Dokazane prednosti aromaterapije – koje probleme i na koji način rješavati aromaterapijom

0

Aromaterapija je kontrolirano korištenje eteričnih ulja u svrhu psihofizičkog zdravlja čovjeka. Dokazane prednosti aromaterapije su sljedeće: potiče opuštanje i pomaže kod problema sa spavanjem, pomaže kod infekcija respiratornih organa, poboljšava zdravlje kože, poboljšava libido, ublažava bol i upalu, poboljšava probavu i  uklanja mučninu.

Tipično eterično ulje je složena mješavina od oko 100 organskih spojeva, ona su lako hlapljiva i osjetljiva na svjetlost, toplinu, zrak i vlagu. Eterična ulja poboljšavaju kvalitetu naših života, navest ću vam neke od primjera na koji način….

 

Dobrobiti eteričnih ulja

1. Potiču opuštanje i pomažu kod problema sa spavanjem

Preko njušnih živaca molekule putuju do limbičkog sustava koji je dežuran za otpuštanje neurotransmitera što rezultira našim različitim ponašanjem. Znači, neka ulja imaju sposobnost umiriti nas ili stimulirati. Limbički sustav također ima utjecaj na regulaciju hormona i na obrambreni sustav. Na taj način djeluje eterično ulje lavande koje snižava razinu kortizona (hormona koji se luči zbog stresa), usporava rad srca i snižava tlak; općenito potiče stvaranje alfa moždanih valova u stražnjem dijelu mozga pa smo opušteniji i lakše zaspemo.

 

2. Pomažu kod infekcija respiratornih organa

Eterična ulja mogu pomoći kod neugodnih simptoma čestih infekcija respiratornog trakta, a neka i ojačati imunitet.

DIFUZER  (indirektna inhalacija) 
Upute za prostor u kojemu boravi dijete – možete ukapati u difuzer 1 kap eteričnog ulja za dojenčad, 2 kapi za djecu od 2. do 7. starosti te 3 kapi za djecu stariju od 7 godina.

Lavanda 
Opušta spazam glatkih mišića dišnog sustava pa tako dijete može lakše disati, umiruje (sedatira).

Čajevac 
Čajevac je jak antiseptik, djeluje imunostimulirajuće.

Kajeput 
Kajeput je manje agresivan od eteričnog ulja ekuliptus radiata i jedno od mojih omiljenih ulja kojeg preporučam kada su u pitanju djeca s problemima respiratornog trakta jer olakšava iskašljavanje.

Ravensara
Ravensara je moje ulje br. 1 kojeg uvijek morate imati pri ruci. Riječ je o najjačem antivirusnom ulju.

Mandarina 
Mandarina djeluje spazmolitički na glatko mišićje bronha. Zbog tog djelovanja, olakšava se disanje i smanjuje spazam izazvan kašljem, umiruje (olakšava nervozu i nesanicu).

 

DIREKTNA INHALACIJA

Za nju je potrebno skuhati vodu i uliti u posudu za inhalaciju, pustiti da se malo ohladi kako vruća vodena para ne bi nadražila osjetljive dišne putove, kapnuti eterično ulje ili sinergiju eteričnih ulja te pustiti dijete da se inhalira do najviše 5 minuta. Za djecu djecu STARIJU OD 7 godina 3 kapi eteričnog ulja. 

Djeca ASMATIČARI nikako NE SMIJU primjenjivati klasičnu inhalaciju, a ja ju i ne preporučam mlađoj djeci.

 

DIREKTNO NANOŠENJE NA KOŽU

Eterično ulje možete direktno nanijeti na kožu, ali ga tada morate pomiješati u baznom biljnom ulju koje se lako upija u kožu.

Za dojenčad se kapne 1 kap eteričnog ulja u 10 ml biljnog ulja, za djecu od 2. do 7. godine starosti 2 kapi, a za djecu stariju od 7 godina 3 kapi eteričnog ulja.

 

KUPKE

Kupke su idealne za opuštanje prije spavanca, najbolji emulgator bi bio med ili sojino vrhnje.

Kupka za dojenčad

Kupka za dojenčad priređuje se tako da se u 2 žlice sojinog mlijeka kapnu 2 kapi eteričnog ulja, za djecu od 2. do 7. godine starosti 4 kapi, a za djecu stariju od 7 godina 6 kapi eteričnog ulja. Kupka ne treba trajati duže od desetak minuta.

KONZULTIRAJTE SE SA AROMATERAPEUTOM PRIJE KORIŠTENJA BILO KAKVOG ETERIČNOG ULJA!!!!

 

3. Poboljšavaju zdravlje kože

Koža je naš najveći organ i sve što stavljamo na nju ulazi u naš organizam. Ftalati, sulfati, paraben, konzervansi, umjetne boje… takvi sastojci moderne kozmetike izazivaju alergije, a neki su kancerogeni, zato koristite 100 postotnu prirodnu kozmetiku i izbjegnite sve loše nuspojave moderne kozmetike.

Njega tijela

Za njegu tijela koristite pripravke na bazi shea buttera

Shea butter 
Shea butter je bogat stearinskom i palmitinskom kiselinom (zasićene kiseline) i omega 9 oleinskom (nezasićena). One su bitne; sa shea butterom dobijamo zaštitini film na koži koji ujedno i čuva vlagu kože. Super je siguran jer ga mažemo i koristimo u recepturi za kremu kod pelenskog osipa, tj. protiv 🙂

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje koje ima antibakterijsko djelovanje, hrani i regenerira kožu.

 

Nevenovo ulje i ulje ploda divlje ruže
Nevenovo ulje te ulja ploda divlje ruže je izvrsno protiv strija i kod uklanjanja već postojećih, a inače to je ulje s kojim brišemo bore na licu:)

     

4. Poboljšavaju libido

Ah, ta kemija! 🙂

Stvarno, prvi susret s nekom osobom je čista kemijska komunikacija (miris tijela) 🙂  Kada te (majušne) mikroskopske molekule udišemo, one dolaze do olfaktornog epitela (žućkasta nakupina u vrhu nosa), svaka mikroskopska dlačica tada šalje informaciju u naš mozak u obliku elektrokemijskog impulsa i stvara se osjećaj mirisa u našoj instinktivnoj (desnoj) strani mozga koja lagano prelazi na lijevu stranu (ona zastupa jezik) pa često ostajemo bez riječi kada ga želimo opisati (a o tome sam vam već pisala).

Čim, ostanemo bez riječi, osjetimo ugodu… znamo da su feromončići napravili svoje, u tom trenutku za ništa više ne trebamo brinuti, osim da li je osoba pored nas, naš budući partner osjetio da se proizvodnja androstenona kod nas toliko povećala i da smo mu neodoljive 😉

Svaka osoba ima individualan miris, kao što ima i otisak prsta.
Eterična ulja djeluju na ravnotežu između tijela i uma, kao i sama relaksacija, pa se na taj način naši hormoni balansiraju što je velika stvar za uživanje s našim partnerom.
Znači, cilj nam je ostvariti ravnotežu simpatičkog i parasimpatičkog dijela živčanog sustava. Prerana ejakulacija, nemogućnost postizanja orgazma, slabo uzbuđenje su upravo problemi koji nastaju zbog neuravnoteženosti istih.

Muškarci češće imaju preaktivan simpatički sustav, a žene slabo aktivan.
Afrodizijačkim mješavinama možemo potaknuti uživanje. One se slažu po individualnom principu. Ženstvena mješavina naglašava cvjetnu notu, dok muška naginje zemljanim mirisima, mada nije pravilo jer i muškarci i žene luče i muške i ženske hormone u različitim količinama.
Najbolja mješavina je ona koju čine mirisi koje volimo.

 

Recept koji djeluje

Dajte mašti maha, uz sprej (staviti ću jedan meni drag recept) koji vam mora biti na dohvat ruke, upalite svijeće, otvorite bocu vina, pustite tihu glazbu, pobacajte jastuke na pod ili napravite kupku, izmasirajte partnera i prepustite se 🙂

U tamnu bočicu ulijte 200 ml vode, pa u nju nakapajte 
8 kapi eteričnog ulja bergamota (bez bergaptena)
3 kapi nerolija
4 kapi vanilije
3 kapi jasmina 

 

5. Ublažavaju bol i upalu

Eterična ulja imaju analgetsko i antiinflamatorno djelovanje, ali se svako pomno bira s obzirom na problem kod klijenata.

  1. Analgetička (borovica, crni papar, čajevac, đumbir, lavanda, metvica…)
  2. Antiinflamantorna ( bor, bosiljak, čempres, kamilica rimska, lavanda…)

 

6. Poboljšavaju probavu i uklanjaju mučninu

Limun je odličan čistač jetre, a isto tako i poboljšava probavu i regulira metabolizam.
Đumbir je dobar za želudac i smanjuje osjećaj mučnine… Američki centri za liječenje raka koriste eterično ulje đumbira kako bi olakšali liječenje pacijentima koji se podvrgavaju zračenju.

Eterična ulja se uglavnom koriste razblažena u različitim koncentracijama u baznim uljima. Postoje iznimke kada se koriste isključivo kao čista eterična ulja, ali za svako njihovo korištenje trebali bi se posavjetovati kod svoga aromaterapeuta kako biste izbjegli neželjene nuspojave.

 

 

Aromaterapija kroz povijest

Sami počeci nisu točno utvrđeni jer je ona oduvijek prisutna. Po prvi puta se spominje još davne 3500-te godine prije Krista kada su Egipćani palili tamjan u čast svojih bogova, kao što je i kraljica Kleopatra uživala u mirisima aromatičnog bilja i koristila ih za svoje parfeme. Egipatska industrija parfema je bila najjača na cijelom Bliskom istoku. Raspadom egipatskog carstva Europa postaje kolijevka medicine. Hipokrat je bio prvi liječnik koji je odbio teoriju da bolest uzrokuju nadnaravne sile i njegovo se liječenje uglavnom sastojalo od fizioterapije, aromakupke i aromamasaže. Za svog života je dokumentirao više od 200 vrsta biljaka.

I tako je sve krenulo…

Francuski liječnik po imenu Jean Valnet slijedio je rad Gattefosséa, a tijekom 2. svjetskog rata, dok je radio kao asistent kirurgu, koristio je eterična ulja kamilice, klinčića, limuna i majčine dušice za liječenje gangrena i rana. Nakon što je postao kirurg na kraju rata, Valnet je i dalje nastavio koristiti eterična ulja za liječenje bolesti, a prvi ih je koristio i za liječenje psihijatrijskih stanja. Njegova knjiga “Aromaterapija – liječenje bolesti biljnim ekstraktima” objavljena je 1964., a 1980. godine je prevedena na engleski i objavljena pod novim nazivom “The Practice of Aromatherapy”, i time stavila aromaterapiju na kartu Engleske.

Madam Marguerite Maury (1895. – 1968.) bila je austrijska biokemičarka koja se zainteresirala za aromaterapiju nakon čitanja Gattefosséove knjige. Njezina utjecajna knjiga “Le Capital Jeunesse” objavljena je u Francuskoj 1961., ali tada nije dobila priznanje koje je zaslužila. 1964. je objavljena u Velikoj Britaniji pod naslovom “The Secret of Life and Youth”, Na kraju je bila priznata kao veliko djelo. Nakon njezine smrti, njen rad nastavio je Daniele Ryman koji se sada smatra autoritetom na području aromaterapije. Rad Valneta i Gattefosséa utjecao je na Engleza Roberta Tisseranda, koji je 1977. napisao prvu knjigu o aromaterapiji na engleskom jeziku pod naslovom “Umijeće aromaterapije”. Ova knjiga je postala inspiracija za gotovo sve buduće autore u sljedeća dva desetljeća.

 

 

Autorica: Ivana Jelisavčić
Aromaterapeut
Aromasan – studio za aromaterapiju

 

Foto: Pixabay

Share.

Comments are closed.