Lagao sam da te volim

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mislim da mi se polako otkriva moja vlastita životna svrha. Dovoljno je izazovna i velika. Dovoljno je moćna i dovoljno obećava da bih se posvetio tome.

Pojavila se iznenada. Kada sam shvatio da nešto što većina nas misli uopće nije istina. Kada sam shvatio da ono što mislim da dajem kao ljubav nije ljubav. Da je samo nedovoljno dobra kopija.

Da bih mogao nekoga voljeti, moram prvo zavoljeti sebe

Kada volim sebe, ne postoji nitko i ništa što ne volim. Razlika između onoga što mislim da je ljubav i prave ljubavi je kao između potočića koji presuši za sušnih dana i najmoćnije rijeke na svijetu. Potočić ovisi o količini kiše, omjera suše i vlage. O temperaturi, o previše faktora. Potok se boji i više brine brigu o temperaturi i kada će suša nego da daje svoju vodu onima koji su žedni. On živi u strahu. Što će se dogoditi ako presušim? Hoće li ikada ponovno pasti kiša? Hoće li oni koji sada piju iz mene otići jer im ne mogu davati vodu? Što ako ostanem sam? Što ako me više ne budu voljeli? Čak i kad daje taj potok daje iz straha da ne bude napušten nego iz ljubavi i želje za davanjem.

Moćna je rijeka nešto drugo. Ona nikada ne presuši. Sve što netko baci u nju, ona pronađe način da očisti. Ona ljubav ima u sebi. Ona stoga daje bez straha. Ona svoju vodu, svoju ljubav razlijeva. I nije joj važno hoće li se netko nagnuti nad nju i napiti vode samo da bi otišao i nikada se više ne vratio ili će na njenoj obali zasnovati dom. Ona im daje jednako. Daje im najviše što ima. Daje im sebe bezrezervno i bez očekivanja. Ljuti li se ta rijeka ako netko ubaci u nju nešto loše? Prestaje li davati ljubav onima koji ju ne poštuju?

Ne, ona radi svoje. Dijeli ljubav. Tek kada je previše lošega ubačeno u nju i kada ne može sve počistiti, ona i to loše nosi sa sobom. Polako se toga oslobađa, polako se od toga čisti. Bez ljutnje, mržnje ili zamjeranja. Jer ona voli sebe. Ona voli sve koji prođu pored nje bez obzira čine li joj dobro ili ne. Zato će napojiti i rashladiti svakoga. Čak i nahraniti. Jer ona voli sebe.

Ovo će većini biti potpuno apstraktno, teško za shvatiti i povezati, pogotovo teško za početi činiti. Ipak, dok to ne shvatiš, dok ne počneš tome težiti, dok to ne uspiješ učiniti, nećeš istinski voljeti.

Meni je nagrada koju od ovoga mogu imati dovoljno velika da se posvetim tome. Kako, koliko će trajati i na kraju hoću li uspjeti, sve je to manje bitno u odnosu na mogućnost da to osjetim.

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.