Dražen Topić

0

Suvremena žena razgovarala je s Draženom Topićem, vlasnikom Servisa za čišćenje objekata iz Slavonskog Broda. Dražen govori o svojim počecima i zadovoljstvu poslom, kao i izazovima koji donosi poduzetnička avantura.

Suvremena žena: Molim kratko se predstavi za portal Suvremena žena?

Dražen: Zovem se Dražen Topić i rođen sam 1976. godine u Slavonskom Brodu. Po zanimanju sam elektrotehničar, oženjen i otac dvoje djece.

Suvremena žena: Kako je tekao put od ideje do otvaranja vlastitog poduzetničkog projekta?

Dražen: Nikada nisam bio nezaposlen, a 2000. godine, dok sam još bio zaposlen u jednoj privatnoj tvrtki (koja nije imala nikakve veze sa sadašnjim poslom) počeo sam razmišljati o privatnom biznisu… Budući da nisam imao početnog kapitala moralo je to biti nešto što ne traži puno sredstava (bar ne u početku). Odluka je pala na Servis za čišćenje objekata… U to vrijeme postojala su već 2-3 obrta/tvrtke od kojih bar jedna koja je djelovala moćno i gotovo nedostižno. Mislim da je sve počelo onoga dana kad sam u Wordu počeo slagati oglas za usluge koje nudi moj obrt (a zapravo još nije bio otvoren) tada sam zapravo osjetio da je to nešto stvarno i nešto što bi moglo uspjeti, na neki način, zapravo, nisam uopće sumnjao u uspjeh. Još i prije nego što sam bio upisan u obrtni registar, polijepio sam letke u jednom kvartu, i gle čuda, mobitel je počeo zvoniti! U rujnu ove godine taj isti obrt slavit će 15 godina neprekidnog rada, trenutno zapošljava 14 radnika i slovi kao vodeći obrt te vrste u Slavonskom Brodu. Čistimo stambene i poslovne prostore, stubišta stambenih zgrada, peremo tepihe i tapecirani namještaj i detaljno čistimo unutrašnjost svih vrsta vozila! Posjedujemo dva dostavna vozila, najmodernije strojeve i opremu za čišćenje (napomenut ću samo stroj za centrifugiranje tepiha, koji od prljavog tepiha radi gotovo novi i ujedno ga i suši)… Neprestano ulažemo u razvoj i nove tehnologije, a početkom ove godine srušili smo staru garažu (u kojoj je sve počelo) i napravili novu i modernu halu u kojoj funkcioniramo još bolje i zadovoljnije.

Suvremena žena: Mnogi se žale da je teško raditi i razvijati se u Slavoniji. Kakva su tvoja iskustva?

Dražen: Unatoč konstantnom rastu, bilo je i teških trenutaka i još ih uvijek zna biti, rekao bih da su sastavni dio poslovanja. Najteže je bilo u početku,nakon 2-3 godine rada, kada sam se želio javiti na javni natječaj, a zbog uvjeta natječaja (broj zaposlenih, godišnji promet…) nisam imao poslovnu sposobnost, tada, iako sam znao da bi taj posao odradili kvalitetno morao sam odustati. S druge strane, danas vodimo sasvim drugačije bitke, javne natječaje pratimo, javljamo se, neke dobijemo-neke ne, a na neke se uopće ne javljamo ako nam nisu interesantni. Posao se inercijom razvija dalje, a pred nama su novi izazovi ali i nove mogućnosti.

Suvremena žena: Što je za tebe obilje i zadovoljstvo u životu?

Dražen: Obilje je za mene zapravo ZADOVOLJSTVO životom… Svaki put kad osjetim onaj osjećaj zadovoljstva životom koji živim za mene je to znak da živim u obilju…

 

Share.

Comments are closed.