Osho i zimnica

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sad se pitate Kako sam to uspio povezati i što bi tu moglo biti za vas? Krenimo onda na stvar.

 

Mrak

Još  kao klinac sam se pitao kako to da u sobi punoj mraka istog trena kada upališ svjetlo sav mrak nestane. Tek ga se može naći u nekom skrivenom kutu samog i uplašenog. Ni sjene od onoga strašnog i opakog mraka kakav je bio dok je vladao prostorijom. Shvatio sam već  tada da zapravo svjetlo i tama ne mogu postojati istovremeno. Kasnije sam shvatio da tama uopće ne postoji. Tama je samo nedostatak svjetla.

 

Osho

Kako sam učio o razvoju i samorazvoju naletio sam na Osha. I svidio  mi se. Bio je jednostavan, nekome “brutalan” što zapravo nije ništa  drugo nego znak i dokaz da je ono što kaže stiglo na pravo mjesto. Jedan od njegovih citata je: “Jednom kada počnete gledati ljepotu života, ružnoća počinje nestajati.

Ako počnete gledati na svijet s radošću, tuga počinje nestajati. Ne možete imati raj i pakao istovremeno. Možete imati samo jedno. Izbor je vaš. Često se da naletjeti na ovaj citat na društvenim mrežama i svaki put mi je drago ponovno ga pročitati.

 

Teorija čiste boce

Kad sam ga vidio prvi put shvatio sam da je jako sličan mojoj “teoriji čiste boce” što nas konačno dovodi i do zimnice iz naslova i ponovno do moga djetinjstva.

Kao klinci smo pomagali mami i baki kad se pravila zimnica. Jedan od zadataka kojima sam se veselio bilo je pranje boca. Poslagali bismo hrpu boca u kadu te ju napunili vodom i deterdžentom. Napravili bismo hrpu pjene. Imali smo četku  za pranje boca i svaku bismo bocu temeljito istrljali iznutra, skinuli etiketu i prsten od čepa. Tada bismo krenuli ispirati  boce od pjene. I to se pokazalo dosta izazovnim  zadatkom. Pokušavali smo mućkati, vrtiti boce, sa manje ili više  vode, kako smo bili sve više frustrirani sve nam je teže  išlo.

Da, isprali  smo tu i tamo koju bocu, no tim tempom bismo završili posao u vrijeme kada je pola zimnice trebalo biti pojedeno. Brat i ja nakon kraćeg vijećanja odlazimo do mame reći joj kako je zadatak nemoguće završiti u nama prihvatljivom roku.

Shvatila je o čemu se radi i odvela nas do boca. Uzela je bocu puno pjene i stavila pod mlaz vode. Samo je mirno držala bocu, voda je nekim čudom  odlazila na dno, a pjena je sama od sebe izlazila van. Nismo mogli doći k sebi od čuda. Na prvi pogled nije imalo smisla. A ipak djelovalo je.

Tek puno godina kasnije shvatio sam da je jedini način da izbaciš mrak iz prostorije, upaliti svjetlo.

Najbolji  način za izbaciti pjenu iz boce je napuniti ju čistom vodom. Isto je tako u životu. Ako želiš ono dobro, nemoj se boriti protiv lošega. Samo kreni nalijevati dobro. Ono loše nema drugu mogućnost nego izaći. Nestati iz boce, prostorije, života.

Za kraj ću dodati  još jedan  Oshov citat koji se savršeno nadovezuje na temu: “Sa mrakom ne možeš ništa direktno učiniti. Ako želiš nešto učiniti učini to sa svjetlom, ne sa mrakom. Ugasi svjetlo, i mrak će biti tu; upali svjetlo, i mrak će nestati – ali nikako nećeš moći upaliti ili ugasiti mrak; ne možeš ga odnekud donijeti, niti ga možeš negdje sakriti. Ako želiš nešto učiniti s mrakom, morat ćeš to učiniti pomoću svjetlosti.”

Danas unesite svjetlost, nemojte pokušavati izbacivati  mrak.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.