Kako kanaliziramo stres?

0

Danas vrlo često možemo čuti da ovom ili onom tjelesnom stanju ili bolesti dodatno pridonosi stres. Ili da je netko u stresu.

 

Možemo čak reći da je stres postao sastavni dio današnjice i života. Mnogi od nas, a možda i svi mi, teško da ga mogu izbjeći. Od jutra već počinju obaveze, spremiti se za posao, gužva u prometu, društvene mreže, dnevne novine, neugodne kolege, zahtjevni šefovi, rate kredita, …. sve to na nas djeluje jer kada ispred sebe imamo veliki broj zadataka, naše se tijelo priprema i luči hormone stresa za “bori se ili bježi situaciju”.

No, kada mu već ne možemo pobjeći, protiv stresa valja razviti strategiju koja nam može pomoći da se smiri i naš živčani i naš hormonalni sustav, a da onda i mi emotivno i mentalno budemo mirniji.
Svakome od nas kao sredstvo s kojim upravljamo stresom služe i zaista pomažu različite stvari.

Tako neki ljudi koriste meditaciju, za nekoga je to kuhanje, čitanje, pisanje, netko juri u teretanu, netko je s djecom, netko koristi eterična ulja, netko odlazak u prirodu, netko rješava križaljke, netko izražava kreativnost, netko svira, ….. jako je puno mogućnosti.
Što god da odaberete, neka to bude nešto što vama paše, aktivnost koja će vam zaista pomoći da se opustite te da razine hormona stresa spustite na normalne razine.

Što god da odaberete, neka to bude nešto čemu ćete se vraćati stalno, odnosno nešto što ćete raditi stalno, a ne samo onda kada zapadnete u stres.

I dišite! Dišite. Dišite. Udah na nos, malo zadržite dah, pa duži izdah na usta. I tako nekoliko puta.

Kada neku aktivnost ponavljamo učestalo i redovito, i naše reakcije na dnevne stresne situacije postaju manje intenzivne i dođe vrijeme da na neke vanjske okidače čak i potpuno prestanemo reagirati.
Upravo zbog ovoga je važno da u svoju dnevnu rutinu uvedete nešto što je za vas dobro.
Moja je preporuka da to napravite u isto doba dana, nekome od vas će to biti jutarnji termini, nekome popodnevni ili čak večernji.
Ali nemojte preskočiti! Sve što radite, osim što djeluje na vaš hormonalni i živčani sustav, djeluje i na vaše opće zdravlje i raspoloženje.

Meni osobno je za stres najbolja tjelesna aktivnost! Inače redovito meditiram, vježbam i veslam, vozim bicikl i role, igram badminton i tjelesnu aktivnost, pogotovo ako je intenzivnija, smatram najboljom opcijom.

Općenito, za sve nas je u stanju vrlo visokog stresa i visokih razina hormona stresa u našem krvotoku najbolji odabir neka aktivnost našeg fizičkog tijela. Rad mišića, koliko god bio malog intenziteta, smanjuje razine hormona stresa i, što je još bolje, povećava razinu hormona dobrog raspoloženja.
Znači, ne samo da će nestati one tjelesne senzacije koje imamo kada smo u stresu (nervoza u želucu, ubrzano kucanje srca, viši krvni tlak, veća količina krvi u mišićima i veća količina nekih aminokiselina u krvotoku), nego se povećavaju one tjelesne senzacije koje imamo kada smo dobro raspoloženi: opći osjećaj zadovoljstva, mirnoća, staloženost, laganije kucanje srca, sreća.

Zato nemojte ni pokušati izbjegavati stres, nego pripremite dobru strategiju i pridržavajte je se svakodnevno i kontinuirano!

I družite se! Budite s ljudima s kojima se osjećate dobro. S kojima možete biti slobodni i ono što jeste. S kojima se smijete. Smijeh je odlična terapija. Družite se!

Foto: StockSnap, Pixabay

Autorica: Darinka Bertović
Trener osobnog razvoja i terapeut

 

Share.

Comments are closed.