adidas i Parley for the Oceans obilježavaju pet godina zajedničke borbe protiv plastičnog otpada

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Popularni globalni sportski brend adidas i globalna mreža za zaštitu okoliša Parley for the Oceans danas obilježavaju pet godina iznimno uspješne suradnje.

  • Globalni brendovi su povodom pete obljetnice suradnje potvrdili zajedničku viziju očuvanja okoliša i nastavak ‘Revolucije materijala’ čiji je cilj zamijeniti korištenje plastike manje štetnim materijalima
  • adidas zajedno s Parley for the Oceans osniva Institut za znanost o materijalima koji će identificirati, ocjenjivati i financirati proizvodnju materijala koji bi mogli zamijeniti plastiku
  • Obljetnicu će obilježiti specijalno izdanje tenisice adidas Parley UltraBOOSt DNA nadahnuto prototipom predstavljenim još 2015. godine

Zajednički cilj im je okončati globalnu plastičnu krizu, predstaviti eko inovacije i promjene u industriji te kroz ‘Revoluciju materijala’ plastiku u potpunosti zamijeniti manje štetnim materijalima.

Ova značajna svjetska suradnja predstavljena je prije pet godina u Ujedinjenim narodima u New Yorku, gdje je Cyrill Gutsch, osnivač i izvršni direktor Parleyja, predstavio ambicioznu viziju: strategijom nazvanom Parley AIR okončati zagađenje mora i okoliša plastikom. Tom prilikom su adidas i Parley predstavili konceptualnu tenisicu proizvedenu od reciklirane plastike, a jedan par te tenisice sadrži čak 11 plastičnih boca. Kako bi obilježili godišnjicu suradnje ovih dana su lansirali adidas Parley UltraBOOST DNA, tenisicu inspiriranu prototipom iz 2015. godine.

 

Brojne eko inovacije

U posljednjih pet godina partneri su pokrenuli i brojne eko inovacije u industriji. “Nismo usredotočeni samo na promjenu načina našeg poslovanja već smo istinski posvećeni promjeni načina poslovanja cijele naše industrije“, rekao je James Carnes iz adidasa.

Sportski brend je tako značajno eliminirao štetni poliester iz svojih proizvoda, a do kraja 2020. više od 50 % poliestera koji se koristi u adidas proizvodima bit će reciklirano. Krajnji cilj je do 2024. u potpunosti eliminirati štetni poliester. Zato su adidas i Parely razvili Primeblue, kolekciju od tkanine visokih performansi za sportsku industriju izrađenu od Parley Ocean reciklirane plastike, a od početka suradnje s Parleyjem adidas je proizveo više od 30 milijuna pari tenisica s recikliranom plastikom.

Povodom pete obljetnice suradnje adidas i Parley su potvrdili zajednicku viziju ocuvanja okolica

„Danas procjenjujemo jesmo li učinili dovoljno, jesmo li ispunili ono što smo obećali našoj mreži i široj javnosti. Uz opseg problema s kojima se suočavamo, čini mi se da ne napredujemo dovoljno brzo, ali gledajući unatrag, ono što smo postigli s adidasom doima se kao pravo čudo. U posljednjih pet godina dokazali smo da naša strategija Parley AIR ima smisla. Sada je vrijeme za revoluciju materijala jaču nego ikad. Put do opstanka je zajedništvo i suradnja s prirodom“, rekao je povodom obljetnice Cyrill Gutsch, predsjednik Uprave i osnivač Parleyja.

Procjenjuje se da oceane danas zagađuje čak 150 milijuna tona plastičnog otpada koji izravno ugrožava opstanak tisuća životinjskih vrsta i ravnotežu eko sustava cijelog planeta. Svjestan opasnosti koje nam prijete onečišćenjem okoliša, adidas je iskoristio svoj globalni utjecaj i direktno se uključio u spas planeta, a inicijativa Run for the Oceans jedna je od tih aktivnosti.

 

adidas i Parley for the Oceans obiljezavaju pet godina borbe protiv plasticnog otpada

 

Utrka Run for the Oceans ove godine nažalost nije održana zbog pandemije koronavirusa, ali aktivnosti adidasa i Parleyja ne staju. Brendovi će nastaviti raditi na daljnjem razvoju, testiranju i primjeni novih materijala koji će zauvijek zamijeniti plastiku. Zato su zajedno osnovali Parely Institut za znanost o materijalima koji će identificirati, ocjenjivati i financirati proizvodnju materijala koji bi mogli zamijeniti plastične i druge štetne ili toksične materijale.

Tenisice adidas Parley UltraBOOSt DNA bit će dostupne u adidas Storeu Zagreb u Ilici.

Foto: PR

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.