Hrabro srce: Tijelo govori više od riječi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako tijelo govori više od riječi, koliko ste puta ostali zbunjeni razgovarajući s nekom osobom, promatrajući pritom lice sugovornika i, na vaše iznenađenje, otkrili kako izraz lica ili nesvjesni pokreti uopće ne odgovaraju, štoviše suprotni su onome što ta osoba govori?

Niste li se u takvim situacijama našli zatečeni, niste li se pitali o čemu je riječ, niste li čak pomislili da izraz lica  i podsvjesne kretnja možda pokazuju da ta osoba ne govori istinu.  Uostalom, mogli ste vi sebi postavljati koliko hoćete pitanja…odgovora nema – jer, ono što čujete ne odražava nužno ono što ljudi doista misle!

Pokreti našeg  tijela otkrivaju naše misli i osjećaje bolje od riječi. Govor tijela je zrcalo vašeg emotivnog stanja – naravno, ono se može do određene granice kontrolirati, pojedinac ne želi uvijek sugovorniku reći sve ili punu istinu, ali podsvjesni pokreti tijela reći će sve ili gotovo sve. Tijelo će ponekad biti izdajnik vašeg skrivanja.

Primjer? Promatrajte muškarca dok razgovara sa ženom bogata poprsja – redovito ćete vidjeti da podsvjesno skreće pogled s njenih grudiju, ali će jednako redovito njegove ruke, dok govori, biti u visini upravo tih grudiju. Ili, u manje zabavnom primjeru, pogledajte današnje političare – njihove riječi i pokreti tijela rijetko su kada usklađeni: riječima bi da pokažu kako su mudri, savjesni, odgovorni, a tijelo i ruke pokazuju unutarnju nesigurnost i nervozu, ponekad i zaplašenost. Tako mahanje rukama postaje simbol njihove svijesti o “veličini problema”!

Osim toga, dodajte ulogu medija i bit će jasno da najčešće nije važno što se govori, već kako osoba izgleda, kakav dojam ostavlja dok govori.

Sigurna sam da znadete one izraze „osjećam to u želucu“ ili „slutim to“. Eto, upravo to su izrazi koje koristimo kada osjećamo da nam netko ne govori istinu ili da nije dorastao temi koje se dohvatio. Te izraze koristimo kad nam osoba govori jedno, a njeno tijelo pokazuje nešto sasvim drugo – „osjećaj u želucu“  govori da se riječi i kretnje ne podudaraju. Istraživanja su pokazala da su žene općenito bolje u opažanju od muškaraca i to se obično naziva „ženska intuicija“. Dok žene imaju urođenu sposobnost čitanja govora tijela i veću moć zapažanja, tek će mali broj muškaraca u razgovoru sa suprugom uspjeti uskladiti riječi s govorom svojeg tijela. Većina žena koje su odgajale djecu naučile su neverbalnu komunikaciju sa svojim bebama i s vremenom se to nadograđuje u ono famozno žensko “šesto čulo”. Provjerite – na zabavi ili u nekom većem društvu samo pitajte suprugu da vam kaže koji su parovi posvađani, koji ljubuju sa strane…

Dok sam proučavala govor tijela i čitala stručne radove oduševila me razlika između muškog i ženskog mozga. Mogla bih nabrajati razlike i pojašnjavati, ali ono što sam pročitala u knjizi Allana i Barbare Pease donekle mi je pojasnilo zašto veliki broj muškaraca često gubi u pokušaju komunikacije sa ženama, a zašto pak žene mogu istovremeno razgovarati o nekoliko tema, pratiti tv i istovremeno osluškivati razgovore,  uza sve to mirno ispijajući kavu.

Autori su u knjizi  naveli da „snimanje magnetskom rezonancijom jasno pokazuje zašto žene mnogo bolje komuniciraju i procjenjuju ljude od muškaraca“. Dalje pojašnjavaju kako „žene imaju između četrnaest i šesnaest moždanih područja za procjenu ponašanja drugih osoba“ dok muškarci „raspolažu sa samo četiri do šest“.

I slijeganje ramenima je dobar primjer uobičajene kretnje koja pokazuje da osoba nešto ne zna ili ne razumije što govorite. Govor tijela se razlikuje od kulture do kulture, a isto tako mogu se razlikovati i pojedini neverbalni signali. Zašto to kažem? U nekoj kulturi neka kretnja može biti uobičajena sa jasnim značenjem, dok u nekoj drugoj može biti potpuno besmislena.

Putujući svijetom, jasno sam vidjela brojne kulturološke razlike, ali jednako tako i uočila da su osnovni neverbalni znakovi posvuda gotovo jednaki. Svugdje po svijetu djeca, kad nešto slažu, rukom ili objema rukama pokriju usta, pa ta kretnja ostaje sve do tinejdžerske dobi, uz malu izmjenu – tada se usna obično protrlja, a kad dijete tinejdžer odraste umjesto usnice najčešće će dodirnuti nos. Kad smo kod toga, dobro promatrajte političare kad govore! S godinama i iskustvom pokreti postaju profinjeniji, manje očigledni, ali te su neverbalne poruke nepromijenjene.

Stoga, kad vam se u nekom razgovoru pojavi “osjećaj u želucu”, povjerujte. Možda to „šesto čulo” zna više od svih riječi koje slušate. Možda vam to pomogne u donošenju neke važne odluke, možda vam pokaže ispravni put. Ne vjerujte uvijek riječima, pogledajte tijelo.

Autorica: Mirjana Biščević

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.