Identifikacija s problemom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Neki dan na treningu jedna suvježbačica na vježbi skoka na sanduk nakon petog ponavljanja kaže: „Ja ti baš imam problem s ovim naskocima i sličnim vježbama. Kad sam došla u Vježbaonicu nisam mogla ni pomisliti skočiti gore.“ Okrene se i nastavi skakati bez problema. Nakon treninga pitam ju: „Dakle imaš problem s naskocima na sanduk? Kako znaš da ga imaš?“

Ona kaže: „Pa bojala sam se skočiti prije na sanduk.“
„A sada?“
„Sad se više ne bojim.“
„Imaš li još problem?“
Začuđeno me pogleda i kaže: „Pa valjda nemam…“

Ono što je bilo jučer ne mora jednako tako biti i danas i sutra. No, naša uvjerenja, naše identifikacije i slični načini držanja za prošlost nam pomažu da uvijek iznova biramo jedne te iste ishode. To nam je korisno u nekim primjerima, u nekima nam baš ne služi. Zato trebamo pronaći optimalan način funkcioniranja. Ukratko to bi izgledalo ovako:

Koristi „automatsko biranje ishoda“ onda kada ti to služi, kada primijetiš da ti šteti ili ne služi, promijeni ponašanje koje vodi do ishoda te tada novo ponašanje sa sigurnošću možeš ostaviti na automatskom načinu rada.

Ok, kad smo shvatili ovaj mehanizam, idemo dalje. Obično slijedi pitanje: „A što trebam promijeniti? Koji obrazac“?

Odgovor je dosta jednostavan. Samo pogledajte s kojim ste fazama života nezadovoljni. Obrasci koji vam više ne služe kreiraju takve ishode. Prepoznajte obrazac, odlučite što želite umjesto toga i „samo“ zamijenite. Ovo zvuči krajnje jednostavno. U praksi sam se uvjerio da nam je jako teško vidjeti i prepoznati obrasce kojima smo identificirani za problem. To je na neki način samozaštita tog obrasca. Sam sebe uspije učiniti nevidljivim.

E, sad. Obično kada ovo kažem nekome slijedi zaključak: „A-ha, misliš samo da prepoznam ono što mi se događa“? Ne. Identificiraj što TI radiš u odnosu u kojem nisi zadovoljan. Npr. posao. Nisi zadovoljan poslom? Odlično. Što ti radiš na tom poslu? Jesi li savršeno motiviran? Daješ li sve od sebe? Trudiš li se? Kako se ponašaš na poslu? Na koji način ispunjavaš svoje zadatke? Postavi si sva ova pitanja i odgovori iskreno na njih. Dobit ćeš odgovor na to s čim si se identificirao.

Evo nešto što može pomoći… Svatko tko je nezadovoljan poslom, zapravo bilo čim drugim prvenstveno je u identitetu žrtve u odnosu na posao (ili bilo što drugo). Lijek je preuzimanje odgovornosti.

Vraćam se na primjer s početka priče. Treneri u Vježbaonici znaju svoj posao tako da će pomoći vježbaču da nadraste svoje strahove. No tu njihov posao završava. Na treningu vježbač neće imati taj problem i moći će skočiti na sanduk. No ako ode sam negdje u prirodu, a nije otpustio uvjerenje da ima problem s naskocima, neće se usuditi naskočiti na balvan u šumi čak i ako je niži od sanduka na koji skače. Osvijestite zato svoje nekadašnje blokade koje ste nadrasli. Osvijestite ih, zahvalite im se jer su vam možda nekada značile zaštitu. No, sada vam više ne trebaju.

U koliko niste u stanju sami prepoznati vlastite sabotere, javite se na skender.miro@gmail.com

Zajedno ćemo to učiniti korak po korak.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.