Novo djelo „Pohvala starosti“, Pavao Pavličić

0

NOVO DJELO NAJPLODONOSNIJEG HRVATSKOG AUTORA

PAVAO PAVLIČIĆ: POHVALA STAROSTI

 

Pohvala starosti niz je eseja – ili feljtona – o raznim fenomenima karakterističnim za treću dob, pri čemu se temi pristupa na izrazito vedar način, čak i humoristično.

Pavao Pavličić već nas dugi niz godina oduševljava zanimljivim i duhovitim ogledima o svijetu oko nas (sjetimo se samo naslova poput Svoj svome, Zagrebački odrezak, Prolazna soba, Bilo pa prošlo, Narodno veselje…) no Pohvalu starosti, unatoč svemu, nije mogao napisati ranije pa je zbog iskustva „vlastite kože“ ova knjiga još uvjerljivija, točnija ali i duhovitija. Autor je dovoljno star da dobro poznaje problematiku, a s druge strane – priseban da o njoj zanimljivo pripovijeda.

Sama struktura djela otkrit će nam feljtonistički pristup ovoj tematici iz različitih perspektiva, imenujući ih imenima društvenih i humanističkih disciplina. Pripovijedanje je podijeljeno na četiri dijela: Fiziologija, Psihologija, Sociologija i Filozofija, gdje već sami naslovi dovoljno govore o čemu je riječ, a svaki dio sadrži desetak ogleda o mukama i radostima staračke dobi.

Budući da je veći dio svoj života posvetio istraživanju starije hrvatske književnosti, upravo definiranjem pojma senex comicus (smiješni starac) započinje svoju novu knjigu, te utvrđuje da i u visokoj dobi strasti ne nestaju, nego se samo skrivaju pred društvenim pritiskom. Starac se ne može riješiti one glavne osobine koja ga najčešće čini smiješnim – silna želja da ne bude star i da svoju okolinu uvjeri kako doista nije. A to vrijedi, tvrdi Pavličić, i u komedijama i u životu.

Pavao Pavličić danas je najproduktivniji hrvatski pisac s mnoštvom objavljenih romana, knjiga, priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu. Njegovi krimići (Dobri duh Zagreba, Tajno ime, Crveno pile, Tri petka u travnju…) omiljeno su štivo u Hrvatskoj, a to dokazuje i činjenica da je Pavličić najčitaniji autor. Njegova djela su među najprodavanijima, ali i među najposuđenijima u knjižnicama.

Rođen je 16. kolovoza 1946. godine u Vukovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga uputio se u Zagreb kako bi započeo studij na Filozofskom fakultetu, gdje je 1969. godine diplomirao komparativnu književnost i talijanski jezik. Doktorirao je 1974. godine tezom iz područja metrike.

Autor je izuzetno velikog i raznolikoga književnog opusa, kao i zapaženih znanstvenih radova. Njegove prve novelističke zbirke kao što je zbirka Dobri duh Zagreba, uspjelo uvode fantastiku i kriminalističke zaplete u hrvatsku književnost. Krimiće je počeo pisati još u 70-ima, kada je stvorio lik popularnog istražitelja Ive Remetina, koji kao urednik crne kronike vrlo uspješno rješava zločine. Pavličić je poznat po lakoći i brzini pisanja, a s dosad objavljenih 95 naslova – romana, knjiga, priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu – definitivno je najproduktivniji hrvatski pisac. Dobitnik je brojnih nagrada za književnost, od kojih tri Nagrade Ksaver Šandor Đalski, Nagrade Zvane Črnja i Mato Lovrak te mnogih drugih.

 

Share.

Comments are closed.