Fetalna ehokardiografija – ultrazvučni pregled i prenatalno praćenje fetalnog srca

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fetalna ehokardiografija obično se izvodi tijekom drugog tromjesečja trudnoće (od 18. do 24. tjedna), ali je ultrazvučni prikaz srca fetusa moguć sve do djetetova rođenja.

Srčane anomalije jedan su od najčešćih uzroka umiranja djece od 20. tjedna trudnoće do navršene prve godine života. Optimalan intrauterini nadzor i primjereno zbrinjavanje djece rođene sa srčanom bolešću značajno poboljšavaju preživljavanje i kvalitetu života takve djece.

Fetalna ehokardiografija ultrazvučna je pretraga kojom ocjenjujemo građu (morfologiju), funkciju i ritam srca nerođenog djeteta.

Ultrazvučna sonda (izvor ultrazvučnih valova) postavljena na majčin trbuh odašilje ultrazvučne valove do srca fetusa, a potom prima valove koji su se odbili od struktura fetalnog srca. Primljene ultrazvučne odjeke računalo pretvara u dvodimenzijsku sliku fetalnog srca „u živom vremenu“ koju vidimo na zaslonu ultrazvučnog uređaja.

Fetalna ehokardiografija otkriva poremećaje u građi i funkciji srca nerođenog djeteta, što omogućuje  primjeren intrauterini nadzor djeteta, planiranje porođaja i optimalno liječenje djeteta nakon rođenja. Brojni poremećaji ritma fetalnog srca mogu se liječiti prije djetetova rođenja, a neke urođene srčane greške moguće je intervencijskim zahvatom liječiti prije rođenja. Pravodobno informiranje i priprema ne samo roditelja nego i medicinskog osoblja vrlo su važni za uspjeh liječenja djeteta sa srčanom bolešću.

Kad je potrebno napraviti  fetalnu ehokardiografiju?

Situacije u kojima je potrebno učiniti fetalnu ehokardiografiju su sljedeće:
· ako u obitelji ima djece s urođenom srčanom greškom
· obiteljska anamneza urođenih srčanih bolesti (roditelji, tete ili stričevi, ili djed i baka)
· kromosomske ili genetske abnormalnosti fetusa
· ako majka uzima određene lijekove koji mogu uzrokovati urođene srčane greške, kao što su antikonvulzivi (valproična kiselina) ili lijekovi za akne (derivati vitamina A)
· ako majka uživa alkohol ili droge tijekom trudnoće
· ako majka ima dijabetes, fenilketonuriju, sistemski lupus ili drugu bolest vezivnog tkiva
· ako je majka u trudnoći preboljela rubeolu ili neku drugu akutnu bolest koja može uzrokovati abnormalnosti ploda
· ako rutinski ultrazvučni pregled tijekom trudnoće upućuje na moguću abnormalnost u građi ili funkciji srca fetusa ili poremećaj ritma fetalnog srca
· ako rutinski ultrazvučni pregled fetusa upozorava na prisutnost anomalija (npr.  anomalije bubrega, mozga ili kostiju) koje mogu biti udružene s anomalijom srca.

Fetalna ehokardiografija obično se izvodi tijekom drugog tromjesečja trudnoće (od 18. do 24. tjedna), ali je ultrazvučni prikaz srca fetusa moguć sve do djetetova rođenja.

Kako se izvodi fetalna ehokardiografija?

Fetalnu ehokardiografiju najčešće izvodi pedijatrijski kardiolog s iskustvom u fetalnoj ehokardiografiji te u dijagnostici i liječenju urođenih grešaka i drugih srčanih bolesti. Pregled počinje stavljanjem sonda na trbuh trudnice, čime se vizualizira fetalno srce. Tijekom ispitivanja sonda se pomiče kako bi se dobio što detaljniji uvid u građu i funkciju fetalnog srca. Tehnike koje se koriste za dobivanje detaljnijih informacija o srcu fetusa uključuju:

·2-D (dvodimenzionalni) ultrazvuk. Ova se tehnika koristi za stvaranje dvodimenzionalne slike srčane građe na zaslonu uređaja kako bi se gledanjem iz raznih kutova stekao cjelovit uvid u morfologiju srca. Gledanjem u „živoj slici“ ocjenjuje se i funkcija pojedinih struktura srca tijekom srčanog rada.

·Doppler ehokardiografija (pulsni, kontinuirani i kolorski doppler). Doppler tehnika koristi se za ocjenu smjera, brzine i pravilnosti protoka krvi kroz strukture srca i kroz krvne žile. Analiza protoka krvi kroz srce i krvne žile pomaže u otkrivanju abnormalnosti u građi i funkciji srca i služi za analizu poremećaja srčanog ritma. U dijagnozi fetalnih aritmija obično kombiniramo primjenu jednodimenzionalnog ultrazvuka (M-prikaz) i doppler-tehniku.

Opći opstetrički ultrazvuk otkriva oko jedne trećine anomalija fetalnog srca, a ciljanom fetalnom  ehokardiografijom moguće je otkriti gotovo sve urođene abnormalnosti srca. Do sada nisu poznati štetni učinci ove pretrage u ljudi. Za uspjeh fetalne ehokardiografije potrebno je iskustvo, strpljenje i sustavni pristup ispitivača te majčino strpljenje, suradnja i povjerenje.

Tekst: Poliklinika Arista
Prim. dr. Dalibor Šarić, pedijatar kardiolog

Preneseno s portala Pitajmamu.hr

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.