Kako vježbaju trudnice u Vježbaonici?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nije dovoljno samo usporiti vježbanje kako bi se nešto zvalo programom vježbanja za trudnice, stoga iz Vježbaonice ne preporučuju da formu pokušavate održavati sami kod kuće. Važno je znati što se i kako radi.

 

Sigurnost vježbača na prvom mjestu

Ovo je najvažnija stavka u radu sa trudnicama.

Sve su vježbe prilagođene trudnicama i majkama koje još uvijek doje. Nema pokreta koje one ne mogu izvesti, a dinamiku vježbi određujemo prema stupnju trudnoće.

 

Kondicija i snaga

Uobičajeno je mišljenje kako na kondiciju u trudnoći treba zaboraviti jer trudnica ne može trčati niti raditi kardio vježbe. Ipak, kondicija je važna i mi na tome radimo, naravno prilagođavamo rad na kondiciji stanju trudnice, no sigurno olakšavamo podnošenje kasnijih stupnjeva trudnoće. Snagu radimo ciljano za skupine mišića koji su najpotrebniji pri porodu, podršci i stabilizaciji tijela, te radimo na vraćanju mišića u optimalnu formu poslije poroda.

 

Zanima vas kako to rade u Vježbaonici?

Ako mislite kako je trudnicama nemoguće vježbati na našim spinning biciklima, samo ste djelomično u pravu. Sjedenje na lopti osigurava da je trudnicama udobno dok nogama mogu vrtjeti pedale bicikla i tako držati visok srčani ritam. Niste to vidjeli? Možda je vrijeme da svratite do Vježbaonice.

Dobro, sad mislite to je to. Bicikli još nekako,  no trampolin ne bi smjele koristiti. I opet, djelomično ste u pravu. Zbog povećanog opterećenja na noge, trudnicama je teško raditi vježbe dok stoje. No, i noge trebaju biti dovoljno jake kako bi mogle majku nositi. Stoga na trampolinu radimo vježbe iskoraka i „stupanja“ pri čemu je pritisak na stopala značajno smanjen. Produžuje se vrijeme u kojem trudnica može vježbati na nogama, a noge postaju snažnije.

Vježbanjem na strunjačama potpomažemo i usmjeravamo prilagodbu tijela na prirodan način.

 

Veliki raspon vježbi

Kao i svi treninzi, vježbanje za trudnice je zabavno i drugačije iz treninga u trening. Raspon vježbi je donekle ograničen mogućnostima vježbača, no imamo ih dovoljno u rezervi kako bi trening bio zadovoljstvo, a ne monotonija. Inovativan i zanimljiv trening pozitivno utječe na motivaciju i na raspoloženje trudnica koje navodno mogu biti malo mušičave. U Vježbaonici to nisu iskusili. Naprotiv, svakog se dana uvjeravaju kako čaroban može biti osmjeh majke.

 

“Logistika”

Sve vježbačice u Vježbaonici naravno imaju podršku trenera gdje im objašnjavaju na koji način da rade određene pokrete tijekom dana kako bi to najlakše i najsigurnije izvele. Onima malo ambicioznijima mogu dati lagane vježbe istezanja koje mogu raditi kod kuće da im ne bude dostatno kada moraju mirovati.

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.