Kako kožu očuvati njegovanom i za vrijeme izlaganja suncu?

0

Za siguran boravak na Suncu nije dovoljno samo nanositi zaštitnu kremu. Sunčevim zrakama se trebamo izlagati s posebnim oprezom i izbjegavati najjače sunce. Dugotrajno izlaganje suncu izaziva ne samo opekline, nego i smeđe mrlje, ljuštenje, isušivanje i starenje kože.

 

Stiglo nam je ljeto, lijepo vrijeme, a time češći i duži boravci na otvorenom.
To je dakako izvrsno i potrebno za naše zdravlje, ali nosi sa sobom i neke “opasnosti”.
Prije svega je to predugo izlaganje suncu i sunčevim zrakama.

Izlaganje suncu treba biti postupno, pogotovo u prvim danima, i trebamo paziti da se u vrijeme najvećeg intenziteta sunca sklonimo u hlad ili zatvoren prostor kako ne bi došlo do opeklina na koži.

 

Pripremite cijeli organizam

Kako bi prvo izlaganje suncu prošlo što bezbolnije, trebate pripremiti cijeli organizam. U tome će vam pomoći raznovrsna prehrana koja u ovom periodu treba biti bogata neophodnim vitaminima i mineralima.

Također, kožu trebate njegovati pripravcima koji će je hraniti, njegovati i dati vlažnost obzirom da sunčeve zrake isušuju kožu.

 

Prirodna zaštita od sunca

Za zaštitu od sunca koristite prirodne kreme koje se izrađuju od biljnih ulja i maslaca koji imaju u sebi zaštitni faktor.

Nažalost, kod prirodnih pripravaka ne možemo sa sigurnošću reći o kojem se točno zaštitnom faktoru radi budući da svi sastojci od kojih se izrađuju prirodni pripravci imaju procijenjen zaštitni faktor.  Ali, uz pridržavanje pravila da se u vrijeme najjačeg  sunčevog zračenja ne izlažemo, to ne bi trebao biti problem.

Čak dapače, od prirodnih pripravaka dobit ćete lijepu boju kože, a koža će biti njegovana i nahranjena.

 

Recept za zaštitu od komaraca

I nezaobilazno, s ljetom nam dolaze i komarci koji kao da postaju sve agresivniji i imuniji na različite pripravke i “metode”.

Vjerujte, na eterična ulja još uvijek nisu.

Ukoliko ste sretnici pa vas ne napadaju previše, bit će vam dovoljan hidrolat prave lavande koji možete špricati direktno po koži i koji će vas ujedno i rashlađivati.

Ako to nije dovoljno, onda možete napraviti sljedeću mješavinu: u bočicu od 50ml ukapajte 20 kapi eteričnog ulja cejlonske citronele, 20 kapi prave lavande i 20 kapi egipatskog geranija i do vrha nalijete biljno ulje (suncokret, lješnjak, badem…).

Ovu mješavinu  možete nanositi više puta, odnosno koliko je potrebno da budete zaštićeni od uboda komaraca.

Iako sam navela neke nezgodne strane ljeta, ono je ipak predivno godišnje doba koje nam može donijeti puno radosti i lijepih trenutaka, pa stoga uživajte u predivnom periodu koji je ispred nas.

www.aromaterapijaviola.com

 

Share.

About Author

Katica Wolf

Comments are closed.