Budi onaj koji je otišao na bolje

0

Ako ti je dosta ovoga gdje jesi, učini ono što možeš kako bi otišao na bolje.

 

Razumijem, teško se truditi ako ne vidiš kako neke stvari mogu biti bolje. No isplati se. Sve što vam treba je malo vjere i malo mašte.

Koliko god si danas nezadovoljan situacijom u životu općenito ili na bilo kojem segmentu života, ako nastaviš kako si išao do sada vjerojatno neće samo od sebe biti bolje. Vrijeme je da nešto učiniš. Vrijeme je da se potrudiš.

Imaš dosadan posao? Nisi jedini. Ono kako se nosiš s tim ti zapravo govori što će dalje biti u priči. Ako prigovaraš i zanovijetaš, postat će još gore. Gledali ste vjerojatno crtić Spužva Bob skockani? On mi je genijalan primjer upravo za ovo. Kalamarko je grintavac kojemu uvijek nešto smeta, kojemu je šef škrtac na vrh glave, gosti su mu na vrh glave i naravno Bobov entuzijazam ga posebno nervira. Spužva se naravno ne da omesti Kalamarkovim prigovaranjem. Radi na istom mjestu, sa istim šefom ali uživa u svom poslu. U jednoj je epizodi čak platio Klještiću zato što ga pušta raditi tako super posao.

Spužva Bob ima uvijek neki razlog za zadovoljstvo, stalno si postavlja izazove. I veseli se tome.

Još sam davno primijetio da ljubazne i sposobne tete u Konzumu jako brzo negdje „nestanu“. Jeste li vi to primijetili? One koje prigovaraju i namrštene su su uvijek tamo. Ove simpatične budu neko vrijeme i odu. Jednom sam saznao da je ta simpatična teta otišla na bolji posao s većom plaćom. Neki dan sam saznao isto. Stajao sam u redu u trgovini, za blagajnom je bila ta jedna najljubaznija teta. Uvijek nasmijana i najbrža na blagajni. Ispred mene je bio čovjek, ona mu naplati i kaže da se pozdravimo susjed, meni završava otkazni rok. Došao sam na red i rekao, nadam se da idete na bolje? Rekla je da i nasmiješila se. Nisam htio dalje „istraživati“. Ovo mi je bilo dovoljno.

I njoj je bilo teško i njoj je ta plaća nedovoljna i ona je radila nedjeljom i praznicima kao i sve one ostale. No ona je tamo dala svoje najbolje. I to joj se isplatilo. Odlazi na bolje. Ako radite preko volje, činite štetu i sebi i svima ostalima. I što duže ovo ne shvatite, duže ćete ostati tamo gdje jeste.

Stoga kada sutra krenete na posao, navucite najljepši osmijeh, pronađite si izazove kao spužva Bob, makar vam današnji izazov bio izdržati šefa jer ima i takvih šefova. Ali gledajte da ne bude i sutrašnji cilj izdržavanje šefa nego da sutra bude kako ću što bolje napraviti posao ili kako ću nešto danas naučiti na poslu? Kako ću neku svoju ideju testirati sada i ovdje besplatno! Postoji previše načina da si od preživljavanja radnog vremena učinite nešto korisno. Ne možete primiti prije nego naučite davati. Gdje god da se nalazite u kojoj god situaciji, nešto možete dati. Dajte. Neka vam fokus bude na tome. I vidjet ćete dogodit će se čudo. Ja im svjedočim u svom životu predugo da bih sumnjao u ovo.

Uključite u svoj život maštu, inventivnost, zadovoljstvo, snalažljivost, davanje, ljubaznost i stručnost umjesto lijenosti, mrzovolje, neljubaznosti i slogana „Ne možeš ti mene toliko malo platiti koliko ja malo mogu raditi“. Oni koji govore ovakve stvari i zaslužuju mjesto na kojem se nalaze. Nemojte biti jedan od njih.

Razgovori s Mirom

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.