Nagrađena istraživačka dostignuća hrvatskih i međunarodnih liječnika

0

Devet liječnika i jedna ljekarnica dobitnici su ovogodišnje nagrade International Medis Awards for Medical Research, među kojima su i tri liječnika iz Hrvatske.

Tvrtka Medis već je četvrtu godinu zaredom dodijelila međunarodne nagrade Medis Awards za izuzetna primjenjiva dostignuća u medicini i farmaciji. Svoje istraživačke radove ove je godine prijavilo i 40 liječnika iz Hrvatske. Tri rada hrvatskih liječnika uvrštena su u sam vrh u prijavljenoj kategoriji. Nagradu Medis Awards 2017. dobili su dr. sc. Aleksej Medić, dr. med., s područja oftalmologije, dr. sc. Marina Labor, s područja pulmologije te dr. sc. Ivan Padjen, dr. med., na području reumatologije.

Dodjela nagrada održana je u Opera & Theatre Madlenianum u Beogradu, gdje je oko 500 okupljenih istraživača, liječnika, ljekarnika i ostalih uvaženih uzvanika pozdravio Predsjednik Srpske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. Vladimir Kostić. Nagrade je pobjednicima uručio generalni direktor tvrtke Medis, Tone Strnad.

Medicina svaki dan priča nove, intrigantne priče pa tako i u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Natječaj Medis Awards već četvrtu godinu zaredom omogućuje prepoznavanje istraživačkih dostignuća liječnika i ljekarnika . Najbolje odabire i nagrađuje međunarodni stručni žiri pod vodstvom predsjednika žirija prof. dr. Matije Tomšiča, pročelnika Kliničkog odjela za reumatologiju u Sveučilišnom kliničkom centru Ljubljana.

Medis Awards ove godine dodjeljuju se na području anesteziologije, gastroenterologije, ginekologije, farmacije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije (zajedno s alergologijom) i reumatologije. Ocjenjuje ih i odabire neovisni međunarodni žiri: iz Slovenije prof. dr. Matija Tomšič (predsjednik žirija) i prof. dr. Barbara Cvenkel (oftalmologija), iz Austrije prof. dr. Reinhold Kerbl (pedijatrija), iz Bosne i Hercegovine prof. dr. Milenko Bevanda (gastroenterologija), iz Hrvatske prof. dr. Branimir Anić (reumatologija) i prof. dr. Nenad Karanović (anesteziologija), iz Mađarske prof. dr. Nandor Acs (ginekologija), iz Makedonije prof. dr. Sašo Stojčev (neurologija), iz Srbije prof. dr. Ivan Stanković (farmacija) i prof. dr. Branimir Nestorović (pulmologija).

Komisija je ove godine pregledala i ocijenila rekordan broj od 166 prijava liječnika i ljekarnika iz sedam država srednje i jugoistočne Europe te je odabrala 19 finalista natječaja Medis Awards i nagradu za najbolje multicentrično paneuropsko istraživanje, koja je ove godine dodijeljena prvi put. Među finalistima ovogodišnjeg, četvrtog natječaja bilo je šest kandidata iz Hrvatske:

  • dr.sc. Aleksej Medić, dr. med. spec. oftalmologije
  • doc. dr. sc. Goran Hauser, dr. med. spec. gastroenterologije
  • doc. dr. sc. Iva Mucalo, mag. pharm.
  • dr. sc. Ivan Padjen, dr. med. spec. reumatologije
  • prof. dr. sc. Marina Ivanišević, spec. ginekologije i opstetricije Vedran Kardum, dr. med. spec. ginekologije
  • dr. sc. Marina Labor, dr. med. spec. pulmologije

Nagrade Medis Awards ove su godine pobjednicima svečano dodijeljene 30. studenog 2017. u Beogradu, u Opera & Theatre Madlenianum. Pobjednici natječaja dobili su skulpturu „Budućnost“ kipara Jakova Brdara te novčanu nagradu.

Popis pobjednika objavljen je na www.medis-awards.com.

Više informacija o nagradi Medis Awards možete pronaći OVDJE

Share.

Comments are closed.