Ananas – o rušenju destruktivnih uvjerenja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uvjerenja se mogu mijenjati. Potrebno se potruditi, no isplati se.

Ispričat ću priču o promijenjenom uvjerenju iz vlastitog života. Dobar je to primjer načina promjene uvjerenja.

Jednom sam, vjerojatno u djetinjstvu pokupio uvjerenje kako je ananas skup i nedostupan. Volim ananas no rijetko sam ga kupovao. Onda sam primijetio da se ponekad može naći ananas na „akciji“. Bude jeftiniji nego inače, no tada je već pred istekom roka trajanja. Počeo sam kupovati ananas na akcijama. Tada kupim nekoliko komada. Naravno, gotovo uvijek sam dio toga ananasa bacao jer više nije bio jestiv.

Kako radim na sebi, na red mi je došlo i to riješiti. Potaknulo me je to što dugo nisam naletio na ananas na akciji, a poželio sam ga se. Opet sam u trgovini jednostavno prošao pored njega. Krenuo sam razmišljati što zapravo dobivam kupnjom na akciji. Shvatio sam kako je razlika zapravo svega nekoliko kuna.

Da, kada imaš određeno uvjerenje, jednostavno ne možeš vidjeti koliko je ono besmisleno dok te nešto ne potakne.

Shvatio sam što zapravo radim. Vratio sam se s blagajne i kupio ananas po punoj cijeni. Prvi put! Osjetio sam tada grč u želucu. Onaj pravi, kao kad radiš nešto jako veliko. I nemojte pogrešno pomisliti kako nisam imao novaca u tom trenutku. Zapravo novac nikada niti nije bio problem.

Nakon što sam došao k sebi, odlučio sam da više neću kupovati ananas na akciji nego kada mi se jede. Moram priznati kako sam to prekršio tu i tamo pa ga opet kupio na akciji, u svoju obranu ću reći da sam to radio kad je ananas baš bio dobar.

Prije tri dana sam se poželio ananasa i kupio sam ga u trgovini. Po punoj cijeni. No, sutra sam u trgovini naletio na akciju. Uh… bio sam na velikom iskušenju. U trenu sam bio pored ananasa i najvećeg prevrtao po rukama da vidim u kakvom je stanju. Onda sam zastao, prisjetio se neželjenog uvjerenja i moje namjere da ga se oslobodim. Budući da sam još uvijek kod kuće imao ananas vratio sam ovaj na policu i otišao dalje.

Je li uvjerenje kako ne mogu imati ananas kad želim nadvladano? Mislim da još nije do kraja. No najvažniji dio je iza mene. Od sada samo trebam raditi na tome da se ne vratim u taj program.

 

Dakle, evo modela koji sam upotrijebio kako bih se oslobodio uvjerenja koje mi ne koristi:

  • Osvijestiti uvjerenje koje nam ne koristi (ovo je možda i najteži dio)
  • Rušenje uvjerenja logičkim razmišljanjem (ovo je prvi i dosta jednostavan korak u oslobađanju od uvjerenja jednom kada smo ga svjesni).
  • Početi vjerovati sebi i primjenjivati novo željeno ponašanje (ovo je opet malo teža faza, koliko teža ovisi koliko je veliko ovo uvjerenje i koliko dugo živite s njim. Neka će vam uvjerenja biti važnija od dobrobiti koje ćete imati oslobađanjem od uvjerenja- Lijek je početak s manje zahtjevnim uvjerenjima, time podižete svoju moć mijenjanja uvjerenja).
  • Prakticirati novo željeno ponašanje dok ne postane navika (ovo morate raditi. Nije dovoljno samo misliti o nečemu, nije dovoljno samo meditirati, nadati se, potrebno je djelovati). Ovim procesom imate način. Na vama je da ga primijenite.

Kako ih pronaći? Propitujte se. Propitujte sve što radite. Nekada jednostavno ne znamo zašto nešto radimo. Pitajte se zašto radimo ovo baš tako? Što tome dobivam i što ako radim drugačije? Propitajte vaše razmišljanje. Mislite li da je život težak? Mislite li da je teško voljeti svoj posao? Mislite li da je život patnja? Sve su ovo besmislena uvjerenja. Pronađite dokaze u svom ili tuđem životu kako ona nisu istinita. Izazovite svoja uvjerenja.

Ovo je zabavan proces. Saznat ćete puno toga o sebi, o drugima. O životu samom. Istražujte, zabavljajte se. Uživajte i mijenjajte uvjerenja te time popravljajte život.

Ako naiđete na neko tvrdokorno ili vama važno koje ne možete riješiti sami, javite mi se i učinit ćemo to zajedno. Zabava je zagarantirana!

Kontakt za vaša pitanja i komentare: skender.miro@gmail.com

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.