Događanje u Microsoft Showcase osnovnoj školi Trnsko

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Učenici iz Petrinje i Siska u Zagrebu učili programirati robote

Učenici iz OŠ Mato Lovrak iz Petrinje i OŠ Galdovo iz Siska inače nemaju priliku raditi na pametnoj ploči i tabletima, a u OŠ Trnsko su prošli radionice iz robotike, „smart matematike“  te osnova programiranja

S ciljem poticanja implementacije i primjene modernih tehnologija u obrazovnom sustavu, tvrtka Microsoft Hrvatska je organizirala radni posjet učenika OŠ Mato Lovrak iz Petrinje i OŠ Galdovo iz Siska zagrebačkoj showcase školi OŠ Trnsko u kojem je sudjelovalo više od 60 učenika.

Učenici OŠ Trnsko su, u uvodnom dijelu, govorili o svojoj školi i svojim iskustvima korištenja tehnologije u nastavi, a učitelji su objasnili što čini showcase školu, što korištenje tehnologije znači za djecu te kako ona utječe na obrazovanje. Kako OŠ Trnsko već drugu školsku godinu koristi mBot robote s ciljem jačanja vještina iz STEM područja kod učenika, održana je radionica robotike “mBot moj prvi roBot“. Učenici gostujućih škola su tako, uz pomoć robotičara škole Trnsko, sudjelovali u pisanju programa putem logičkih blokova, prebacivanju programa na programski jezik kojeg robot razumije te u kontroli robota kod izvršavanja postavljenog zadatka.

U sklopu radionice  “Smart matematika“ održan je sat matematike pomoću pametne ploče i tablet računala, a cilj takve nastave je podizanje obrazovanja učenika na višu razinu, te vizualizacija pojedinih nastavnih područja kako bi ih se učinilo zanimljivijima i manje apstraktnima za učenike. Radionicu o osnovama programiranja putem alata Scratch održala je Nika Tilić iz Udruge Programerko koja se bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece školske dobi.

“Osnovna škola Trnsko jako puno ulaže u podizanje IKT kompetencija kod svojih učitelja. Suradnike nalazi u sustavu, ali i u tvrtkama kao što je Microsoft, koje nude svoju pomoć u korištenju digitalnih materijala u nastavi. Svjesni potrebe za stjecanjem novih znanja i vještina u suvremenom poučavanju, učitelji sudjeluju u europskim projektima i programima koji su usmjereni na jačanje digitalne kompetentnosti. Svakodnevnim sudjelovanjem u odgojno-obrazovnom radu, uočili smo potrebu da nastavi pridodamo što više istraživalačkog i projektnog sadržaja. Škola smo koja nosi ime Inovativna škola, na taj način dajemo na znanje sebi i drugima da želimo bolje i kvalitetnije za naše učenike. Zahvalni smo svima koji u nama i našim učenicima vide potencijal za kvalitetnu budućnost“, rekao je Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko iz Zagreba te dodao kako škola već desetak godina postepeno uvodi tehnologiju u nastavu, a od 2016. godine nosi titulu Microsoft Showcase škole kao digitalno zrela škola opremljena s 80 računala. Inače, učenici škole ostvaruju odlične rezultate na državnim natjecanjima u informatici te imaju prilike sudjelovati u brojnim europskim i međunarodnim projektima u školi.

Za učenike osnovnih škola iz Petrinje i Siska ovo je događanje bilo posebna prilika za rad na pametnoj ploči i modernim računalima što inače nemaju priliku u redovitoj nastavi. „Vjerujem da će ovo događanje dodatno motivirati učitelje da mijenjaju načine poučavanja i omoguće učenicima kvalitetnije učenje uz uporabu tehnologije. Nadam se da će se, uz Microsoftovu podršku, i u našoj školi organizirati edukacije za učitelje i učenike te različita IT događanja. Želja nam je i da mi postanemo Microsoft Showcase škola“, rekla je Ankica Krnjajić ravnateljia OŠ Mate Lovraka iz Petrinje te naglasila kako škola sudjeluje u programima  e-škole, Sigurnost na internetu te Croatian Makers liga. „Drago nam je što je naša škola sudjelovala u današnjim radionicama o novim tehnologijama u nastavi te se nadam da će takvih događaja biti što više kako bi se i ostale hrvatske škole postepeno uključivale. I učitelji i učenici moraju biti ukorak s novitetima u tehnologijama koje se uvode u nastavu radi poboljšanja samog nastavnog procesa“, zaključio je Petar Zelić, ravnatelj OŠ Galdovo iz Siska.

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.