Komarci, je l’ vas strah?

0

Čim je počelo malo toplije vrijeme, pojavili su se i oni mali dosadni zujavci koji nikome od nas sigurno ne bi smetali da ne pikaju!

 

Ali pikaju, da! I to kako pikaju! Sjećam se jednog ljeta na Jadranu, sjedim na terasi, okolo raslinje, voće… pogledam oko sebe i vidim, bez obzira na doba dana, najmanje 3-4 vrste komaraca!!

Pikaju li pikaju. Nemam dovoljno ruku za otjerati svakog koji se spusti na ruku, na vrat, na lice, na lakat, na nogu… a kasnije problemi sa svrabom i češanjem.

No….

Postoje sjajna eterična ulja koja nam mogu poslužiti kao odlični repelenti, odnosno „tjerači“ komaraca, muha, mrava… kukaca koji pikaju.

U biti, sva eterična ulja koja imaju malo jači miris, pogotovo ona koja nam “smrde” (u nedostatku boljeg objašnjenja), mogu poslužiti kao sastojci za neki pripravak protiv komaraca.

Eukaliptus globulus, eukaliptus citriodora, čajevac, cedar, menta, geranij, palmarosa, mrkva sjeme.
Limunska trava, klinčić, cimet.

I lavanda.

 

Kako koristiti?

Nekoliko je mogućnosti za pripravak. Može to biti uljni koji ćete onda nanositi na izložene dijelove tijela, listove i članke nogu, vrat, podlaktice. Sve ono što je ljeti otkriveno, bez obzira jesmo li u nekoj aktivnosti ili smo legli u krevet i želimo spavati.

Čak možete nakapati nekoliko kapi bilo kojeg od gore navedenih ulja ili neku kombinaciju na komadić tkanine ili blazinicu/vatu i staviti na uzglavlje i kutove kreveta kod nogu.

Druga je opcija da napravite neku kombinaciju eteričnih ulja i razrijedite ih u nekom hidrolatu. Pumpica se promućka prije upotrebe i našprica se lice, vrat, ruke, noge, garderoba (ne ostavlja trag na njoj!). Možete pošpricati i namještaj, prostor, radni stol, ulazna vrata.

Prednost svih ovih preparata je ta što ih možete koristiti neograničeno. Znači kad god se sjetite i kada vam ovi mali zujavci počnu biti nesnosni.
Koristiti ih možete uvijek. Jer, koriste i kod mrava, muha, pčela, osa i slično. A za sve nas su potpuno zdravi i bezopasni!

Za kombinacije i koncentracije svakog od ovih pripravaka javite se svom aromaterapeutu. Ukoliko pripravke želite koristiti za male bebe, djecu, trudnice, dojilje, starije osobe, savjet je isti; iskusan aromaterapeut znat će točno koja ulja i u kolikoj koncentraciji koristiti za svaki od pripravaka!

Mirisni pozdrav!

Foto: Nicola Giordano, Unsplash

 

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i holistička terapeutkinja

 

Share.

Comments are closed.