Borba za prava žena i ostale gluposti

0

Dan je žena. Kada su hrabre žene učinile iskorak i dobile pravo glasa. Pravo koje su trebale imati od kada je glas počeo nešto značiti.

 

No svijet je na neki način postao „muški“ te je kao takav odlučio da žena manje vrijedi. Ta je borba završena. Odrađena. Žene imaju pravo glasa, no kada čujem sadašnje žene koje se bore i sada, čovjek bi rekao da nismo daleko odmakli. Žene se nastavljaju boriti. No ta je borba umjesto evolucije u nešto pozitivnije i korisnije mutirala u borbu koja je sama sebi svrha.

Borba za postizanje cilja je krajnja mjera u kojoj uvijek izgubimo puno, a samo ponekad dobijemo. Stoga nisam za borbu, posebno kada postoji toliko puno načina i mogućnosti izražavanja. Borbom za ženska prava zapravo zagovaramo nejednakost. Borit ćemo se za žene, protiv muškaraca. Zagovaratelji ovoga načina postizanja cilja će vjerojatno reći da ne idu protiv muškaraca. No, borba je uvijek protiv nekoga ili nečega.

Sada je moderno stvarati ekskluzivne klubove samo za žene. Da, muškarci to imaju od pamtivijeka. Želite pokazati da ste bolje od muških tako da isključujete drugu stranu? Radite ono što muški rade vama, a vi se protiv toga bunite? Zanimljiv način traženja ravnopravnosti. Za ovo će mi ipak trebati objašnjenje. Ili možda time pokušavate reći kako nije svako mjesto za svakoga? Odnosno ono što su muškarci davno shvatili, no to su prezentirali na način koji vama ne odgovara.

OK, pređimo na stvar.

Zanima vas zaista koji su sve pozitivni načini za postizanje cilja? Pogledajte oko sebe. Pogledajte divne uspješne žene kojih je hrpa oko nas. Niti jedna od njih nije uspjela zbog kvota koje je propisao neki zakonik nego svojom stručnošću, snagom, voljom. Je li teže ženama postići cilj nego muškarcima? Moguće je. To je isključivo zbog toga što same uzimaju muške alate kako bi došle do cilja. I sama borba mi je nekako muški princip. Žene koje kreću u borbu koriste alate onih koje žele nadvladati? Kako to objasniti? „Cilj opravdava sredstvo“? Ovo je „muški beskrupulozno“.

Dakle, želite promijeniti svijet?

  • Krenite od toga da prestanete koristiti tuđe alate jer s njima nikada nećete biti dobri kao sa svojim alatima i talentima.
  • Vidite sve ono dobro što je oko vas. Dok god ste fokusirani na nedostatak, nedostatka će biti.
  • Počnite koristiti svoj ženski princip jer toga ovome svijetu treba. Ne treba nam žena koje se ponašaju kao muškarci. Kada postanete žena ponosna na ono što jeste, doći ćete tamo gdje želite biti bez toga da vas netko tako dovede i kaže ona mora biti tu. Previše žena znam koje su to učinile i žive najbolju verziju svoga života.

Moj brat i ja smo odrasli uz samohranu majku. Koja je naravno bila zaposlena. Dok je radila u firmama, gdje god je radila bila je cijenjena i poštovana. Zbog njenih rezultata. Doma je bila majka koja je stvorila dva odrasla, odgovorna muškarca. Kasnije, kad je poželjela više, okušala se u poduzetništvu i vodila svoju tvrtku godinama. Nitko joj nikada nije dao nešto što nije zaslužila. Iako je u to vrijeme svijet bio i muškiji nego sada, ona je uspijevala postići svoje ciljeve. Čak što više, sjećam se primjera kada je govorila kako je nešto uspjela isposlovati na šarm. No nikada nisam čuo da nešto nije dobila jer je bila žena.

Moja je buduća supruga također poduzetnica, uspješna poduzetnica. Niti ona nije ništa dobila. Sve je zaslužila. Dakle može se i bez dobivanja, bez mijenjanja zakona i bez borbe. No, postoje i žene (kao i muškarci) koji ne mogu. Njih ne treba favorizirati u utrci i dati im bolje startne pozicije. Jer to bi bilo nepravedno prema onima koji se trude i daju sve od sebe.

Hrpa je takvih pozitivnih primjera. Jedan od njih je i osnivačica ovoga portala: Znate li njenu priču? To je priča puna učenja, znanja, primjene znanja i napretka. To je priča kakvih bih volio čuti više.

skender.miro@gmail.com

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kao trener osobnog razvoja svoje klijente sigurno vodi putem do spoznaje vlastite vrijednosti i prihvaćanja odgovornosti za svoj život u svakom trenutku, kao i mogućnosti da postanu svjesni kreatori i lideri. Uz coaching, sa suprugom Jelenom vodi njen uspješan i po svemu drugačiji fitness studio u kojem se vježba pametnije, tijelom i duhom. Zajedničkim snagama i znanjem stvaraju zanimljiv miks fizičkog i nefizičkog napretka. Tekstovi su proizašli iz osobnog iskustva i rada s klijentima. Miroslav kaže: „Nekad jedna rečenica može promijeniti nekome život. Možda ću nekome pomoći da čuje svoju rečenicu koja mijenja život."

Comments are closed.