Britt-Marie je bila ovdje

0

Topla priča o ženi koja se ponovno pronalazi nakon životne krize.

 

Švedski pisac, kolumnist i bloger Fredrik Backman još se svojim prvim, 2012. godine objavljenim romanom Čovjek zvan Ove istaknuo kao majstor prodiranja u najdublje zakutke usamljenih ljudskih duša i izvlačenja na površinu sve ljepote skrivene iza mrzovoljne fasade.

U svojoj okolini, Ove je bio poznat kao „ogorčeni susjed iz pakla“. Ništa bolje, u Backmanovu sljedećem, fantastičnom, romanu „Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao“ nije prošla ni Britt-Marie, šezdesetogodišnji „stari šišmiš“ čije neprekidno zanovijetanje i tvrdoglavo ustrajanje na beskonačnom nizu besmislenih pravila unose nemir u „zajednicu suvlasnika“ jedne stockholmske stambene zgrade.

Za razliku od Ovea, Britt-Marie nije odmah dobila priliku pred čitateljima doista oživjeti i prikazati cjelokupnu paletu u njoj skrivenih osjećaja pa tako ljubitelji Elsinih i Bakičinih pustolovina nisu saznali da Britt-Marie nije oduvijek bila takva. Da, Britt-Marie voli red, uživa u čistoći i troši nevjerojatne količine sode bikarbone kako bi je održala. Da, Britt-Marie tvrdoglavo ustraje na korištenju „Faxina“, jedinog pravog sredstva za pranje stakala. Da, Britt-Mariein karakter u sebi krije desetke, vjerojatno i stotine izluđujućih sitnica.

Ali Britt-Marie je i topla, predana, puna ljubavi, strpljiva i vjerna. Ta ju je vjernost godinama držala u braku s kraćim suknjama i mlađim ženama sklonim „poduzetnikom“ Kentom. No Britt-Marie je i hrabra pa jednom otvorene oči više ne zatvara i odlazi, napuštajući supruga, svoju stambenu zajednicu i sve što poznaje. I postaje glavna junakinja vlastitog života i novog Backmanovog romana Britt-Marie je bila ovdje. Gdje? U Borg, malo mjesto na rubu nestajanja kojemu je i Bog (kao i regionalne vlasti) rekao „doviđenja“ ostavivši samo Pizzeriju (koja postaje pošta, trgovina i sve ostalo potrebno za opstanak mjesta) i veliku nadu u obliku nogometne lopte. Za druge samo igra, djeci iz Borga nogomet je sve. Ali nogomet je za sobom povlači mrlje od trave i blata, poderane dresove i umazana lica. Sve čega se Britt-Marie inače grozi. No u Borgu će, unatoč tome, ostaviti trag koji niti kilogrami sode bikarbone i deseci boca Faxina neće moći izbrisati.

Četvrti na hrvatski jezik prevedeni roman Fredrika Backmana topla je i nadahnjujuća priča o ženi koja nakon teške životne krize iz temelja mijenja smjer svojeg života. Priča koja budi nadu ispričana s mnogo duha i humora, na backmanovski prepoznatljiv način. Priča koja čitatelju, čak i kad ne progovara o jednostavnim temama, podiže raspoloženje i vraća povjerenje u vlastite mogućnosti.

Švedski su gledatelji ove zime mogli u kinu pogledati filmsku verziju ove knjige, snimljenu pod redateljskom palicom Tuve Novotny, a glavnu je ulogu odigrala Pernilla August, ljubiteljima znanstvene fantastike znana kao Shmi Skywalker iz serijala „Ratovi zvijezda“.

Pronicljiva i dirljiva, ovo je lijepa i nadahnjujuća priča o istini i preobrazbi.
Publishers’ Weekly

Obožavatelji Backmanovog stila i metaforičke moći nogometa uživat će u ovom romanu.
Kirkus

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.