Ne radim zbog novaca

0

Evo konačno da objasnim i što pod ovim mislim budući da je bilo komentara i nerazumijevanja ove rečenice od strane čitatelja.

 

Da, zaista ne radim zbog novaca. Novac je dobrodošao rezultat moga uspješnog rada, no nikako jedini. Također, novac je potreban za život i zarađujem ga dovoljno. No, iznenadili biste se koliko puta zapravo idemo za novcem jer mislimo kako će nam to riješiti problem ili nas učiniti sigurnima na neki nama bitan način.

Istina je zapravo da puno stvari koje želimo možemo puno brže i jednostavnije postići, imati ili raditi samo ako se fokusiramo na njih, a ne na zarađivanje novaca kako bismo došli do njih. Jer i samo zadovoljstvo mora imati neki korijen. Ako smo novac zaradili na poslu koji ne volimo ili na neki nepošten način jer mnogima cilj opravdava sredstvo, taj nam novac neće donijeti zadovoljstvo. Mnogi se u to uvjeravaju svaki dan, a ipak nastavljaju to raditi i dalje. Sjećam se posjete coachu, da i coach ima svoga coacha. Došao sam na uvodni razgovor. Sjeo u ured i tijekom razgovora mi je za oko zapela ceduljica na zidu iznad radnog stola na kojem je pisalo 20.000. Ništa više. Pitao sam ga što to znači? Odgovorio mi je da je to njegov mjesečni financijski cilj jer se ciljevi moraju postavljati… ali da je to njegov stari cilj jer je shvatio da samo dvadeset tisuća kuna nije dovoljno za ono što želi u životu. Zahvalio sam mu se i otišao. Ne zbog njegovog cilja nego zbog elementarnog nerazumijevanja toga da novac ne donosi ono što zaista želimo. Novac sam po sebi nije cilj, nego tek ponekad sredstvo.

Umjesto toga krenuo sam raditi ono što volim, iz čega učim i u čemu uživam. Pronalaziti načine kako to postići s novcem ili bez novca. I otkrio sam cijeli jedan novi svijet mogućnosti i zadovoljstva. Direktnog zadovoljstva. Preskočio sam „posrednika“ koji je najčešće posao na kojem ne želimo biti, ali zarađujemo toliko da bismo jednom u životu konačno mogli učiniti neki drugačiji izbor. Nemojte pomisliti kako sada ništa ne radim. Radim i radim puno. No, to je sada rad u kojem uživam, ne koji moram odraditi da bih dobio plaću.

Gdje me je to dovelo? U poziciju da mogu reći kako ne radim zbog novaca. Time sam dobio slobodu o kojoj mnogi sanjaju. Zamislite na trenutak da vi sada u ovom trenutku ne morate raditi za novac nego radite stvari koje želite i volite. Ne bi li to bilo divno? A dostižno je. Ja sam primjer, a ima nas još puno.

Ovo mi također dozvoljava da biram s kim ću raditi. Želim raditi s ljudima koji žele promjenu, koji će se potruditi i učiniti razliku. Ne s onima koji misle da će svojim novcem kupiti moju stručnost kako bih ja rješavao njihove probleme.

Da, dobio sam slobodu. I moram priznati da je upravo sloboda ono što sve više mojih klijenata bira u svom životu. Drago mi je da sam tu s njima u procesu kojim to postižu.

Dakle, bilo da se za to odlučite sami ili potražite stručnu pomoć, krenite prema slobodi. Neka jedan dio toga puta bude i sloboda od potrebe za novcem. Živjet ćete mirnije i sretnije. Vjerujte onome tko je prošao ovo o čemu vam piše.

Razgovori s Mirom

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.