Glavobolja i migrena – “I znanstvenici već potvrdili da eterična ulja ublažavaju i otklanjaju glavobolju”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedna od provjerenih strategija koja može olakšati, pa čak i eliminirati kroničnu glavobolju, je aromaterapija.

Iako je eterično ulje paprene metvice često prvi odabir kod glavobolja, gdje se ono pomiješano s nekoliko kapi biljnog ulja umasira u područje sljepoočnica, čela i stražnje strane vrata, tu su i još neka (ne)znana eterična ulja.

Eterično ulje mažurana dobro je odabrati u kombinaciji s eteričnim uljem mažurana koji pokazuje centralni analgetički učinak (blokira prijenos boli u središnjem živčanom sustavu) pa se primjenjuje kod simptomatskih terapija boli, migrena te općenito glavobolja.

 

Eterično ulje mandarine

Znanstvenici sa Stanford Universityja sugeriraju udisanje ETERIČNOG ULJA MANDARINE, 3 puta dnevno po 1 min., kako bi educirali rizik od tenzijske glavobolje unutar 7 dana. Potvrđeno je kako aromatski spojevi mandarine smiruju središnji živčani sustav, opuštaju napeti vrat i mišiće.

Dobro je podsjetiti vas kako na tržištu trenutno imate mogućnost kupnje eteričnog ulja crvene i zelene mandarine.

Ulje crvene mandarine (Citrus reticulata) zbog ugodnog mirisa dobilo je romantični naziv “ulje dječje radosti”. Ovo ulje djeluje simpatolitički, smirujuće i lagano hipnotički te se najčešće primjenjuje kod nesanica, stresa, uznemirenosti, depresija, otežane probave i poteškoća dišnog sustava (alergija i astma).

Eterično ulje zelene mandarine (Citrus reticulata) ima djelovanje slično eteričnom ulju crvene mandarine, s naglašenim spazmolitičnim djelovanjem (odličan tonik za usporenu probavu).

Ponekad je moguće pronaći i eterično ulje lista mandarine (petitgrain) od kojih je najdjelotvornije ono s bogatijim sadržajem estera – odličan izbor kod bolnih i napetih mišića, glavobolja i depresivnih stanja.

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.