Dajte smisao 2019. godini

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Toliko se toga bojimo, a trebali smo živjeti jedna je od izreka koja za većinu ima smisao kada se gotovo ništa ne može promijeniti u našim životima.

 

Bojimo se promjena – poslovnih i privatnih.
Poneki se srame života i postojanja. Razmislite, možda je došao trenutak da se prestanete sramiti svog dosadašnjeg života.

Financijsko blagostanje i visoka pozicija u društvu nije mjerilo ljudske sreće.

Smisao u životu nije samo u fizičkom ili ekonomskom blagostanju. Živjeti psihički zdrav život je puno važnije i vrjednije. Stvarati planove koji su definirani jasnim ciljevima, pri tome tražeći način kako da ih ostvarite, daje priliku svakom pojedincu da doživi vlastito postojanje.

Vjerujem da ste upoznali puno osoba koje imaju sva zemaljska dobra, ali su u konačnici nesretne i prazne.

Ti isti pojedinci nisu svjesni da jesu i da postoje. Ako ne dajemo životu smisao onda taj isti život postane besmislen. I upravo zbog činjenice da postojimo, moramo biti svjesni zadataka koji svatko od nas ima.

Ako mislite da nemate zadatke, niste u pravu. Svatko, baš svatko od nas ima neki zadatak ili poslanje koje mu je dano trenutkom dolaska na svijet. Od svakoga od nas život nešto traži, na žalost mi često zbog svoje uskogrudnosti uglavnom tražimo dobrobit za sebe. Treba osmisliti sebe, situacije i stvari koje nas okružuju.

To je zadatak svakoga od nas, to je pravi smisao života.

Prisjetite se susreta s pojedincima koji trpe velike bolove, koji su hendikepirani, u tim trenucima vaše tijelo i tjelesnost poprima neki drugi smisao i značenje. Ako imamo bolesno tijelo, dat ćemo mu smisao. Ako nam je tijelo zdravo isto ćemo ga osmisliti kao svaki uspjeh i neuspjeh. Sve što nam je dano može dobiti novo značenje ako mu pridodamo smisao.

Svakom danu u 2019. godini dajte smisao pa i onda kada Vam se čini da je sve skupa besmisleno. Pokušajte ga pronaći u svim životnim situacijama.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.