Marin Rogić (Hrvatski kišobran)

0

Suvremena žena razgovarala je s Marinom Rogićem, predsjednikom uprave tvrtke Tabacco d.o.o. koja je vodeća veleprodaja sunčanih naočala, kišobrana, proizvoda od lavande i magneta u Hrvatskoj.

Povod za razgovor bila je tvornica kišobrana, kao i Marinova kreativnost i fleksibilnost. Snaga njihovog tima leži u dobrom razumijevanju tržišta na kojem su stvarali od nule, a njihova najveća prednost je što zaposlenici zaista slušaju jedni druge i djeluju zajedno. Geslom “Apsolutno ništa nam nije teško”, u kratkom vremenu su proširili svoje poslovanje na svaki centimetar hrvatskog teritorija potpuno logistički pripremljeni. Trenutno su prisutni na preko 400 lokacija u Hrvatskoj.

marin rogićSuvremena žena : Priča o Hrvatskom kišobranu nije tipična za naše uvjete. Koja je ideja vodilja cijelog projekta od početka?

Marin: Priča Hrvatskog kišobrana od samog početka svodi se na jednostavni princip borbe protiv recesije i depresije. Sam projekt spada u socijalno poduzetnički projekt obzirom da u samoj proizvodnji rade većinom žene starije dobi koje su dugo bile bez posla. Sam projekt doveden je u početku u pitanje od raznih ekonomskih i marketinških “stručnjaka” koji su tvrdili da se kupac prvenstveno vodi najmanjom cijenom a ne pričom o nastanku proizvoda. Izbacivanjem prve serije Hrvatskog kišobrana pobijena je njihova teorija i kupci dokazuju teoriju udruživanja društva u svrhu pozitivnog ishoda prije svega za te žene pa onda za državu i na kraju za kupca samog.

Suvremena žena: Surađujete s brojnim stručnjacima i umjetnicima. Kakva su iskustva i koje suradnje možete izdvojiti? 

Marin: Hrvatska ima prekrasne dizajnere i slikare to je naša velika snaga ako će je znati iskoristiti i druge proizvodnje. Surađujemo sa Ivanom Popović, eNVy room-om, Ivicom Klarićem, akademskom slikaricom Anitom Krolo ….. Ti umjetnici oplemenili su kišobran i dali mu novu dodanu vrijednost.

Suvremena žena: Kao vrlo uspješan poduzetnik, što biste savjetovali ljudima koji tek kreću prema razvoju svoje karijere?

Marin: Savjetovao bi im da odu u Njemačku …. 🙂 Rekao bi im da krenu i da gore za svoju ideju. I da im ne bude žao ako ne uspiju jer razlika između njih koji probaju i ne probaju široka je za dužinu svemira.

Suvremena žena: U kojem dijelu posla vidite najveće zadovoljstvo?

Marin: U dijelu kada odem na godišnji i ne moram se vratiti kada drugi žele nego kada to je želim. To je najveća snaga i motivacija.

Suvremena žena: S kakvim ljudima uživate surađivati i što je za vas obilje?

hrvatski-kisobran1Marin: Volim to što surađujem sa suprugom, sa svojim najboljim prijateljem, a najviše me veseli to što surađujem sa ljudima poput Stankice koja se svaki dan diže dok svi mi spavamo sjeda na bus pa na vlak pa na drugi vlak pa pješači i onda kada ide doma ostane na stroju malo duže jer joj vlak ide kasnije. To su pravi dragulji koje je rodila naša država. I zato ne volim kada netko priča kako smo lijen narod. To nije istina. Mi smo 11 igrača Barcelone kojima se trener razbolio pa svatko igra svoju utakmicu.

 

Share.

Comments are closed.