Oh… zašto sam to učinio?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dar za vas –  moćna tehnika za otpuštanje onoga što nam više ne služi

 

Pretpostavljam da nema osobe na svijetu koja nekad nije osjetila ovaj osjećaj, koja se nije pitala ovo pitanje i koja je što se duže pitala ovo pitanje to se lošije osjećala sama sa sobom. Postoje ljudi, čak i previše njih koji su vlastiti život uništili upravo zato što svu svoju energiju ulažu u odgovor na ovo pitanje. A odgovora nema ili ih ima bezbroj.

I dok je sasvim ok analizirati situaciju u kojoj smo učinili nešto nesmotreno i ne baš pametno kako bismo dobili podatke koji će prevenirati takve događaje u budućnosti, jako je destruktivno pitati se ovo pitanje za situacije za koje znamo da smo tada učinili najbolje što smo mogli. A uvijek smo učinili najbolje što smo mogli (ovo detaljnije objašnjavam u tekstu Sve tvoje je najbolje od tebe). To su one situacije kada ignoriramo korisnu analizu i pitanje postavljamo u svrhu samokažnjavanja. Iznenađeni? Da. Samokažnjavanje je jedina svrha zbog kojeg se pitate te gluposti o događaju koji se tako davno dogodio da se vjerojatno samo još vi sjećate što se dogodilo. A svaki dan ga se sjetite. Svaki put kad ga se sjetite osjetite kao da vas je netko udario svom snagom u želudac. Svaki put kad ga se sjetite osjetite sram, krivnju, bezizlaznost. A sve to je davno prošlo. Što možete učiniti u vezi s tim? Možete učiniti jedino moguće: prihvatiti. Tek onda će prestati grč, tek onda prestaje krivnja. Tek onda prestaje taj osjećaj u trbuhu. I nije lako prihvatiti, no još je teže nositi to u sebi. I zato evo jednostavnog „recepta“ koji će pomoći u prihvaćanju.

Uzmite si malo mira. Uzmite vremena za sebe. Nemojte raditi ništa desetak minuta. Nakon toga zatvorite oči. Sjetite se situacije koja je ostavila tu bol u vama. Sjetite se i pojačajte osjećaj što više možete.

Pitajte se postoji li lekcija u tom događaju, činu… jer uvijek postoji. Kažite u sebi „kad bih znao koja je lekcija iz ovoga događaja, što bi to bilo“?

Sačekajte neko vrijeme da se pojavi odgovor. Nekad će se pojaviti, nekad ne. U redu je i jedno i drugo.

Zatim  ako ste dobili odgovor, promislite što možete učiniti drugačije u sličnim situacijama. Odlučite učiniti bolje sljedeći put.

Sada se možete zahvaliti toj situaciji koja vas je naučila vrijednu lekciju, pomogla vam da postanete drugačiji.

Ako niste dobili odgovor recite sebi „Iako ne mogu prepoznati lekciju iz ovog događaja, znam da ona postoji. Stoga se zahvaljujem ovoj situaciji i prihvaćam ju kao lekciju koju ću s vremenom moći vidjeti“.

Taj ružni osjećaj u trbuhu nije tu da nas nervira, on nam služi samo ga moramo znati protumačiti i primiti njegovu poruku. On nam služi kako bi nas podsjetio da postoji lekcija kroz koju možemo rasti ali ju odbijamo primiti. On je tu samo da nas podsjeti na to i čeka trenutak da budemo spremni primiti znanje.

Sada je vrijeme da otpustite i prihvatite.

Sada je to vrlo jednostavno, kad ste shvatili lekciju ili odlučili shvatiti ju kad budete mogli, prestali ste odbijati to iskustvo koje na žalost ne možemo odbiti jer se dogodilo. Ovo je trenutak u kojem možete promijeniti svoju prošlost. Da, kvantni fizičari i neki učitelji nam govore o tome. No, sada je to opipljivo, stvarno i kad budete ovo učinili i prihvatili, shvatit ćete da  je prilično jednostavno.

Kako ste promijenili prošlost? Pa iz jedne jako bolne situacije koja se nekad davno dogodila upravo ste kreirali događaj iz kojeg ste naučili. Iz kojeg ste rasli. Nije li to promjena? Promjena je i to velika. VI ste promijenili svoju prošlost!

Faza otpuštanja i prihvaćanja dolazi iz razumijevanja da nema potrebe da se grčevito držimo. Da se možemo i smijemo pustiti. To ćemo i dalje biti mi samo malo unaprijeđena verzija. Ne bojte se toga. Otpustite loš osjećaj shvaćajući da je to za vas dobar događaj. Prihvatite umjesto odbijanja jer samo tada možete dobiti, primiti lekciju.

 

Što biste prvo mogli „provući“ kroz ovaj proces?

Preporučujem da bude nešto jednostavnije. Manje zahtjevno i veliko. Neka manja neugoda koja se dogodila i nerado je se sjećate. Jer za one veće stvari ćete morati još malo „bildati“ ove mišiće prihvaćanja i razumijevanja. Ako krenete odmah na njih možete doživjeti neuspjeh i odustati od „neučinkovite“ tehnike. A ovo je učinkovito, oooo kako je učinkovito.

Jeste izabrali? Nemojte reći da nemate što! Nešto što ste učinili, a voljeli bi da niste. Haha, zgodno, meni je upravo pala na um jedna takva situacija još kad sam bio puno mlađi… sada je njena snaga zanemarivo manja u odnosu na prije možda deset godina. Proveo sam nekoliko noći bez sna zbog toga. Krivio sam se, nervirao. Želio da su svi zaboravili na taj događaj… nisam uspio saznati jesu li svi zaboravili. No, ja se i dalje sjećam. I kako sam radio razne tehnike na taj događaj jer mi je stvarno jako loš osjećaj izazivao i mučio me, smanjio sam ga. No upravo sam shvatio da iz njega nisam ništa naučio. Nisam prepoznao lekciju iz tog događaja. Zato me još uvijek posjeti tu i tamo. Da, uspio sam ga otupiti tehnikama, no time promašujem bit priče. Mogao sam ga tupjeti toliko da ga zaboravim i propustio bih divnu lekciju. Zato upravo sada odlučujem provući ga kroz ovaj proces kako bi dobio dar koji se u tom događaju krije.

Trebate pomoć u osobnom razvoju? Javite se na skender.miro@gmail.com
Saznajte više o meni i onome što radim na Razgovori s Mirom
Ili na fejs stranici Razgovori s Mirom
Poslušajte ili skinite podcaste kroz koje obrađujem zanimljive teme na PODCASTS

Foto: StockSnap, Pixabay

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.