Impresivni dvorci – 2. dio

0

U Europi svakako ne nedostaje dvoraca s impozantnim eksterijerima i raskošnim interijerima koji prikazuju stilove različitih povijesnih razdoblja.

 

Dvorci su uvijek igrali važnu ulogu u europskoj povijesti zato je lijepo obići ove prekrasne građevine, u mislima se zaputiti u prošla vremena.

Donosimo vam 2. dio najljepših europskih dvoraca.

 

Neuschwanstein, Njemačka

Ovo je jedan od najpoznatijih dvoraca na svijetu, a smješten je u šumama Bavarske. Građen je u stilu njemačke romanike iz 13. stoljeća, a dao ga je sagraditi bavarski kralj Ludwig II.

Kralj Ludwig II. nije dopuštao posjete dvorcu, a njegova zapovijed je bila da se dvorac sruši nakon njegove smrti. Na sreću, to se nije dogodilo. Iako nije u potpunosti dovršen, dvorac ima veliki broj vrijednih prostorija uređenih u stilu neoromanike, a pogled s terase ovog dvorca je impresivan i pruža se duž okoliša koji je naročito bajkovit u zimsko doba.

Neuschwanstein

Foto: Adam Derewecki

Dvorac je jedna od najpopularnijih turističkih odredišta u Njemačkoj i jedna od najfotografiranijih građevina. S obzirom na to da je građevina izgrađena kao dvorac iz bajke, snimljen je u mnogobrojnim filmovima, a poslužio je i kao inspiracija Walt Disneyu za Trnoružicin dvorac i dvorac koji viđamo u početnoj špici Disneyevih crtića i filmova. Prema njemu su izrađene i replike u Disney Landu u Americi i Hong Kongu. Uvršten je i na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine.

 

Alcázar de Segovia, Španjolska

Srednjovjekovni bajkoviti dvorac koji se nalazi u starom gradu Segovia i od 1985. godine je pod zaštitom UNESCO-a. Izgrađen je u 12. stoljeću, prvobitno kao arapska utvrda, a podignut je na ostacima rimskih utvrda.

Kako su se mijenjali kraljevi tako se i dvorac kroz godine nadograđivao, a zanimljivo je da je u ovom dvorcu kraljica Izabela Kolumbu obećala financijsku pomoć u njegovim putovanjima. Dvorac je složio kao državni zatvor dva stoljeća sve dok ga španjolski kralj Karlo III. nije pretvorio u Kraljevsku Artiljerijsku školu 1762. godine. Škola je djelovala sve dok je katastrofalni požar nije oštetio 1862. Dvorac je ponovno obnovljen i to u daleko romantičnijem stilu te predan Ministarstvu obrane kojemu je služio kao vojna škola.

Alcazar De Segovia

Foto: Español

Dvorac je poslužio kao inspiracija Waltu Disneyu za njegov dvorac u crtanim filmovima Snjeguljica i sedam patuljaka i Pepeljuga, što mu je i donijelo svjetsku slavu. Zbog svog oblika koji podsjeća na pramac velikog broda i smještaja između dviju rijeka jedan od najslikovitijih dvoraca u Španjolskoj.

 

Trakošćan, Hrvatska

Jedan od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj. Nastao je krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda. Više je puta bio proširivan i dograđivan.

U drugoj polovici 18. stoljeća dolazi do napuštanja dvorca koji počinje polako propadati. Zapušteni dvorac počinje obnavljati Juraj Drašković polovicom 19. stoljeća u neogotičkom stilu i duhu romantizma te ga pretvara u rezidencijalni dvorac, a parkovni okoliš pretvara u romantičarski perivoj gdje je uređena park-šuma s rijetkim drvećem, umjetnim jezerom i vrtnim objektima.

Trakoscan

Foto: Age 32

Danas je dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske, a od 1953. u dvorcu je stalna muzejska postava, koja sadrži vrijedne primjerke baroknoga namještaja i sitnih predmeta. Dvorac je 2017. godine ugledni turistički časopis Conde Nast Traveler uvrstio među 12 najljepših europskih dvoraca.

 

Dvorac Miramare, Italija

Dvorac Miramare izgrađen je krajem 19. stoljeća pored Trsta po nalogu austrijskog nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana kao romantično prebivalište za nadvojvodu i njegovu suprugu. Prekrasan bijeli dvorac smješten na samom rubu mora, okružen prekrasnim botaničkim parkom, unutar kojeg se nalaze umirujuće fontane.

Danas se u dvorcu nalazi muzej i brojna umjetnička djela smještena unutar soba koja prikazuju istančan ukus tadašnjeg bečkog dvora. Posebno se izdvaja soba sa slikama talijanskog slikara Dell’Acque na kojima su oslikani detalji iz života Maksimilijana i sama povijest dvorca Miramare. Ono što možda mnogi ne znaju, Maksimilijan je bio jako povezan s Dalmacijom te se na jednoj slici, koja prikazuje njegovu Charlottu, u pozadini vidi otok Lokrum.

castello-di-miramare

Foto: Zoltan Suga

Uz dvorac se veže i legenda koja kaže kako je dvorac proklet, a potekla je još od nemilih događaja koji su zatekli Maksimilijana i njegovu suprugu Charlottu, ali i kasnije vlasnike. Legenda kaže da u posjet dvorcu nikako nije preporučljivo doći sa svojom budućom ili sadašnjom životnom partnericom.
Bez obzira na legende ovaj dvorac nikoga ne ostavlja ravnodušnim već samo očarava svojom ljepotom.

 

Dvorac Hunyad, Rumunjska

Poznatiji kao Draculin dvorac, smješten je u Rumunjskoj, a nekada je pripadao Kneževini Transilvaniji. Dvorac je izgrađen u gotičkom stilu, ali s baroknim i renesansnim arhitektonskim elementima. Velika i impozantna zgrada s visokim i različito obojenim krovovima, tornjevima s bezbroj prozora i balkona ukrašenih kamenim rezbarijama.

Hunyad

Foto: Age 39

Povijest ovog dvorca obavijena je misterijom što ga čini posebno interesantnim. Postoji vjerovanje da je u njemu Vlad III Wallachia poznatiji kao Dracula bio zatočenik punih 7 godina nakon što je bio svrgnut s trona 1462.  Jedan je od najvećih dvoraca u Europi i nalazi se na popisu sedam svjetskih čuda Rumunjske.

NASTAVLJA SE…

Pročitajte i Impresivni dvorci – 1. dio

Pripremila: Iva Šurdonja

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.