Impresivni dvorci – 1. dio

0

Dvorci se ubrajaju među najvažnije povijesne građevine na svijetu. Svojom ljepotom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Njima su inspirirane brojne bajke, priče, legende, filmovi…

 

Donosimo vam 1. dio članka o dvorcima koji svojom poviješću i arhitekturom predstavljaju prave bisere krajeva u kojima se nalaze. Nadamo se da ćete uživati.

 

Dvorac Peleș, Rumunjska

Ovo je najpoznatiji i najljepši dvorac u Rumunjskoj u kojemu se mogu vidjeti brojni svjetski i kulturno-povijesni primjerci. Njegovu je izgradnju naručio prvi rumunjski kralj Karlo I. 1873. godine, a izgradnja dvorca je završena 1883. godine.

Peles

Foto: Walter Kärcher

Dvorac Peleš izgrađen je od drva, kamena, cigle i mramora, a na izgradnji i oslikavanju dvorca radilo je oko 400 umjetnika. Većinom je građen u stilu njemačke renesanse, iako se na njemu nalaze i brojni elementi koji pripadaju talijanskoj renesansi, gotici i baroku. Krajem 19. stoljeća dvorac je imao struju, sistem za ventilaciju, centralno grijanje i lift. U njemu se nalazi više od 160 soba, 30 kupaonica, kancelarija, biblioteka s tajnim prolazima, galerija u kojima se nalazi preko 2000 slika, salona oslikanih likovima iz knjiga koje je pisala kraljica Elizabeta, skladišta oružja i lovačkih predmeta s preko 4000 primjeraka.

Dvorac je okružen sa sedam terasa koje su bogato ukrašene raznim kipovima, bunarima od kamena i ukrasnim mramornim vazama. Proglašen je muzejom 1953. godine.

 

Dvorac Haar, Nizozemska

Ovaj gotički bajkoviti dvorac jedan od najluksuznijih dvoraca Europe i najljepši dvorac u Nizozemskoj.
Izgrađen je u periodu od 1892. do 1912. godine, a podignut je na ruševinama starog dvorca iz 15. stoljeća. Kako bi se napravila što sličnija replika dvorca iz 15. stoljeća, poznati nizozemski arhitekt dr. PJH Cuypersa slijedio je izvorne konture.

De Haar

Foto: Eveline

Unutrašnjost je obnovljena u luksuznom stilu, uvedena je struja, a dvorište je pretvoreno u veliku dvoranu. Kako namjena dvorca nije bila obrana, već stanovanje, dvorac sadrži mnoge raskošne sobe. Ima 200 prostorija i 30 kupaonica, a perivoj oko dvorca ima oko 7000 stabala. Dvorac je nekad bio u vlasništvu bogatih parova povezanih s obitelji Rothschild koja je financirala projekt restauracije dvorca, ali danas je pretvoren u muzej i mjesto je održavanja sajmova i događaja.

 

Dvorac Balmoral, Škotska

Smješten na sjeveroistoku Škotske i poznat kao škotska rezidencija kraljevske obitelji.
Rezidencija je izgrađena 1390. godine, a dijelom kraljevske obitelji postala je tek 1852., kada ju je princ Albert kupio i poklonio svojoj supruzi kraljici Viktoriji koja je obožavala Škotsku.

Balmoral

Foto: Siggy Nowak

Kroz godine je nadograđivan, na kraju je toranj upotpunio izgled današnjeg dvorca. Napravljene se izmjene i značajna proširenja, dodane su strukture, a oko dvorca su uređeni prekrasni vrtovi. Novi izgled rezidencije dovršen je 1856. godine, a upravo zbog njegove veličine i ljepote, kraljica Viktorija ga je zvala “ovaj divan raj.”

Dvorac i dalje služi kao odmaralište za Kraljicu. Imanje, vrtovi i dvorana dvorca su otvoreni za posjetitelje u periodima kada kraljevska obitelj ne boravi u dvorcu.

 

Dvorac Hluboká, Češka

Dvorac koji je izgrađen u neogotičkom stilu, inspiriran engleskim dvorcem Windsor i proglašen nacionalnim spomenikom češke kulture.

hluboka

Foto: Leonhard Niederwimmer

Izgrađen je u drugoj polovici 13. stoljeća. Zbog česte promjene vlasnika često je obnavljan i restauriran – od prvotnog obnavljanja u doba renesanse do obnavljanja za vrijeme baroka pa sve do romaničkog stila koji se zadržao do danas. Dvorac ima 140 soba, turistima je dozvoljen posjest u samo njih 20.

U dvorcu se mogu vidjeti vrijedne kolekcije knjiga i to čak njih 12 tisuća smještenih u baroknoj knjižnici, impresivna kolekcija oružja, umjetničke tapiserije, bogatstvo nakita, nekoliko kuhinja specijaliziranih za različite vrste hrane. Dvorac krasi i 58 metara visoka kula na koju se moguće popeti, a pruža prekrasan pogled na dvorac i okolicu.

 

Bojnjički dvorac, Slovačka

Nekada bajkoviti srednjovjekovni dvorac, a danas najposjećeniji samostalni muzej u Slovačkoj. Pored brojnih posjeta turista, redovito ga posjećuju i filmski studiji koji u njemu često snimaju scene za filmove.

bojnice

Foto: Katarína

Dvorac se prvi put spominje 1113. godine kao drvena tvrđava, a u 13. stoljeću je obnovljen te postaje kamena utvrda. Kroz povijest je mijenjao nekoliko vlasnika, bilo je tu nekoliko kraljeva. U 16. stoljeću je obnovljen u renesansni dvorac. Dvorac je 9. svibnja 1950. godine zahvatio veliki požar, ali ga je država poslije toga obnovila i u njemu je otvoren muzej.

Bojnjički dvorac otvoren je za posjetitelje, a u njemu se odvijaju i brojni događaji poput vjenčanja, noć Bajki, Međunarodni festival duhova, Summer Music Festival i velike Božićne zabave.

NASTAVLJA SE…

Pripremila: Iva Šurdonja

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.