Djeca koja odrastaju uz psa rjeđe obolijevaju od astme

0
Nova je studija pokazala da djeca koja odrastaju sa psom u kućanstvu rjeđe obolijevaju od astme za čak 15 posto

Tim švedskih znanstvenika sa Sveučilišta Uppsala i Karolinska instituta proučavao je utjecaj ranog kontakta djece sa psima na razvoj astme. U istraživanju se koristio podacima iz 9 švedskih nacionalnih registara za više od milijun djece, uključujući i dva registara vlasnika pasa koji prethodno nisu korišteni za medicinska istraživanja.
Nova studija pokazala je da djeca koja odrastaju s psom u kućanstvu rjeđe obolijevaju od astme za čak 15 posto u odnosu na djecu koja odrastaju bez psa.
Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu JAMA Pediatrics.

“Ranije studije su pokazale da život na farmi, s još više životinja, smanjuje rizik od razvoja astme kod djece za 50 posto. Željeli smo vidjeti vrijedi li to isto pravilo i za djecu koja odrastaju s psom u kućanstvu. Naši rezultati potvrđuju da djeca koja odrastaju sa psom u kućanstvu rjeđe obolijevaju od astme za čak 15 posto u odnosu na djecu koja odrastaju bez psa. Budući da smo imali pristup tako velikom i detaljnom setu podataka, mogli smo sagledati brojne čimbenike koji utječu na razvoj astme, kao što su astma u roditelja, mjesto stanovanja, socioekonomski status itd.”, kazala je Tove Fall, voditeljica istraživanja sa Sveučilišta Uppsala.

U Švedskoj svaka osoba ima jedinstveni osobni broj. Svaki posjet liječniku, kao i svaki izdani recept bilježe se u nacionalnim bazama podataka koji su dostupni znanstvenicima za istraživanja. Čak je i registracija vlasnika pasa obavezna u Švedskoj od 2001. godine.

Izvor: Promise.hr

Share.

Comments are closed.