Jeste li zauzeti ili ste učinkoviti

0

Možda vam se ovo čini jednako i mislite da jedno bez drugog ne može. Danas ću vam otkriti tajne koje bi u potpunosti mogle promijeniti vaš poslovni pa i životni uspjeh.

 

Znate li da većina „gorućih“ problema koji vam se samo odjednom pojave u poslu zapravo nije vrijedna obraćanja pozornosti na njih? No, što radimo umjesto toga? Čim se takav neki problem pojavi, istog trenutka ostavljamo sve i bacamo se svim snagama na njega. Ovdje činimo dvije katastrofalne greške.

Taj je problem gotovo uvijek samo simptom nečega što nije kako treba, no rješavanjem toga problema sada nećemo riješiti uzrok. Kada psu bacite lopticu, on trči za lopticom. Kada mački bacite lopticu, ona će pogledati odakle je loptica došla. Ne, nije pas glup. On se samo odlučio igrati. No, želite li se igrati ili raditi ozbiljan posao? Na vama je.

Jednako važno, ako krenete rješavati problem, velika je mogućnost da ćete ispasti iz plana koji ste napravili te ćete si prouzročiti puno više problema. Fokusirajte se na svoj plan. Evo jednog primjera koji će ovo odlično objasniti.

Vraćali smo se iz Barcelone. Na aerodromu smo dobili obavijest da će polijetanje kasniti. Predviđeno vrijeme kašnjenja je bilo cca sat vremena. No, kasnili smo devet sati. Netko je mudro odlučio kako je bolje jedan let koji je prouzrokovao problem otkazati dok se ne ukaže prilika da ga se pusti tako da nikome ne smeta nego mijenjati cijeli raspored polijetanja tako da tko zna koliko letova kasni. Dobra odluka za sve osim za nas koji smo čekali na taj let. Što je učinila osoba koja je odlučivala? Dobila je informaciju o tome, no prioritet joj je bio red polijetanja, ne problem koji se pojavio. Ovo je jako važna lekcija iz fokusa. Stavite fokus na ono što želite, ne na ono što ne želite. Jer svojim fokusom dajete energiju onome na što ste fokusirani.

Naravno, ako pukne vodovodna cijev u uredu, reagirajte odmah. Nikad ništa nije crno-bijelo, tako ni ovo. Uspjeh onih dovoljno pametnih ovisi o procjeni je li problem koji se pojavio za rješavanje odmah ili ne. Zato sam na početku napisao kako je problem gotovo uvijek samo simptom i nešto što nas teži izbaciti iz ravnoteže.

Dakle, kad se god pojavi problem, promislite što gubite ako ostavite posao koji upravo radite kako biste se pozabavili novonastalim problemom. Ako postoji mogućnost da nešto izgubite, samo nastavite raditi po planu. Hrpa onoga što smatramo probemom nestane sama od sebe kako se i pojavila. Dogodilo mi se ovo puno puta.

Ipak, ima onih među vama koji se smatraju izuzetno prilagodljivima, a prilagodljivost nalaže reagiranje na okolnosti čim se pojave. Nemojte reaigrati na okolnost dok ne promislite o njenim posljedicama. Inače ste zaista samo kao onaj pas koji trčkara za lopticom. No, vama se ovo trčkaranje neće činiti kao igra, a može vas koštati posla, novca, stresa i tko zna čega još ne.

Prilagodljivost (ni)je vrlina

Stručnjaci tvrde da se trebamo prilagoditi tržistu, vremenu, uvjetima, svemu i svačemu. Ipak, oni najuspješniji su stvari prilagodili sebi. Nisu se prilagođavali trendovima. Da su se prilagodili, bili bi jednaki onima koji su se prilagodili.

Ako se prilagodite okolnostima, nove okolnosti će tražiti još više prilagodbe. Ako okolnosti prilagodite sebi, sljedeće će se okolnosti još lakše i brže prilagoditi vama.

Primijenite ovo pravilo na sve u svom poslovanju i gledajte kako napredujete. Čak i kad se pojavi problem, natjerajte ga da se prilagodi vama umjesto da vi mijenjate svoje planove kako biste se prilagodili njemu.

Znam da vam ovo ima smisla, ali vaša uvjerenja možda to ne podržavaju. Zato krenite od toga što imate. Počnite ovo isprobavati na malim problemima. Kako bude raslo vaše uvjerenje, tako ćete ovo primjenjivati i na većim stvarima. Što će se dogoditi? Problemi će prestati dolaziti jer znaju da s vama nema šale.

Primijetili ste da problem nazivam problemom, a ne kako je to moderno u zadnje vrijeme „izazovom“. Upravo zbog ovoga što sam napisao gore. Moj je cilj mijenjati sebe u pozitivnom smjeru. Ako riječ „problem“ zamijenim „izazovom“, samo sam napravio površinski zahvat koji odgađa moj pravi plan; da mijenjam sebe. Jer kao, sve je ok, to je izazov, nije problem. Nije važno kako ga nazivate nego kako ćete se ponijeti prema njemu. Hoćete li vi dominirati njime ili dopustiti da on dominira vama.

Što će biti?

Ako trenutno imate problema u poslu i ne znate kako biste mogli ovo znanje primijeniti u vlastitom slučaju, to je sasvim ok jer ste fokusirani na drugu stranu. Javite se pa ćemo zajedno raditi na vašem konkretnom primjeru.

www.razgovori-s-mirom.com

Foto: Rawpixel, Pixabay

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.