Čime si zaražen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svi smo zaraženi nečim i prenosimo to. Kako ćeš najjednostavnije shvatiti čime si ti zaražen? Pogledaj vijesti koje čitaš, tekstove i statuse koje dijeliš, pogledaj na čemu ti je fokus.

 

Dijeljenje negativnog sadržaja

Ovo često činimo pod opravdanjem kako trebamo podići svijest o nečemu što se događa. No, to je zapravo najmanje tako. Kada širimo lošu vijest, mi ju ojačavamo. Dodaješ joj svoju energiju i ona postaje još jača i moćnija. Kome zapravo koristi povećana svjesnost o nečemu lošem? Nikome, ona je destruktivna i povećava strah. Pa čak i kada pod utjecajem takve vijesti odlučiš nešto promijeniti u svom životu, to činiš iz pozicije straha. I opet, ta tvoja akcija koliko god na površini izgledala dobro, humano i lijepo, ako je izrasla iz pozicije straha, ona širi vibraciju straha.

Sve humanitarne akcije koje su pokrenute iz tih niskih vibracija stvaraju još više patnje. Koliko se dugo borimo protiv gladi u svijetu? Jesmo li uspjeli? Ne, gladnih je još više. Koliko se dugo borimo protiv zagađenja? Zemlja je zagađena više nego ikada. Uobičajeni argument je „da nas nema, bilo bi još gore“. Uobičajena logika čak i ide ovome u prilog. No promisli malo. Da se u svijetu tri ili pet tisuća puta manje spominje glad i zagađenje, svijet bi bio u puno manjem strahu. Kada si manje u strahu, manje ti utjehe treba. Tada ti ne treba „hrana za utjehu“, tada ti ne treba cigareta da te smiri, tada možeš biti fokusiran na nešto više od svoje vlastite patnje. Kada oslobodiš svoj potencijal, onda primijetiš sve oko sebe. I kao student iz SAD primijetiš kako starijoj susjedi trava ispred kuće nije pokošena već neko vrijeme. Uzmeš kosilicu i malo svog vremena umjesto svega toga uložiš u nešto pozitivno. Vremena koje bi inače potrošio na bježanje od vlastitog straha bilo da bi zapalio malo trave jer je ona „tako smirujuća i zdrava“ ili bi igrao video igrice jer znaš da to nije stvarno, a ljepše je od stvarnosti, Toj starijoj susjedi pokosiš travu. Staviš joj osmijeh na lice. Sljedeći put kad dođeš, dočekat će te topli kolač i još topliji osmijeh. Pogodi što! Američki student koji upravo to radi,  nema vremena za destruktivne vijesti i nema pojma što se događa oko njega. Jer njegov je život dovoljno dobar. On širi svjesnost o čistoj dobroti. I on zna što čini, zato mu nije važno što se događa!

Vapaj „spasite ovu dušu“

„Ljubitelji životinja“ su divni generatori patnje. I ja se smatram ljubiteljem životinja i pomoći ću kad mogu i koliko mogu. No, neću juriti okolo, bez resursa i mogućnosti pokušavati spasiti sve životinje za koje mislim da im je loše. Spasitelji zapravo čine štetu jer u nama svima bude negativne osjećaje, omiljeno im je nabijati osjećaj krivnje. Pogledajte malo te stranice za spašavanje životinja. Pričaju strašne priče, oni su uvijek u drami i nedostatku jer uvijek pokušavaju spasiti više nego mogu. Tada sami sebe stave u nezahvalnu poziciju i ništa im nije dovoljno jer ništa ne rješava njihov problem. Daj im 100 kn, reći će hvala, no nije se ništa promijenilo. Daj im 1000, ista stvar. To je negativni perpetuum mobile. Sada se sve više koriste uobičajenim načinima dizanja panike i straha naslovima tipa „zaustavite ovaj užas“, „pomozite da zaustavimo patnju“, „spasite život“… Lijepo je pomoći životinji, lijepo ju je udomiti. Lijepo ju je nahraniti, no ne iz pozicije očaja. Ne na ovaj način. Opet dobar primjer, napravljena je kampanja gdje tip u stilu filmskih prodavača automobila nudi mačke iz skloništa. Ljudi su se dobro nasmijali, no udomljena je hrpetina maca. Kada udomljavaš mačku iz pozicije krivnje i straha, ti udomljavaš i tu krivnju i strah i nemoć.

Širimo dobre vijesti, činimo dobre stvari

Ovo je jedini lijek. Budi zadovoljan onim što činiš, podijeli dobro što imaš. I budi svjestan da je to sada to. Daj koliko možeš, više od toga nemoj dati. Hrpa je pozitivnih stvari na ovome svijetu na kojima možemo biti zahvalni. Hrpa je pozitivnih stvari na ovom svijetu koje možeš učiniti sada. Znaš li da jednim osmijehom možeš osobi promijeniti čitav život? Da, ovo je istina. Budi filter u ovom svijetu. Zašto su nam stabla toliko važna? Bez njih nema života! Što stabla rade? „udišu“ ono što je za nas ljude loše, te to pretvaraju u ono dobro i to dobro „izdišu“. Nauči nešto od njih. Vidi patnju, doživi ju, ali iskoristi to da daš blagoslov. Nemoj koristiti sebe kako bi tu patnju ojačao i učinio dramatičnijom i većom u nadi da će to potaknuti ljude da rade drugačije. Neće. Ti si jedini koji može donijeti promjenu. Učini to. Sada. Nemoj raditi nešto kako bi potaknuo nekoga na dobro djelo. Radi dobro djelo. Budi primjer. Nemoj biti igla u dupe koja nekoga tjera da poskoči. To je negativna motivacija koja sa sobom nosi hrpu negativnosti. Budi najbolji susjed, budi najbolji vlasnik svoga ljubimca, budi najbolji zaposlenik, najviše ekološki osviješten, budi najbolji otac ili majka, najbolji partner i prijatelj. Tako se mijenja svijet, tako se ljudima mijenja svijest. Tako se čini pozitivna promjena. Ne veličanjem onoga lošega oko sebe.

Majka Tereza je to savršeno rekla: Ne zovite me u akcije protiv rata, ali zovite me u akcije za mir!

Nemoj biti protiv patnje, budi glavni u dijeljenju blagoslova!

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.