Muzej violina u Cremoni – Museo del Violino

0

Još prošle godine primila sam poziv nirnberškog sajma da se pridružim internacionalnoj ekipi novinara na press konferenciji za sajam Chillventa održanoj u Milanu od 07.-09.06.2016. U bogatom programu koji su nam pripremili bio je i obilazak veličanstvenog Muzeja violina u Cremoni. Nakon dvosatne vožnje iz užurbanog  i napučenog Milana stigli smo u Cremonu, prekrasan pitoreskni gradić koji  broji  nešto manje od  72 000 stanovnika i svojom ležernošću osvaja  od prvog koraka.

Cremona ima  zaista istaknutu glazbenu povijest. Početkom 16. stoljeća postaje poznata kao centar manufakturne proizvodnje glazbenih instrumenata, počevši s violinama obitelji Amati, a kasnije i instrumenata proizvedenih u radionicama Guarneri i Stradivari. Do današnjeg dana, njihov rad se smatra vrhuncem postignuća u izradi niza instrumenata. Cremona je još uvijek poznata  po proizvodnji kvalitetnih instrumenata i nigdje u svijetu ne može se vidjeti tako važna i kompletna postava žičanih instrumenata kao u Muzeju Violina. Muzej violina je smješten u zgradi Palazzo dell’arte  izgrađenoj prema nacrtima arhitekta  Carla Cocchia 1941. godine, a novi, moderan sjaj  podarili su joj dizajneri i arhitekti Giorgio Palù Michele Bianchi zahvaljujući velikodušnoj donaciji Fondacije Arvedi Buschini. Obnova je završila u rujnu 2012. godine.

P6080248-w500-h500 P6080251-w500-h500  P6080252-w500-h500 P6080256-w500-h500 P6080257-w500-h500 Untitled-1-w500-h500

 

mdv-museo-del-violinoNa početku obilaska po fazama razvoja prikazani su začeci violine kao instrumenta i njeno širenje iz sjeverne Italije u tadašnje europske dvorce,  prvenstveno u  Francuskoj u doba Katarine Medici. U nastavku je prikazana radionica majstora violina i temeljito opisani  koraci  izrade violine od komada drveta do završenog instrumenta.

 

 

P6080246-w500-h500U muzeju postoji soba za slušanje gdje u ugodnoj atmosferi možete sjesti  i  na stropu prostorije pogledati i poslušati najbolje isječke  violinskih koncerata 20. stoljeća koje su izvodili vrsni  violinisti današnjice.

 

 

Tradiciju izrade violina u Cremoni započeo je Andrea Amati  i obitelj Amati zadržala je vodeću ulogu u izradi violina dugi niz godina. Situacija se promijenila dolaskom Antonia Stradivarija čijem se vrhunskom talentu u izradi violina možemo i danas diviti. U doba Stradivarija još dvije obitelji, Guarneri i Rugeri, bavile su se izradom violina.

Antonio Stradivari je prema procjeni The Hills Violin Shopa u svom životu izradio 1116 instrumenata, od čega je 960 violina, a procjenjuje se da je u svijetu još uvijek postoji 650 tih instrumenata, od čega je 450-512 violina. Stradivarijevi počeci obilježeni su eksperimentiranjem pa stoga stručnjaci prvotne instrumente  smatraju  manje kvalitetnima od kasnijih, kada je Stradivari već razvio svoj prepoznatljiv stil izrade.

Najvažniji instrumenti  koje su izradili najveći klasični kremonski majstori  u vlasništvu  su grada Cremone i izloženi su u muzeju. Uključuju zbirku Stradivarijevih, Amatijevih i Guarnerijevih glazbala.

U muzeju su također izloženi Stradivarijevi alati kojima se služio pri izradi glazbala i to više od 700 izložbenih primjeraka, uključujući crteže, modele i alate za obradu drveta a koje je gradu Cremoni  1930.godine darovao  Giuseppe Fiorini, također majstor za izradu violina.

Tradicija izrade violina u Cremoni traje i dalje te se od 1976. godine do danas održava  natjecanje Concorso triennale Internazionale degli Strumenti ad Arco u izradi glazbala koje se smatra Olimpijadom izrade violina, a taj događaj promiče Fondacija Stradivari. Primjerke nagrađene zlatnom medaljom Muzej otkupljuje i stavlja u stalni postav kao jedinstveno svjedočanstvo najsavršenijih djela u posljednjih četrdeset godina, a vrlo važno razmišljanje o značenju i kulturne vrijednosti obrtništva danas.

P6080260-w500-h500U sklopu muzeja nalazi se i dvorana  Giovanni Arvedi  s  464 sjedećih mjesta i nazivaju je dragulj akustičnog inženjeringa.

Zahtjevan projekt akustike djelo je inženjera akustike Yasuhisa Toyote, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka u tom sektoru s  više od 50 projekata akustike koncertnih dvorana diljem svijeta, od Koncertne  dvorane Mariinsky, kazališta u St. Petersburgu do  Walt Disney Concert Halla u Los Angelesu.

Dvorana je izvorno duga 36 metara, 14 metara široka i visoka 10 metara. Obavljene analize akustike  ukazale su na potrebu da se poveća slobodan dio dvorane kako bi se poboljšao prijenos zvuka. Stoga je za 3,5 m produbljen pod ispod  razine pozornice. Rezultat je dao visinu stropa iznad pozornice od 14 metara koji je pridonio dobivanju razine akustičnog savršenstva koje sam i sama mogla s divljenjem poslušati.

Akustična razina je tako visoka da omogućuje da se snimke koncerata izvode unutar dvorane i profilira Cremonu i njenu glazbenu tradiciju kao primjer izvrsnosti na međunarodnoj razini.

Cremona u svakom pogledu ostaje u lijepom sjećanju i svakako bi se bilo lijepo vratiti na njene kamene ulice.

Autorica: Mirjana Vidović
Fotografije: Mirjana Vidović
Naslovna fotografija i fotografija radionice preuzete s www.museodiviolino.org

Share.

Comments are closed.