Elemi

0

Elemi (Canarium luzonicum) je stablo koje raste uglavnom na Filipinima, ali ga se može pronaći u Južnoj i Srednjoj Americi, Australiji, Brazilu i Indiji.

 

Zarezivanjem kore, stablo Elemija izlučuje smolu od koje se parnom destilacijom dobiva eterično ulje. Najviše smole drvo izlučuje tijekom kišne sezone.

Eterično ulje Elemija koristi se već tisućama godina u prevenciji i liječenju mnogih tegoba. Najviše i najčešće se koristi u liječenju rana, ožiljaka, akni i raznih drugih kožnih infekcija. Zbog iznimnog regenerirajućeg djelovanja, izvrsno je u njezi beživotne, zrele kože, u prevenciji i smanjivanju bora.

Osim toga, izvrsno djeluje kod respiratornih infekcija, pa se koristi kada želimo potaknuti iskašljavanje viška sluzi, kod problema sa sinusima i pada imuniteta. Također, eterično ulje Elemija je izvrstan analgetik, pa se koristi i kod glavobolja, migrena, bolova u mišićima i zglobovima.

Miris mu je svjež, limunast, “začinjen”, pa se je nekada se dosta koristio u izradi sapuna, raznih krema, pomada i parfema.

Ono što je mene najviše fasciniralo kod ovog eteričnog ulja je njegovo djelovanje na psihu. Na emocionalnom nivou Elemi uravnotežuje naše misli i osjećaje, pa je izvrstan u stanjima jakog stresa, tuge i psihičke iscrpljenosti.

Kod nas se nažalost ovo eterično ulje rjeđe koristi, pa se iskreno nadam da će više ući u upotrebu zbog širokog spektra djelovanja i cjenovne pristupačnosti.

Za početak pokušajte u aroma lampicu ili difuzer staviti par kapi eteričnog ulja Elemija, naročito kada imate neki onako “težak” dan i uživajte u njegovom mirisu i djelovanju.

Share.

About Author

Katica Wolf

Comments are closed.