Kako da mi se prestanu događati sr… u životu?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vjerujem da nisam jedini koji se ovo pitao i vjerujem da će se mnogi od vas prepoznati u ovoj priči.

 

No, za razliku od većine, ja sam uspio pronaći način kako da mi se sr… ne događaju u životu. Testiram ga već neko vrijeme i sve što mogu reći je DJELUJE! No, kako stara mudrost kaže, nemojte mi vjerovati, probajte.

Žrtva

Puno se u zadnje vrijeme govori o žrtvi. Ova tema i zaslužuje puno pozornosti jer je jako destruktivna, a svi smo manje ili više uronjeni u ovaj arhetip. Samo osvještavanje da si u žrtvi će puno pomoći. No tek kada preuzmeš stvar u svoje ruke počinješ činiti razliku.

Naime, dok tobom upravljaju  okolnosti i dok ne preuzmeš odgovornost, ti si žrtva. Kada si žrtva jednostavno se ne može dogoditi nešto dobro. Čak i kada se dogodi dobro, tebi iz nekog razloga neće odgovarati. Pronaći ćeš manu i najboljem događaju u životu. Pitaj ovo sve one kojima je na primjer dobitak na lutriji uništio život. Jako ih puno ima. Oni su žrtve života. Ništa na svijetu za njih ne može biti pozitivno.

Izazov

Druga važna stavka je imati izazove u životu. Možeš ih kreirati sam u skladu s onim što jesi, u skladu s onim što možeš trenutno i u skladu s onim gdje želiš biti. A možeš biti pasivan. Ako si pasivan, tada će život preuzeti odgovornost za tebe i opet ćeš zaglaviti u ulozi žrtve. Život će ti postaviti izazov koji ćeš doživljavati kao sr… Život će ti poslati lekciju koju ćeš doživljavati kao sr…. Sve što ti dođe, a nisi za to preuzeo odgovornost doživjet ćeš kao sr….

Dakle, ako želiš da ti se u životu prestanu događati sr…, preuzmi odgovornost i sam kreiraj svoje izazove. Što ako možeš istu lekciju primiti i svladati na ljetovanju jer si postavio izazov posjetiti 10 otoka ovoga ljeta ili provesti pet noći u šatoru ako nikada nisi kao i ako ti život servira otkaz kao izazov za svladavanje te iste lekcije? Meni se prva opcija čini boljom. Da ne spominjem da ono što smatraš sr… u životu ne možeš doživjeti kao lekciju te ju stoga niti ne pokušavaš svladati nego po navici kukaš nad svojom sudbinom.

Što ako si kao izazov postaviš više zadovoljstva u poslu? Biti bolji u vezi u kojoj si? Primijeniti konačno one savjete iz knjige koju voliš? Sve su to izazovi. To su tvoji izazovi koje si stavio pred sebe iz kojih ćeš najbolje učiti i najbolje rasti. Kada ih postavljaš svakodnevno i redovan si u njihovom dostizanju, život ili kako ćeš to već nazvati više neće imati potrebe slati svoje izazove jer ti to odrađuješ sam. Prestat će ti se događati sr….

Probaj. No na početku bi mogao zapeti s izvedbom ili s idejama kako pronaći odgovarajući izazov. Evo jednog jako dobrog savjeta; kreni malim koracima.

Ako trebaš konkretnu pomoć oko izazova koje si poduzeo ili nemaš načina trenutno prekinuti sr… i započeti postavljati izazove, javi se.

skender.miro@gmail.com

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.