Kompleksi kao indikator potencijalnih zdravstvenih problema

0

Jedno od vrlo čestih ograničavajućih uvjerenja o sebi je: ”Nisam dovoljno dobar, odnosno dobra”.

Uglavnom, nastaje kao rezultat našeg doživljaja sebe još iz ranog djetinjstva, a nastaje uslijed česte kritike, najčešće roditeljske, kažnjavanja, kroz školski sistem i ocjenjivanje. Što smo više osjetljivi na kritiku, više smo podložni određenim biološkim programima koji se aktiviraju kada sebe doživljavamo manje vrijednim u bilo kom pogledu i bilo kojem segmentu našeg života ili naše ličnosti.

Biološka logika organizma o kojoj učimo u META-Zdravlju, daje objašnjenje veze mnogih zdravstvenih problema i našeg doživljaja sebe. U određenoj situaciji naš um odreagira tumačenjem situacije spram svojih jedinstvenih programa podsvijesti i toj situaciji pridoda značenje na nivou uma. U nekoj situaciji može biti pridodano više značenja, ili samo jedno, ili ni jedno. U ovisnosti od pridodanih značenja naše percepcije, pokreću se određeni programi po kojima naše biološko biće funkcionira. Od intenziteta doživljaja i veličine postojećeg okidača ovisi i kakav će biti intenzitet simptoma.

Na vlastiti doživljaj manje vrijednosti često reagiraju vezivna tkiva, od najmekših (masno tkivo),  ka najtvrđim (koštano tkivo) proporcionalno stupnju vlastite devaluacije, tj. doživljaju manje vrijednosti.

Najintenzivniji stupanj osjećaja manje vrijednosti, ili samodevaluacije, pogađa koštano tkivo.

Osteoporoza kod starije populacije, posebno žena, rezultat je svog doživljaja sebe kao manje vriedne osobe, tj. u ovom slučaju događa se ozbiljna samodevaluacija sebe kao žene, koja više nije onakva kakva je bila. Što joj je teže da prihvati sebe sa svim promjenama koje godine i starost donose, sve su veće šanse za ozbiljnijim stupnjem osteoporoze. U svojoj praksi sam imala i klijenticu s veoma jakim stupnjem osteoporoze u veoma ranim godinama života zbog stalnih kritika i omalovažavanja njenog supruga. Osobu sam srela kada je već bila u invalidskim kolicima jer je postojao rizik loma kostiju zbog stupnja osteoporoze koji je imala.

Veoma sličan proces se događa kod oboljelih od karcinoma kostiju, koji je uglavnom posljedica vlastitog doživljaja sebe i svog stanja. Svima nam je poznato da se karcinom kostiju obično događa kao finale metastaza. U momentu kada se stanje do te mjere pogoršalo da je doživljaj sebe adekvatan ozbiljnoj samodevaluaciji jer “nestajem”, dolazi do pojave karcinoma kostiju.

Naša kičma koja je stub bića veoma često reagira na sve što nam se događa u životu, posebno na oblasti u kojima nismo dovoljno podržani od nama značajnih osoba, ili sami sebe ne možemo podržati. Na grupnom EFT tretmanu smo imali osobu koja je donesena na krevetu zbog diskus hernije i koja je čekala na operaciju. Do ručka je uspjela ustati, a uz večeru je, po njezinim riječima,  uspjela „bezobrazno“ odsjediti čitavih sat vremena. Od tada je prošlo više od godinu dana a operacija se nikada nije ni napravila. Tema na kojoj je rađeno je odnos s partnerom i njezin doživljaj sebe u tom odnosu.

Problem s vratnim dijelom kičme indicira, na neki način, vlastitu devaluaciju u intelektualnom nivou. Ne mora biti da je problem trajnog karaktera, dovoljno je da nas je netko ili nešto podsjetio na vrijeme kada se takav doživljaj sebe dogodio, pa da osjetimo fizičku senzaciju u tom predjelu, od zatezanja mišića, do raznih bolnih stanja.

Muškarci koji se osjećaju manje muški, počinju osjećati problem s prostatom. Ovo je posebno izraženo kod muške populacije koja povremeno poželi i ono što više nije za njih, recimo osobu mnogo mlađu od sebe, za koju baš nemaju mnogo šanse.

Mnogi drugi kompleksi su pokazatelj naših mentalnih programa i naše percepcije sebe, drugih i svijeta oko nas. Shodno tome, ove slabosti doprinose našoj osjetljivosti koja se u nekom momentu može manifestirati i na fizičkom nivou i vidu zdravstvenih problema, posebno ako smo u periodu povećanog stresa i slabije nutritivne ishranjenosti. Nekada je dobra nutritivna podrška, ali utjecaj stresa može potrošiti ogromnu količinu nutritiva, pa smo u situaciji kao i da nismo podržali organizam na taj način.

Iz svega iznesenog je važno shvatiti koliko je bitno raditi na sebi, svojim kompleksima koji su rezultat emocionalno mentalnih programa. EFT ili Tehnika Emocionalne Slobode je tehnika s kojom možete riješiti mnoge komplekse i time prevenirati zdravstvene probleme. Čak i ako se pojave određeni zdravstveni problemi, poznavanjem META-Zdravlja možete prepoznati na čemu je bitno raditi, a EFT-jem možete isprocesirati sve ono što još uvijek niste, bilo na nivou samopomoći, ili uz pomoć akreditiranog EFT praktičara i META-Zdravlje praktičara.

Jasmina Kovačev će održati u Beogradu, Zagrebu i Puli seminare Meta-zdravlja, EFT-ja i novi seminar Uklonite svoje blokade obilju, zdravlju i uspjehu.  Pridružite nam, zdravlje ne može čekati!

Uključite se u akreditirane edukacije EFTa i META-Zdravlja. Prijavite se online

Jasmina Kovačev

Izvor: Alternativa informacije

Share.

Comments are closed.