Koje glumce unajmljuješ u svojoj realnosti

0

Svakodnevno imamo različita iskustva i doživljavamo različite stvari, no ako malo dublje pogledamo, hrpa stvari je ista.

 

Ovo je jedna od mojih uloga u radu s klijentom. Prepoznati i pokazati obrasce koje ima u vlastitoj realnosti. Kada ih prepozna gotovo je sigurno da će željeti to promijeniti. Tada prelazimo u drugu fazu, no prije nego krenemo dalje želim reći kako ti obrasci koji se događaju nisu tu bez veze. Oni nam pomažu da nešto svladamo. Iako nam je vrlo teško shvatiti neke stvari koje doživljavamo kao lekcije, budemo zahvalni jednom kad ih svladamo. Nekim čudom tada i obrazac nestaje. Kako bi se ovo moglo nesmetano događati u našoj predstavi koju nazivamo život za koju smo u potpunosti odgovorni, u kojoj smo glavna uloga, režiser i scenarist, kostimograf, a često i kaskader, ima još jedna važna dužnost koju obnašamo. Zaduženi smo za casting. Izbor uloga koje ćemo angažirati u svojoj predstavi.

Ove će uloge odraditi sve što odgovara i što je potrebno da bi predstava ispala kako treba. Kako bi odgovarali ulozi u predstavi koja se zove moja osobnost. Svi oni likovi koje smo unajmili savršeno odgovaraju i podržavaju dijelove naše osobnosti. Tako će naš dio koji je povrijeđen angažirati ulogu koja će rekreirati to stanje u nama. Naći ćemo nekoga tko će nas povrijeđivati. Onaj naš ostavljeni dio će pronaći nekoga tko će nas ostaviti. Onaj bezvrijedni dio će pronaći nekoga tko će ga zanemariti i obezvrijediti…

Imate li hrabrosti zaviriti u svoju casting listu? Koga ste od glumaca vi angažirali za koju ulogu? Koji dio vas se svakodnevno kroz odnose ponovno i ponovno rekreira? Uzmite olovku i papir i za sve ljude s kojima kontaktirate zapišite koji dio vas oni podržavaju.

Ako vas partner istinski voli i cijeni, onda je on tu upravo za to. Ako ste cijenjeni na poslu kao stručnjak, znači da je taj vaš dio došao do prilike da se rekreira u vašem životu. No što ako nije baš tako? Ako glumac koji glumi novac u vašoj predstavi potiče strah u vama? Neki je uplašeni dio vas došao do prilike da se rekreira.

Prijatelji vas ranjavaju ili vole? Obitelj podržava ili gleda kao pepeljugu? Karijera je za vas zlostavljač ili način da još više uživate u životu?

Dobra stvar je da sve ono što vam ne odgovara možete promijeniti.

Prije svega, sjećate se onih obrazaca s početka teksta? Oni vam govore što još trebate svladati. Ako ranjeni dio vas ima potrebu izraziti se, njegova jedina svrha je iscjeljenje. Na žalost, to obično ne radi tako nego doživljavamo ponovno povrjeđivanje. Taj dio nas traži priznavanje. A mi ga pokušavamo gurnuti pod tepih. On stvara sličan scenarij i sve se vrti u krug. Mi sami to sve radimo ponovno i ponovno. Odaberite izaći iz ovoga kruga. Pronađite način da prihvatite i iscjelite taj dio sebe i dopustite si otpustiti ga.

Neće ovo biti jednostavan proces. I vjerojatno neće niti kratko trajati, no jamči nam slobodu, zato se vrijedi potruditi. Možda sada to ne možete niti zamisliti, no jednom kad osjetite slobodu, bit će zahvalni svemu što ste trebali proći da bi do nje došli.

Foto: Geralt, Pixabay

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.