“Nizozemska djeva”, nagrađivani roman spisateljice Marente de Moor – recenzija

0

Nizozemska djeva je nagrađivani roman nizozemske spisateljice Marente de Moor koji je dobio izvrsne kritike, a hrvatsko izdanje je nedavno objavljeno u izdanju Naklade Ljevak.

Spisateljica nas kroz roman vodi u predratni period, ljeto 1936. godine, zorno prikazujući nesigurnost i napetost koja je tada vladala. Nizozemski liječnik Jacq šalje svoju osamnaestogodišnju kćer Jannu na usavršavanje mačevalačkih vještina k Egonu, čovjeku kojeg je upoznao za vrijeme rata, a koji se iz rata vratio ranjen i ogorčen. Egon von Bötticher je njemački aristokrat, vrsni mačevalac, živi povučeno na ladanjskom  imanju Raeren na kojem uči mačevanje i organizira Menzure – krvave dvoboje u kojim sudionici nanose vidljive ozljede kao znak hrabrosti.

Dolaskom na Egonovo imanje za Jannu se otvara novi, nepoznati svijet, pred njom je mnoštvo zagonetki o točnoj prirodi odnosa između oca i Egona. Jasno je da je među njima puno neriješenih pitanja. Janna sa sobom donosi očevo pismo koje je vjerojatno pokušaj njegovog približavanja Egonu. Koja je mračna tajna u odnosu između njega i njenog oca?

U Egonovoj kući je na svakom kutu virila indiskretnost, posvuda su bili tabui, tajne, zagonetke. Za vrijeme boravka na Egonovom imanju Janna je toliko toga spoznala, ali je zapravo bila premlada da bi pojmila što sve točno, za nju je to bilo zbunjujuće iskustvo. Ratovi, dvoboji, duhovi, mrtvačke glave…

Nizozemska djeva je priča o ljubavi i strasti, gubitku nevinosti,  iskupljenju grijeha iz prošlosti. Nedugo nakon dolaska, Janna se zaljubljuje u Egona. Njezin odnos s Egonom, starijim, šepavim muškarcem unakažena lica, koji je više volio životinje nego ljude je zbunjujući. Njegov miris ju je činio nemirnom i zadovoljnom. U „Nizozemskoj djevi“ čitatelj neće pronaći uobičajenu ljubavnu priču. 

Je li je Janna pronašla ljubav ili je njezin gubitak nevinosti dio plana u rješavanju odnosa između njezinog oca i Egona? 

Je li me otac poslao na Raeren da bi potkrijepio neku tvrdnju? Je li me otac upotrijebio kako bi još jednom pokazao da je u pravu?

 

Ona se noću predaje Egonu i koristi svaku priliku za čitanje pisama njezinog  oca koje je Egon čuvao u grubo rastrganim omotnicama i pisama naslovljenih na njenog oca koje mu Egon nikad nije poslao.

Skinuo me, u žurbi grizodušja, kako sam i ja razdirala omotnice njegovih pisama.

Janna je odlučna otkriti istinu o njihovoj prošlosti.

Ovim romanom nizozemska spisateljica Marente de Moor donosi napetu priču koja će zaintrigirati svakog čitatelja. Čitatelji će se sigurno vraćati ovoj knjizi kako bi razjasnili pojedinosti koje u prvom trenu možda nisu shvatili. U svakom slučaju, ovo je roman kojeg vrijedi pročitati.

Marijana Glavaš

Share.

Comments are closed.