Da te bolje vidim

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na jučerašnjem tretmanu klijent Mario me podsjetio na moje djetinjstva i priču o Crvenkapici i vuku. „Bakice, bakice, a zašto ti imaš tako velike oči?“ Sjećate se?

Oči i vid su česta tema mojega rada s klijentima. Oči blokirane na suptilnoj energetskoj razini povezane su s različitim tegobama u svakodnevnom životu kao npr.

  • umor tijekom čitanja
  • teže razumijevanje pročitanoga
  • smanjena koncentracija
  • bolovi u vratu i ramenima
  • „pečenje“, crvenilo, svrbež očiju

To su prvi znakovi slabosti očiju koje često zanemarujemo ili smatramo normalnima. Istina je da u ovoj fazi lako možemo podsjetiti oči na njihovo zdravo stanje. Uz malo pažnje, ciljane hrane, nekoliko jednostavnih vježbi i svjesnog opuštanja lako ćemo oči vratiti u njihovu prirodnu ravnotežu. Ali često sve ove znakove dugo vremena zanemarujemo.

 

Tko je Mario?

Mario je poslovni čovjek koji većinu radnog dana provodi radeći za računalom. Projekata je sve više kao i očekivanja pretpostavljenih a rokovi su sve kraći. Nedovršen posao često nosi i kući. Malo spava, a o prehrani da i ne govorimo. Na tretman je došao zbog stresa i pritiska na poslu uz osjećaj da nema kapaciteta za sve što se od njega zahtijeva, a ne zbog bilo kojeg od gore navedenih simptoma. Pretjerana odgovornost prema poslu i pretjerana ozbiljnost u svakodnevnom životu ne daju mu opustiti se i kad bi trebao. Rameni i vratni mišići postali su tvrdi a držanje cijeloga tijela uštogljeno. Na trenutke mi je izgledao kao robot.

 

Koje korake smo zajedno prošli?

Prvi korak bio je preko određenih mišića testirati oči i dovesti ih u ravnotežu, bez obzira što je Mario rekao da on jako dobro vidi. Puno toga se pokrenulo na svim razinama i sjelo na svoje pravo mjesto. Oči su povezane s mozgom, rukama, živčanim putevima, srcem i drugim dijelovima tijela. Puno različitih tjelesnih sustava aktivira se da bismo vidjeli sliku i razumjeli što zaista vidimo. To što vidimo pobuđuje različite misli i osjećaje. A često nam se baš i ne sviđa ono što vidimo, pa radije pred tim zatvaramo oči!

Tijekom rada trebalo je napraviti Ležeće osmice – Brain Gym vježbu za oči. Pokažem ja vježbu u kojoj treba naširoko „mahati“ rukama, a gospodin stoji preda mnom sav zategnut u odijelu, košulji i kravati – počeli smo se smijati što je bilo ljekovito i opuštajuće. Već nakon nekoliko ponavljanja došlo je do promjene – što je testiralo slabo postalo je jako. Jednostavne ciljane vježbe brzo dovode do poboljšanja stanja.

 

Rješenje

Sigurno se pitate što se promijenilo. Rameni i vratni mišići su se opustili, to je poboljšalo dotok krvi i kisika u mozak i oči. To je utjecalo na jasniji vid i bolju koncentraciju. Slobodno pokretanje očiju u svim smjerovima potiče i pokretljivost našega uma. Na razini duha oči su važne da uvidimo bogatstvo unutar sebe. Tako Mario može opuštenije i lakše „vidjeti“ rješenja poslovnih i privatnih izazova.

Vedrana Nucak, mag. cin.

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.