Osobe s intelektualnim teškoćama, pojedinci iznimnih talenata – Vrtna prodajna izložba

0

Vrtna prodajna izložba za potrebe osoba s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama

Znate li da osobe s intelektualnim i pridruženim smetnjama posjeduju iznimne talente. Jedan od talenata je likovno stvaralaštvo. To najbolje znaju djelatnici Centra za rehabilitaciju Zagreb, ustanove Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koja skrbi o djeci, mladima i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama.

 

Kamen temeljac nove galerije i vrtna prodajna izložba

U sjedištu Centra, koje se nalazi na lokaciji Orlovac 2, pružaju se  usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama kroz različite programe. Prema riječima ravnateljice Centa Ružice Stipčić, dipl. def., programom radnih aktivnosti, psihosocijalne rehabilitacije i pridruženih terapija (likovna terapija, kineziterapjia i glazboterapija) obuhvaćeno je preko 150 korisnika. Cilj rada svih djelatnika Centra  je uključiti  osobe s intelektualnim poteškoćama  u aktivnosti zajednice kao punopravnih članova društva.

21. rujna 2017. godine od 10-18h održat će se Vrtna prodaja slika koja je kamen temeljac kojim želimo dugoročno realizirati ideju galerijskog prostora, istaknula je voditeljica lokacije Orlovac 2, Dijana Čurila prof. def. 

Ideja umjetničke  galerije jest da se stručnoj i široj javnosti ukaže na posebne talente osoba s intelektualnim teškoćama u svim likovnim segmentima; kiparstvo, slikarstvo, keramika, grafika i druge likovne grane. Osnovni cilj rada galerije je promocija i afirmacija osoba s intelektualnim teškoćama u sustav hrvatskog suvremenog likovnog stvaralaštva. Promoviranje likovnog stvaralašta na drugačiji način iz kuta koji je nepoznat široj javnosti uistinu je događaj vrijedan pažnje, istaknula je Blanka Stančić Puhak, mag. umj., likovni terapeut.

Autori slika su umjetnici, dugogodišnji prijatelji Centra koji su sudjelovali na Likovnoj koloniji “Svibanjski susreti” u Podružnici Paunovac i Sjedištu Centra Orlovcu koja se u kontinuitetu održava već 38 godina. Kroz umjetničko kreativni rad umjetnika u interakciji s osobama s intelektualnim teškoćama nastala su brojna umjetnička djela koja su umjetnici poklonili Centru kako bi pomogli u unapređenju prostornih uvjeta, programskih sadržaja i kvalitete života naših korisnika. Ovom prodajom željeli bismo prikupiti sredstva za uređenje  prostora za Inkluzivnu umjetničku galeriju i edukativni centar na Orlovcu koja će biti prva takvog tipa u ovom dijelu Europe.

 

Kako ulagati u talente osoba s intelektualnim poteškoćama

Suradnjom sa svim relevantnim ustanovama za promicanje likovnog stvaralaštva (umjetnički fakulteti, dizajnerska društva, razne udruge socijalnih djelatnosti i sl.) te uvažavanje potreba, želja, mogućnosti, interesa, talenata korisnika na principima osobno usmjerenog pristupa omogućava se ravnopravno sudjelovanje na svim kulturnim manifestacijama (izložbe, likovne kolonije). Senzibilizacija javnosti da podrži talentirane pojedince koji imaju intelektualne teškoće nije privilegija samo razvijenih i bogatih zemalja. Kod nas postoji motivacija i dobra volja da kroz art terapiju i promoviranje likovne umjetnosti osoba s intelektualnim teškoćama potaknemo javnost na suradnju i zajednički angažman. Prihvaćanje raznolikosti i poštivanje pojedinca jedan je od  imperativa našeg društva, istaknula je Blanka Stančić Puhak, mag.umj., likovni terapeut.

Autorica: Dubravka Šimunović

Foto: Jadson Thomas, Pexels

 

Share.

Comments are closed.