Jeste li znali?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jeste li znali da ste vi ono što jedete?
Svakih 28 dana obnavlja se vaša koža.
Svakih 5 mjeseci obnavlja se vaša jetra.
Svakih 10 godina obnavljaju se vaše kosti.

Vaše tijelo proizvodi nove stanice od hrane koju jedete.
Ono što jedete postajete vi sami. Vi birate čime se hranite.

 

Jeste li znali?

Ukupna površina krvožilnog sustava čovjeka – arterija, vena, kapilara – ima veličinu nogometnog igrališta. Začuđujuće, u više od 90% slučajeva srčani udari se uvijek javljaju na srčanim koronarnim artrijama koje imaju površinu  jedanaesterca.

Zbog velikog mehaničkog i „električnog“ napora srca, stijenke krvnih žila trebaju puno hranjivih tvari za proizvodnju potrebne energije. Ljudi, za razliku od životinja, ne mogu sami proizvoditi vitamin C. Ovaj vitamin ima ključnu ulogu u izgradnji stijenki krvnih žila, pa njegov nedostatak pomalo uzrokuje slabljenje stabilnosti stijenki zbog smanjene proizvodnje kolagena u stanicama stijenki.

 

Jeste li znali?

Zašto ljudi, za razliku od životinja obolijevaju od srčanog udara?
Životinje koje spavaju zimski san obično imaju visoke vrijednosti kolesterola u krvi, a krvne žile se ne začepe, niti boluju od srčanog udara.

Razlika između nas ljudi i životinja je da smo mi tijekom evolucije izgubili sposobnost proizvodnje vitamina C. Životinje proizvode vlastiti vitamin C u velikim količinama – između 1 i 20 grama. Ta količina očigledno je dovoljna da bi osigurala stabilnost stijenki krvnih žila.

 

Jeste li znali?

4 cigarete „potroše“ 500 mg vitamina C.

Pušenje povećava rizik od nastanka različitih bolesti. To je općepoznata činjenica, ali razlog tomu je manje poznat. Dim cigarete sadrži milijune molekula slobodnih radikala, a to su agresivne molekule koje oštećuju stanice našeg organizma i organe, te ubrzavaju proces biološkog propadanja. Slobodni radikali putem dima dospijevaju u pluća i u krvotok gdje uzrokuju oštećenja stijenki krvnih žila.

Prva preporuka pušačima je prestati pušiti te unositi brojne antioksidanse. Oni „hvataju“ slobodne radikale i tako sprečavaju oštećenje krvnih žila i cijelog tijela.

 

Jeste li znali?

U stresnim situacijama naš organizam proizvodi velike količine hormona stresa, adrenalina. Za proizvodnju jedne molekule adrenalina našem organizmu je potrebna molekula vitamina C kao biokatalizatora. U stresnim situacijama dolazi do potrošnje vitamina C. Ako takvo stanje potraje dolazi do drastičnog pada zaliha vitamina u organizmu, a time i slabljenja stijenki krvnih žila što povećava rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, koja se često naziva menađerskom bolesti.

Preporuka je isplanirati vrijeme za opuštanje, kao što planirate poslovne sastanke. Kod duševnog ili psihičkog konflikta može vam pomoći savjetovanje, a treba obratiti pozornost i na dodatan unos vitamina i drugih hranjivih tvari.

 

Jeste li znali?

Vaše tijelo uvijek govori istinu! Kineziološkim mišićnim testiranjem saznat ćete koji su vitamini, minerali i druge hranjive tvari vašem tijelu zaista potrebni za poboljšanje imuniteta i očuvanje dobroga zdravlja u ovim tmurnim jesenskim danima.

 

Autorica: Vedrana Nucak, kineziolog i logoterapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.