Je li vrijeme da postaneš pobjednik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kad su svi svoje ispričali o ciljevima, kad je većina onih koji su donijeli neke odluke već odustalo od njih, jer to u prvom redu nisu niti bile odluke, ja sam se odlučio javiti i podijeliti s vama nešto što radim i što mi odlično služi da se svakoga dana osjećam dobro.

Dakle, davno sam i ja bio od tih koji postavljaju ciljeve i nisu mirni dok ih ne ostvare. No pain, no gain i slične stvari.

Onda sam shvatio, kad se nakon dugo vremena dočepam tog svoga cilja, već u glavi imam sljedeći. Pa iza toga sljedeći I tako dalje.

Dok god sam u traganju za ciljem, nisam zadovoljan. Jer ga nisam ostvario. Kad ga ostvarim mogu malo uživati na lovorikama, no ubrzo to postaje stara vijest. Shvatio sam da sam zapravo vrlo malo vremena u situaciji u kojoj sam zadovoljan. A to nije baš imalo smisla.

Nisam htio odustati od ciljeva, ali ni osjećati se kao luzer zato što uvijek ispred sebe imam nešto što će me učiniti (bar na kratko) sretnim, ali tek kad to postignem.

Baš nekako u tom trenutku, kako to uvijek biva na edukaciji sam naučio pojam „procesni ciljevi“. To su oni manji ciljevi koji kada se skupe učine da možemo postići onaj veliki cilj. Svidio mi se koncept odmah. No, nisam stao na tome. Razradio sam ga.

 

Evo nekoliko zaključaka koji će vam siguran sam služiti

Dakle, ako ispred sebe imamo samo jedan ogroman, veliki cilj koji znamo da ne možemo ostvariti u nekom doglednom roku, za koji nam trebaju mjeseci ili čak godine, ako se posvetimo samo tom jednom cilju, bez obzira koliko sjajnih stvari radili da bismo ga ostvarili, budući da danas taj cilj nije ostvaren, naš um će ga doživjeti kao poraz. I svaki dan dok ne dođemo do toga cilja sami sebe doživljavamo kao gubitnika. Iako radimo mudro i predano, niti jedan dan nismo postigli taj veliki cilj.

No, što ako umjesto toga ovaj kao i svaki veći cilj rastavimo na manje, procesne ciljeve? Što ako svakom tom procesnom cilju dodijelimo početak i kraj. Što ako si onaj krajnji cilj postavimo kao nagradu koja dolazi kada sve ove male ciljeve postignemo?

Rastavimo to tako detaljno da ne samo u svakom danu nego u svakom trenutku možemo učiniti mrvicu koja će biti dio toga velikog projekta, sitnicu koja se zbraja. Ako bismo to učinili, automatski bismo imali pregršt prilika da se osjećamo pobjednikom i to danas. Pa tako sutra, pa tako prekosutra, naš um doživljava svaku tu „sitnicu“ kao pobjedu. Ako smo danas pobijedili nekoliko puta, pa sutra, pa prekosutra, nakon nekog vremena naš se organizam „navuče“ na koktel kemikalija koje izaziva uspjeh u nama te kreira realnost u kojoj ćemo pobjeđivati i dalje. Tada svaka pobjeda postaje sve lakša i jednostavnija. Tada sebe doživljavamo pobjednicima i pogodite što! Ne postoji mogućnost da ne postignemo onaj veliki cilj. No on će doći kao rezultat ove naše igre, neće nam kao čudo pasti s neba. Kad ga naš um bude mogao prihvatiti, mi ćemo ga moći doživjeti u svojoj realnosti.

Postoji još jedna dobrobit ovoga načina rada. Ovo je jednom davno genijalno opisao Mirko Filipović. Rekao je „Na žalost, svaki moj poraz jako boli, ne samo fizički jer za razliku od tenisa koji kao sport izuzetno poštujem i ne želim mu umanjiti vrijednost, ja nemam mogućnost već za tjedan dana otići na drugi turnir te pobijediti i isprati gorak okus poraza. Ja moram čekati priliku za to i pola godine“.
Ovaj način djelovanja i razmišljanja omogućuje nam da se ne bojimo pogriješiti, promašiti, izgubiti jer već za koji sat ili čak i prije imamo mogućnost postići novu pobjedu.

Zamislite koliko više biste se usudili pokušati kad se ne biste bojali poraza! Učinite ovu tehniku stvarnom u svom životu i oslobodite se straha od neuspjeha.

Sredinom veljače 2019. kreće moj online program ŠEST KORAKA DO ŽIVOTNE SREĆE u kojem ćemo raditi između ostalog na konkretnim slučajevima ljudi koji budu u programu, svakog od njih ćemo od gubitnika pretvoriti u pobjednika u vlastitom životu. No, ovo je samo dio onoga što ćemo raditi.

Pratite objave kako biste saznali detalje te se na vrijeme prijavili na program koji će promijeniti svakoga tko u njega uđe.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.