Eterično ulje mjeseca ožujka

0

Eukaliptus citriodora. Neki ga još zovu i limunski eukaliptus Ili jednostavno citriodora. Ne bi ga trebalo pomiješati s citronelom ili limunskom travom.

 

Ovo je eterično ulje zbog svog intenzivnog mirisa odličan repelent za insekte. Možete ga korisiti samog ili u kombinaciji s još nekim eteričnim uljima.

Ja ga redovito koristim kada želim sa svog balkona potjerati velike crne mrave ili kada na svojim balkonskim biljkama (recimo smilju ili ružmarinu) želim uništiti biljne uši.
Prirodno je sredstvo koje istina treba duže vremena i primjene da bi djelovalo, ali je sigurno za nas, za naše kućne ljubimce i za okoliš.
Kada spominjem kućne ljubimce, eukaliptus citriodoru možete koristiti na vašim kućnim ljubimcima u nekom sredstvu protiv buha. Samo osigurajte da vaš ljubimac bude miran tijekom nanošenja kako ga ne biste našpricali po nosu ili očima. Neće mu se ništa strašno dogoditi, mogao bi početi kihati ili bježati od vas kada to sljedeći put pokušate. Zato pažljivo!

Ja sam ga također koristila kao jedini sastojak kod pripravljanja dezodoransa bez obzira da li sam radila neki uljni pripravak ili na bazi nekog hidrolata.

Odličan je jer uklanja neugodne mirise pa osim za pazuhe, koristiti ga možete za stopala, područja ispod grudi ili u pregibima, odnosno općenito na svim onim područjima na kojima se osoba pojačano znoji.

Zahvaljujući sadržaju 80% alifatskih aldehida, koji su na spektrometru u hladnoj, plavoj strani spektra, ovo je ulje idealno u vrućim ljetnim danima za hlađenje. Najbolje ga je u tom slučaju koristiti u obliku uljnog pripravka, pa kada izađete ispod tuša, dok je koža još vlažna, nanesite manju količinu na tijelo. Sačekajte da se upije i obucite se, uživajte u blagoj svježini i mirisu najmanje nekoliko sati.

Ovo eterično ulje smanjuje i krvni tlak, pa se sjetite toga ukoliko vam se spava. Općenito, zovemo ga uljem koje spušta, odnosno hladi. Pazite na koncentracije svojih pripravaka, a najbolje se javite svom aromaterapeutu da vam kaže koja je koncentracija najsigurnija za vas!

Kao i svi eukaliptusi i ovaj je općenito govoreći stimulativan za naše dišne putove, odnosno za respiratorni sustav. Koristiti ga možete kod alergija, astmi, grlobolja.
Zbog svojih protugljivičnih, protubakterijskih, protuupalnih i antiseptičkih svojstava dobar je kod reumatizma i artritisa, za ojedine i rane, kod herpesa, prhuti, kod problema urinarnog trakta (cistitis). S obzirom da stimulira sekreciju (izlučivanje) dobar je za korištenje kod kandide (vaginalno)!

U ovo doba smjene godišnjih doba, iako zima nije bila posebno jaka, dobro će vam doći da razbistrite misli. Stavite par kapi u kadu kod kupanja, u mirisnu lampicu prije spavanja ili kap na zapešće.
Ili jednostavno ponesite bočicu sa sobom i pomirišite svaki put kada poželite!

Kao i kod svakog eteričnog ulja, nemojte zaboraviti da ga ne trebate nanositi direktno, odnosno nerazrijeđeno na kožu. Držite ga podalje od djece, dobro zatvarajte bočicu nakon korištenja i nemojte izlagati toplini (sunce, radijator).

Za sve ostalo, javite nam se! Otvoreni smo za vaša pitanja i za rad s vama!

bertovicd@icloud.com

Foto:  Ingram Image

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i holistička terapeutkinja

 

Share.

Comments are closed.