Najbolja ulja za opuštanje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sve više i sve češće smo izloženi stresu i želimo se malo opustiti, ali kako? I kada? Kako pronaći vremena za opuštanje?

 

Primjenom aromaterapije i eteričnih ulja to možete raditi stalno. Da, upravo tako. Za primijeniti neko eterično ulje u svrhu opuštanja postoji zaista puno načina i mogućnosti.  Od svima dobro znanih aroma lampica, do prekrasnih difuzera , uljnih pripravaka za njegu tijela, pa do opuštajućih toplih kupki.

Među eteričnim uljima zaista imamo pravo bogatstvo ulja koja nam mogu pomoći da se opustimo, raspoložimo i krenemo dalje sa više optimizma, energije i  samopouzdanja.

Pa tako možemo posegnuti za lavandom,  mažuranom, geranijem, neizostavnim citrusima- narančom, mandarinom, grejpom, bergamotom i petit grainom gorke naranče. Zatim cedrovi- atlaski i virđinijski, smilje, čempres, ylan ylang. I možda manje poznato i nekima ulje  jakog mirisa, ali izuzetnog djelovanja – vetiver. Vetiver je visoka trava sa mnoštvom spužvastih korijenja koji sadrže eterično ulje. Stoljećima je sastavni dio tradicionalne indijske i kineske medicine. Korisno je u tretiranju stanja stresa, nervoze, nemira, nesanice, upale zglobova, artritisa i ekcema. Da bi ublažili njegov intenzivni miris, pomiješajte ga sa grejpom i dobit ćete prekrasnu opuštajuću  kombinaciju.

Izaberite  neke od nabrojanih i vama omiljenih mirisa, stavite u aroma lampicu ili difuzer i možete ih udisati dok ste na poslu ili doma. Ukoliko vam iz bilo kojeg razloga nije moguće primijeniti aroma lampicu ili difuzer, možete si napraviti svoju malu mirisnu oazu tako da na dlan nakapate 3-4 kapi omiljenog eteričnog ulja , lagano protrljate među dlanovima, stavite dlanove pod nos i udišete. Na taj će način eterična ulja brže ući u vaš organizam jer brzo dolaze do plućnih alveola i dalje se šire krvotokom.

A na kraju dana se možete «počastiti» finom  toplom kupkom koju je najbolje raditi u sojinom vrhnju jer je bogato lecitinom, koji služi kao emulgator tj veže eterična ulja pa je mogućnost iritacije eteričnim uljima mala. Kupka se priprema tako da se u 100ml sojinog vrhnja doda 20-30 kapi eteričnih ulja, 1-2 žličice nekog biljnog ulja i sve se dobro promiješa. Ova smjesa se dodaje u kadu tek kad ste napunili vodu. Uz kupku je potrebno piti dosta tekućine. To može biti vaš omiljeni čaj ili samo voda.

Nakon ovakve kupke sa nekom kombinacijom ili samo jednim od nabrojanih ulja, brže ćete zaspati i ujutro se probuditi odmoreniji i spremniji za nove izazove.

Napominjem da se ovi savjeti nikako ne primjenjuju kod trudnica i male djece, kao i da eterična ulja moraju biti kemijski i botanički definirana.

Priuštite si ovakve mirisne i opuštajuće trenutke- zaista djeluju!

Aromaterapija Viola

Share.

About Author

Katica Wolf, Aromaterapeut

Po struci medicinska sestra. U struci je radila dugi niz godina, i to u ambulanti opće prakse, ginekološkoj ambulanti, pedijatrijskoj ambulanti, oftalmološkoj ambulanti i u EEG laboratoriju. Odrastajući u dodiru s prirodom i u sredini gdje se gajila ljubav prema bilju vrlo rano je imala prilike steći i određena znanja koja su joj budila interes za ozbiljniji pristup i proučavanje ljekovitih svojstava biljaka. Nakon što se nebrojeno puta uvjerila da aromaterapija zaista djeluje i pomaže, odlučila se profesionalno posvetiti tom poslu i objediniti medicinsko znanje sa znanjem iz aromaterapije.

Comments are closed.