MODA  

Moć crnoga

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Draženka Pleško

 

Autorica: Draženka Pleško
Gernetic terapeutkinja i edukatorica

 

Prije nekoliko godina kada sam opremala svoj wellness odlučila sam se za crne zidove, cijele površine, s malo zelene tek da razbiju monotoniju crne. Arhitekta i izvođač radova su me čudno gledali. „Pa dobro, ako baš tako želite, ja ću napraviti, ali ne bih vam to preporučio“, rekao je izvođač radova. Ja se nisam dala ometati u svojoj odluci i uskoro su tri zida, vrlo važna u wellnessu, na moje oduševljenje bila obojena u crno. Ostali su, gledajući u te crne,  tamne  zidove rekli da je dobro je ispalo. Klijenti su taj tamni crni prostor doživljavali kao elegantan, profinjen. Danas su wellness trendovi obojani u crno, a crna kozmetika sve je traženija.

 

Značenje crnoga

Od nedavno crna boja je posvuda oko nas. Crni namještaj, crni katalozi, crne kravate, crna vozila, crna kozmetika, crne paste za zube, crna tjestenina… Ne zaboravimo moć male crne haljine koju ni jedan odjevni predmet niti u bilo kojoj drugoj boji nije zasjenio.

CRNO je tajanstvena boja povezana uz moć, eleganciju, formalnost. Označava snagu i autoritet, smatra  se  vrlo formalnom, elegantnom i BOJOM PRESTIŽA . Različite kulture crnu boju doživljavaju različito. U Kini crna boja je samo za dječake, u Aziji crna boja označava karijeru, znanje, žalost, kajanje. Indijanci pak crnu boju povezuju sa sluhom.

U drevnoj kineskoj nauci o usklađivanju života u suglasju sa snagama Univerzuma staroj 5000 godina,  poznatoj pod nazivom Feng Shui, crno označava moć, bogatstvo i nepredvidivost.

 

Crno u kozmetici i prehrani

Jeste li vidjeli crnu pastu za zube, crni sapun? Biste li nanijeli na lice crnu kremu? A zamislite se u nekom finom restoranu u kojem vam donesu CRNI KRUH u standardnoj košarici za kruh.

U prehrani je crna gotovo nova zelena. Ono što u piramidi zdravlja označava zeleno, slobodno zamijenite s crnim. Istraživanja pokazuju da tamno obojeno voće i povrće ima puno više antioksidanata od ostalih namirnica. Antioksidanti nas štite od slobodnih radikala odnosno od svih zagađivača u organizmu. Zato pijemo crni čaj koji poboljšava pamćenje i koncentraciju, crnu leću koja je puna proteina i jača imunitet.

Kod Francuza je utvrđeno da imaju niski postotak srčanih bolesti koje se povezuje s potrošnjom vina (koje se pije gotovo uz svaki obrok) dobivenog iz crnog grožđa.

 

Aktivni ugljen

Od nedavno je aktivni ugljen globalno popularan, a zbog svoje atraktivne crne boje koju daje otapanjem počeo se primjenjivati u kozmetici sve više i više. Medicinski aktivni ugljen koristi se stoljećima, još od vremena Hipokrata. Dostupan je u ljekarnama u obliku kapsula, praha, tekućine.

Aktivni ugljen je bez mirisa, potpuno je neškodljiv i bez nuspojava, primjenjuje se za čišćenje organizma, za regulaciju nadutosti, zatvora, proljeva…

Medicinski ugljen je aktivni ugljen dobiven zagrijavanjem različitih organskih sastojaka (bambusa, kore kokosovog oraha…).

Iznenadite svoje goste i pripremite im crnu večeru. U tijesto za razne tjestenine ili kolače stavite 2 kapsule aktivnog ugljena. Vaši gosti biti će iznanađeni atraktivnom crnom bojom jela.

Napravite sebi zanimljiv i zdrav napitak. U limunadu pripremljenu na način kako ju pripremate stavite samo pola kapsule aktivnog ugljena i dobiti će crnu boju. A tek kako izgleda čaša mlijeka!!! U čašu u kojoj ste otopili pola kapsule aktivnog ugljena ulijte mlijeko. I uživajte u crno – bijeloj  čaši zdravlja.

Život je tako i tako crn ili bijel… s nijansama drugih boja.

Foto:  Peter Sjo, Unsplash

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.