Eterično ulje mjeseca

0

 

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i holistička terapeutkinja

 

Neobično je topla ova zima. Ili to više nije neobično s obzirom na klimatske promjene. Čak i ovaj snijeg koji je pao ovih dana nije donio niske temperature.
Nekako ovi topli dani, topli barem za ovo doba godine, makar ugodni i meni vrlo dobro došli, mnoge ljude ostavljaju zbunjenima, usporenima i nezadovoljnima. Dosta ih je bolesno, bilo od gripe, bilo od neke viroze ili prehlade.

Kud god se okrenete nešto vam kazuje “proljeće je”!! Procvjetali grm, ptičice koje pjevaju, duži je dan. Ipak, zima je. Kalendarski. Ali nije klimatski.

Ljudi su željni minusa, snijega i oštrog zimskog vremena.

Vidim mnoge da nesigurno reagiraju, više je nervoze i neočekivanih poteza. Nešto je u zrako što nagoni ljude na drugačije ponašanje.

 

Mogu li eterična ulja pomoći?

Mogu li eterična ulja pomoći je pitanje koje mi postavljaju mnogi klijenti.

Naravno da mogu. Nježne esencije biljaka osim terapeutskih djelovanja na naša fizička tijela, umiruju uzburkane emocije, uzemljuju nas, bistre nam misli. 

Slatka naranča, lat. citrus sinensis, je ljepotica iz porodice citrusa. Citrusi su porodica eteričnih ulja koja je generalno dobra za kožu i za probavu. Ali imaju i neka druga svojstva. Koristiti ju možete kada ste nervozni, napeti ili u nekom stupnju depresije. Ugrijat će i smiriti vaš živčani sustav.

Ako imate gripu, prehladu ili virozu, eterično ulje naranče može biti sjajan izbor.
Kada je u pitanju cirkulacija i naš imunološki sustav, naranču uzmite i kada zadržavate tekućinu.

Kod problema respiratornog sustava, odnosno ako imate bronhitis, posegnite za slatkom narančom jer će vam pomoći njezina antibakterijska svojstva.

Ukoliko patite od zatvora, imate problema sa žuči (nedovoljno luči) ili sporije prerađujete hranu – što drugo nego ulje slatke naranče.

Što se tiče njezine boje, odnosno boja koje imaju sastojci slatke naranče, ovo je ulje koje grije. Naranča ima 85% monoterpena u sebi, cca 5% alkohola – i to su narančasti i crveni sastojci. Ima isto tako i po oko 2% ketona i elifatskih aldehida koji joj dodaju nešto plavih i ljubičastih boja.

Naranča ima energiju vrtlarice, a to znači da čupka i odstranjuje ono što nam nije potrebno.

Zato, uzmite bočicu i stavite ju u džep, torbicu, ruksak. Imajte ju sa sobom i posegnite za njom kada god vas nešto muči. Nakon samo nekoliko sati, ponekad i puno brže, sve će vam izgledati puno jasnije.

Ukapajte u mirisnu lampicu kada ste u uredu ili kod kuće, te na šaku krupne morske soli kada radite parcijalnu kupku ili se cijeli želite odmoriti u kadi! Upalite svijeće, ugasite sve ekrane i uređaje.

Kada su u pitanju eterična ulja i kućna primjena aromaterapije, svakako se pridržavajte pravila sigurnosti!!

Foto:  Ingram Image

Share.

Comments are closed.