Novi roman Gnijezdo, Cynthia D’Aprix Sweeney

0

Roman o prevari, lažima, nasljedstvu i tenzijama u obitelji

GNIJEZDO

Cynthia D´Aprix Sweeney

  • Cynthia D’Aprix Sweeney magistrirala je na Benningtonu, a živi u Los Angelesu sa suprugom i djecom.
  • Gnijezdo je njezin prvi roman.
  • Knjiga je nagrađena nagradom najbolje knjige u 2016. u časopisima People, Washington Post, San Francisco Chronicle, NPR, Amazon, Refinery29 i LibraryReads.
  • Roman je ušao i u završno finale najboljeg fikcijskog djela na Goodreadsu.
  • Autorska prava prodana su u više od 30 zemalja svijeta.
  • Priča prati obitelj Plumb, izrazito disfunkcionalnu njujoršku obitelj. Nakon godina tenzija, njihovi odnosi eskaliraju jednog popodneva dok Melody, Beatrice i Jack Plumb čekaju sastanak sa svojim starijim bratom Leom, koji je upravo izašao iz klinike za odvikavanje.

Kad se Leo Plumb pijan odveze s devetnaestogodišnjom konobaricom s proslave vjenčanja svoje rođakinje, moralnim i zakonskim posljedicama pridodat će se i strašan problem koji će time prouzročiti svom bratu i sestrama. Troškovi Leova odvikavanja značajno su ispraznili Gnijezdo – obiteljsku zakladu koja bi ih oslobodila mnoštva financijskih poteškoća.

Melody, supruzi i majci iz predgrađa, taj novac trebao je poslužiti za plaćanje goleme hipoteke i školarine za koledž njezinim kćerkama blizankama. Trgovac antikvitetima Jack potajno je posudio novac, dajući u zalog vikendicu na plaži koju je kupio sa svojom suprugom. A Beatrice, nekoć obećavajuća autorica kratkih priča, nikako da dovrši roman koji je već davno morala predati.

Ujedinjeni kao nikad prije, brat i sestre Plumb moraju se uhvatiti u koštac s davnim zamjerkama, sadašnjim istinama i velikim emocionalnim i financijskim posljedicama nesreće, kao i s priznavanjem vlastitih odabira u životu.

Okrutno pronicavo i toplo, Gnijezdo je briljantan roman prvijenac o radosti i okrutnosti obiteljskog života. Istovremeno, to je zabavno štivo koje nosi opasku ljudskog ponašanja unutar zajednice koja  se smatra temeljem svega. Iznimno napeto, pitko i nevjerojatno zanimljivo!

 

IZ STRANIH KRITIKA:

„Unatoč trpkom humoru kojim oslikava zaokupljenost članova obitelji samima sobom, Sweeney uspijeva unijeti u roman i okrepljujuću dozu nježnosti.“
WASHINGTON POST

„Neizmjeran užitak u čitanju.“
SAN FRANCISCO CHRONICLE

„Privlačan prvijenac autorice koja poznaje svoj grad, njegove ljude i ono što im je u duši.“
KIRKUS REVIEWS

„Roman koji ocrtava statusnu tjeskobu privilegiranih američkih bijelaca.“
THE NEW YORKER

„Sweeneyjino pripovijedanje odiše samouvjerenošću, odlučnošću i vješto vođenom radnjom…“
PUBLISHER’S WEEKLY

“Opojno… Nisam mogla prestati čitati i mariti za skandaloznu, disfunkcionalnu obitelj Plumb.”
AMY POEHLER

“Pametna, zabavna, suosjećajna obiteljska drama, puna neodoljivih iznenađenja, duhovitih razgovora i potrebnih emotivnih istina; pravi užitak!”
JAMI ATTENBERG

 „Majstorski konstruiran, crnohumoran i neizmjerno zanimljiv…Cynthia D’Aprix Sweeney pravi je talent.“
ELIZABETH GILBERT

“Nevjerojatan roman, Gnijezdo će imati zvjezdani uspjeh. ”
PEOPLE

“Njezino pisanje je kao dobra tamna čokolada: oštrija i gorča od jeftinijih, a istovremeno previše ukusna da bi se zaustavio na jednoj kocki, jednostavno je moraš dovršiti.”
ENTERTAINMENT WEEKLY

 “Humor i ugodna ironija ujedinjeni su u ovom živahnom romanu!”
NEW YORK TIMES

Share.

Comments are closed.