Dođite na Rabsku fjeru i zakoračite u prošlost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Službeno je započelo 16. izdanje popularnog srednjovjekovnog festivala

Pucnjem topa na Trgu Svetog Kristofora sinoć je svečano otvorena Rabska fjera, događaj kojeg tijekom cijele godine Rabljani iščekuju s jednakim nestrpljenjem kao i mnogobrojni turisti i posjetitelji kojih je svake godine sve više i više. Od 25. do 27. 7. cijeli se grad vraća u prošlost i oblači ruho srednjeg vijeka, a na ulice i trgove izlaze vitezovi, obrtnici, muzičari, samostreličari i brojni drugi – danas gotovo zaboravljeni – majstori starih zanata.

Nakon svečanog otvorenja i parade sudionika do Gradske lože, službeno je otvoren ovaj prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Manifestacija koja je dobila brojne nagrade obnovljena je 2002. godine, a temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti.

rabska fjera prošlostDanas i sutra na ulicama Raba okupljeni posjetitelji moći će doživjeti pravu rapsku, srednjovjekovnu prošlost i na licu mjesta vidjeti kako se na tradicionalni način izrađuje pojas za hlače ili mirisna pomada, ili pak ukrašava kosa sićušnim cvjetićima, baš kao u davna vremena srednjega vijeka. Uz mnogobrojne zanatske radionice, kovače, pletače košara, u šetnji gradom uz miris svježe prženih šulčića posjetitelji će tako sresti vitezove koji iščekuju turnir, umjetnike koji predstavljaju svoje ateljee i svirače čija glazba dopire iz svakog kutka. Dodatni ugođaj donosi ribarsko selo ispod Pjacete gdje se odmah uz more može uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi po drevnim receptima sačuvanim od prve fjere i friškoj, tek ulovljenoj ribi, s gradela. Tu je i najpoznatija otočka delicija – Rabska torta, zaštitni znak Raba čiji recept u originalu čuvaju sestre benediktinke, a potječe još iz 12. stoljeća.

Završni dan fjere posvećen je Svetom Kristoforu, svecu i zaštitniku grada Raba, a središnji dio proslave su tradicionalne „Rapske viteške igre“, svečana parada i nadmetanje u pucanju samostrelom „Udruge rapskih samostreličara“ na Trgu sv. Kristofora s početkom u 21 sat. Ovogodišnja fjera završit će vatrometom točno u ponoć, nakon čega će okupljeni na Trgu Municipium Arba zasigurno uživati u koncertu i romantičnim notama svima omiljenog Gibonnija.

Rabska fjera jedan je od ključnih turističkih događanja na ovom dijelu Jadrana te manifestacija temeljena na bogatoj tradiciji i povijesti Raba koja dodatno obogaćuje ponudu destinacije već duži niz godina i na ovaj Otok sreće privlači goste svih generacija.

Detaljan program kao i fotogaleriju ove središnje manifestacije u Rabu možete pronaći na službenim stranicama RABSKA FJERA , a više informacija nalazi se i na službenoj Facebook stranici Rab The Happy Island.

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.