Biti praktičan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovo će vjerojatno biti najkraći tekst koji ćeš čitati od mene. Učinit ću ga praktičnim, a to ti može promijeniti život… no, samo ako primijeniš. Samo ako to pretvoriš u praksu.

 

Otkrit ću ti veliku istinu.

U svakom trenutku svatko od nas može učiniti nešto da bi promijenio okolnosti u svoju korist.

Ponovit ću.

U svakom trenutku svatko od nas može učiniti nešto da bi promijenio okolnosti u svoju korist.

Za to su ti potrebna ova dva elementa:
-Shvaćanje gore navedene rečenice
-Prepoznavanje potencijala

Ako ti ova rečenica sjedne i pokušaš ju pretvoriti u praksu (primijeniti ju praktično) što smo svi vi bar nekad u životu učinili i ako to učiniš s razumijevanjem, ta će ti istina „sjesti“ i postati dio tebe.

Napomena: Kada ju jednom naučiš, više ju nikada nećeš moći zaboraviti, dakle ako si od onih koji i dalje žele sjediti i kukati nad sudbom kletom, bolje nemoj čitati dalje.

Ako ne misliš činiti akciju, ova će ti istina donijeti frustraciju, nemoj čitati dalje.

Ovo je za one koji žele i mogu, sad ćeš saznati kako.

Za to će nam trebati druga točka, prepoznavanje potencijala.

Sve oko vas ima potencijal. Sve možeš upotrijebiti na, u osnovi dva načina. Prvi je da činiš dobro, drugi da činiš loše. Treća opcija je neupotrijebiti to nešto na čemu ti je pogled sada.

Biti praktičan znači raditi stvari koje nas vode tamo gdje želimo. Stoga od svega oko sebe izvuci potencijal koji taj predmet ima i neka te vodi u željenom smjeru.

Što vidiš oko sebe? Šalicu? OK, sjajno. Iskoristi ju da u nju naliješ svoj omiljeni topli napitak koji će ti pomoći da se osjećaš bolje. „Jao, Miro, pa naravno da ću to napraviti! Nisam blesava!“

Ok, ovo je bio samo praktičan primjer da pokažem koliko je to lagano te da to svi radimo svaki dan.

Dalje, olovka? Iskoristi ju da pišeš o nekoj traumi ili drami iz života ili kako ti se ova ili ona okolnost ne sviđa i olovka će ti pokvariti život, postigla si da se osjećaš loše. Napiši partneru nešto lijepo i ostavi na stolu ili piši o tome kako ti je super bilo na izletu prošli vikend… i osjećat ćeš se sjajno!

„Miro, ja nemam partnera!“ Uh, kako si realna! Ok, onda napiši svom partneru pismo umjesto poruke. Napiši kako je divan/divna, napiši što najviše cijeniš kod svog partnera i zašto ga voliš.

„MIRO, ALI JA NEMAM PARTNERA“!!! Ok, zašto bi ti ta okolnost smetala da se osjećaš voljenom? Samo probaj napisati pismo. I samo vjeruj da se osjećaš super jednom kad se počneš osjećati bolje pišući to pismo. Vjeruj osjećaju, ne onome što nazivaš realnošću. Ona ne postoji na način na koji misliš o njoj.

Računalo/mobitel… koristiš ga da pročitaš grozne vijesti iz svijeta i politike ili da nekome pošalješ lijepu poruku?

Čaša vode ispred tebe jer si svjesna da treba piti više vode? Kako ju koristiš? Da zaista popiješ tu vodu i učiniš nešto za svoje tijelo ili kao podsjetnik koliko ne voliš sebe jer ne možeš za sebe učiniti ni tako mizerno malenu stvar kao što je uzeti nekoliko gutljaja vode?!

Sve oko tebe je „alat“ da se osjećaš bolje ili da se osjećaš lošije. Ti biraš. Što izabireš danas?

Promjena perspektive i pronalazak funkcionalnog načina dolaska do željene realnosti je jedna od mojih specijalnosti, ako zaglaviš sa primjenom ove praktičnosti iz teksta što se može dogoditi na „većim stvarima“, javi se da prođemo kroz to zajedno.

Hm.. čini se da na kraju i nije najkraći tekst ikad… no znam da si uživala.

Iz srca, Miro

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.