Čemu služi dizalo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kakvo pitanje?! Pa ime mu kaže, da diže. No, idemo korak dublje.

 

Što dižemo i zašto?

Postoje dva načina korištenja dizala. (Ne samo za spuštanje i dizanje).

 

Da nas ojača

Dizalo će nam pomoći učiniti ono što mi ne bismo mogli sami. Stoga ćemo mi postati učinkovitiji. Koristimo li dizalo samo za to, postizat ćemo bolje rezultate.

 

Da nas oslabi

Ako ga koristimo onda kada ga stvarno ne trebamo, eto tako, zato što nam je lakše. Ako ne dozvolimo svome tijelu da čini ono za što je stvoreno, polako ga, ali sigurno ubijamo. Priroda je tu vrlo jasna: Ne treba ti? Uzimam ti. Priroda se nikada ne razbacuje. Neće vam dati nešto što ne koristite, uskratit će vam moć da to činite ili će oslabiti sistem kako bi trošio manje energije.

Pogledajte oko sebe. Svijet tako funkcionira.

Dizalo je samo jedan od svakodnevnih „alata“ koje koristimo na jedan od ova dva načina. No, pravilo iz ove priče može biti primjenjivo na sve oko nas. Automobil? Znate one koji bi se željeli parkirati „u stan“?

Neki dan dolazim u Vježbaonicu, kad neka nadobudna gospođa parkira automobil tako da su njena vrata točno ispred ulazne kapije (To je ulaz u dvoršte za one koji nisu bili u Vježbaonici). Ja sam biciklom i nema mogućnosti da uđem unutra. Sagnem se i provirim kroz prozor, kažem ženi „Ne možete parkirati ovdje“. A ona će s velikim pobjedonosnim osmijehom „Ali ja idem unutra“. Korisnica neke druge usluge u istoj zgradi, rekao bih. Njoj je to savršeno dobar argument da ostavi automobil tamo. Rekoh: „OK, vi idete unutra, toliko sam uspio zaključiti, no ima još onih koji to trebaju učiniti, uključujući mene i moj bicikl što ste upravo učinili nemogućim.“ „Ah, ok“. I maknula se.

Opet, koristimo li automobil na taj način, štetimo sebi. Ako ga koristimo da odemo do ureda koji je nekoliko kilometara daleko ili da odemo na put, tada ispunjavamo svrhu automobila.

Primijenimo to na hranu. Konzumiramo li ju da nas razveseli nakon tužnog događaja ili da bi dala gorivo našem tijelu i potaknula zdravlje?

Poigrajte se malo ovom idejom, shvatit ćete razloge zbog kojih koristite neke od „alata“, nazovimo ih tako. Tada izaberite; nastaviti jer je konstruktivno i ojačava vas ili odustati od njih (zamijeniti ih boljima) ako vas oslabljuju.

Ne znate kako? Javite se, smislit ćemo najbolji način za vas.

Iz srca, Miro

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.