Ona me više ne treba

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne, nakon ovoga ne ide kraj. Nešto novo počinje. Imam osjećaj da će biti jako dobro. Vrijeme će pokazati koliko dobro.

 

Radio sam danas jednu zanimljivu tehniku koju koristim u radu s klijentima sa svojom suprugom, radili smo na situaciji koju je htjela nadvladati. Da ne ulazim u detalje, nisu važni za priču, u jednom trenutku sam osjetio da ako se dogodi to na čemu radimo, ona mene više neće trebati… Ta me je spoznaja zatekla. Šokirala. Iako nisam controll freak, iako ne želim da me treba, iako nisam u strahu za naš odnos… zapravo, tek sam sada shvatio da me je trebala do sada! I sad… imam mogućnost preći preko toga, ostaviti taj dio kakav je ili… ili ju pomaknuti naprijed, da me ne treba. Trebalo mi je malo vremena. Ne da odlučim nego da procesuiram osjećaje koji su se pojavili, da ih osvijestim kako bih se mogao kasnije i sam pozabaviti njima. Sada radim s njom. Sada za to nije vrijeme. Krenuli smo dalje. Hrabro je iskoračila u novu poziciju. Jedna od stvari koje su otpale u tim koracima je „trebanje“ mene. Zamijenile su ih neke druge osobine koje su potrebne za smjer u kojem ide. Pogledao sam je u tom trenutku. Izgledala je drugačije. Njeno je tijelo odisalo drugačijom energijom. Gledao sam njene zatvorene oči. Bila je moćnija nego samo sekundu prije. I više me nije trebala. U tom sam trenutku shvatio da nije nešto završilo nego je nešto puno bolje počelo.

Navikli smo imati nešto pod kontrolom, što više nam nešto znači, to više to želimo imati pod kontrolom. Ako osjećaj kontrole nije dovoljno jak, osjećamo se nesigurno, pojavljuje se strah. S vremenom i kad je sve u redu pojavljuje se strah. Pokušavamo ga odagnati tako da više kontroliramo, a kontroliranjem ubijamo život. Život koji bi se trebao nalaziti u odnosu. U pravom, živom, konstruktivnom, moćnom i ispunjavajućem odnosu. U njemu energija teče, kontrola nije potrebna, sve se događa savršeno… i da, većina nas misli da je nemoguće imati takav odnos. S ovim današnjim radom sam se približio tome da počnem vjerovati i živjeti takav odnos. Da još malo otpustim strah, da još malo otpustim kontrolu. Da time još malo učvrstimo naš odnos. I onda, na kraju ponovno pitanje, pomažem li ja osobi s kojom radim ili ona pomaže meni? Zato volim svoj posao J

Ovo trebanje je dosta česta dinamika u odnosima. Posebno sada u doba kada žene sve više izlaze iz pozicije trebanja nekoga. Sve su samostalnije. No, njihovi partneri čine sve da ih ostave u trebanju. Volio bih kad biste znale kako to ne čine namjerno, niti zlonamjerno jer žele kontrolu… ok ima i takvih naravno. No većina to smatra ljubavlju. Kada se i pojavi mogućnost da otpuste kontrolu, boje se jer ih vodi strah. Ako imate to u vezi, budite svom partneru glas razuma. Pokažite mu što čini i objasnite što to ima za posljedicu. Kada osvijestimo problem, već smo pola posla odradili. Tada nastupa pretvaranje veze iz one kontrolirane, iz straha u onu ljubavnu kakva bi svaka trebala biti.

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.