Ivona Brandić – Na putu do uspjeha!

0

Portal Suvremena žena Vam donosi  poglede u različita područja života, otkriva tajne uspjeha, savjetuje Vas, predstavlja Vam uspješne ljude i njihove priče.

Razgovarali smo s tridesetsedmogodišnjom austrijskom znanstvenicom koja je već godinama posvećena znanosti, iza sebe ima impresivne uspjehe, a sada je pred njom najvažniji izazov – biti uspješna majka.

Priv.- Doc. Dr. Mag. Ivona Brandić je uspješna žena, ugledna austrijska znanstvenica koja živi i radi u Beču. Ovogodišnja je dobitnica najviše nagrade za znanstvenike u Austriji. Drago nam je da smo imali priliku s njom razgovarati i saznati kako je tekao njen put do uspjeha.

Ivona je rođena u Bosni i Hercegovini. Tijekom rata, 1992. godine, preselila se u Austriju. Studirala je Ekonomiju i Informatiku. Po završetku magisterija, prihvaća mjesto za doktorat na Institutu za znanstvenu informatiku gdje se bavila optimizacijom  složenih aplikacija koje se primjenjuju u medicini, fizici itd. Po završetku doktorata prelazi  na Tehničko sveučilište i od tada radi na virtualiziranim infrastrukturama.

Nakon habilitacije, bile su joj ponuđene vrlo atraktivne profesorske pozicije u Njemačkoj i Danskoj koje odbija i odlučuje ostati u Beču. Tijekom 2016. godine, preuzet će profesuru za visoko performantnu informatiku na Tehničkom sveučilištu u Beču.

Suvremena žena: Možete li nam malo pobliže opisati svoje područje djelovanja?
Ivona: Trenutno se bavim optimizacijom virtualiziranih infrastrukutra koje imaju za cilj smanjenjenje potrošnje električne energije i povećanje energetske učinkovitosti. Mi optimiziramo velike informatičke centre poput onih koje posjeduju firme kao Facebook i Google. Ideje pretvaramo u prototipove koje eksperimentalno evaluiramo na živim sistemima.

Suvremena žena: Koji su Vaši najveći uspjesi?
Ivona: Kao svoje velike uspjehe i priznanja istaknula bih nagrade koje sam primila.  Riječ je o nagradi Tehničkog sveučilišta u Beču za najboljeg znanstvenog novaka i nagradu START grant od austrijske FWF organizacije u iznosu 1.2 miliona Eura – najviša nagrada u Austriji za znanstvenike mojeg godišta.  Ali, najveći uspjeh do sada su četiri disertanta koji su kod mene doktorirali i sada rade kao uspješni znanstvenici u Irskoj, Belgiji, Austriji i Hrvatskoj.

Ivona ističe da put do uspješnog znanstvenika zahtjeva izrade znanstvenih radova koji su  vezani za putovanja te je ona tim povodom putovala po cijelom svijetu. Imala je i petnaestak dužih boravaka u inozemstvu.

Suvremena žena: Koja putovanja su Vas se najviše dojmila?
Ivona: Posljednih godina sam putovala puno, to je neizbježan dio znanstvene karijere. Predstaviti radove na internacionalnim konferencijama, networking s kolegama, vrlo je važan dio mog rada. Svako putovanje je zanimljivo, ali istaknula bih konferencije u centralnoj Kini i u centralnoj Indiji  (Changsha i Bangalore). Riječ je ne samo o egzotičnim destinacijama, nego od dvije vrlo zanimljive kulture koje sam upoznala na taj način. Duže znanstvene boravke imala sam na Sveučilištu u Melburnu u Australiji (University of Melbourne) i na  Sveučilištu u Seulu u Južnoj Koreji (University of Seoul).

Suvremena žena: Koja su odricanja žene koja se posveti znanosti?
Ivona: Odricanja su neizbježna ako želimo biti uspješni. Znanost je kao vrhunski sport ili umjetnost. Mnogi   treniraju, crtaju, glume, ali ne uspiju svi od toga živjeti. Slično je i u znanosti. Mnogi krenu s disertacijom, završe je, ali malo ih napravi karijeru od koje se može živjeti. Znanost zahtjeva puno koncentriranog rada te hrabrost za preuzimanje rizika.

Provela sam noći i noći u laboratoriju, vikende pred kompjuterom pišući članke, dane na mjerenju i evaluaciji eksperimenata. Ali, uspjesi poput prihvaćanja publikacija na uglednoj konferenciji, best paper award, novčani grant od značajnih znanstvenih institucija, to su razlozi zbog kojih sve radne noći i vikende zaboraviš. Znanstvenici prolaze rigorozne evaluacije te moraju imati jako uspješne radove. Na kraju ostaju najuporniji i najposvećeniji svome radu. Oni koji se odluče i uspiju ostati u znanosti, imaju privilegiju da rade svaki dan što žele. Ja sama sebi dajem svaki dan zadatke na čemu ću raditi. Ali, ovakav način rada zahtjeva veliku samodisciplinu.

Kada bi imala priliku vratiti se desetak godina unatrag, Ivona ništa ne bi mijenjala. Ističe da veliku prednost znanstvenog rada predstavlja to što je svaki novi dan novi izazov. Ali, da bi se moglo funkcionirati na taj način, neophodno je s vremena na vrijeme ostvariti uspjeh. Porazi su također dio znanstvenog života, ali dok su uspjesi češći i veći od poraza, sve je u redu.

Portrait Ivona
Suvremena žena: Jeste li od početka znali svoj krajnji cilj ili ste tijekom svog puta postavljali nove, više ciljeve?
Ivona: Zapravo, sve je išlo jedno za drugim. Prvo disertacija, pa post-doc, pa docent… išla sam od jednog do drugog cilja. Važno je uvijek imati i drugu opciju za slučaj da stvari ne idu onako kako očekujemo. Jedan od razloga zašto sam se borila da ostanem u znanosti su ljudi koji me okružuju, koji me svakodnevno inspiriraju da idem dalje i više.

Suvremena žena: Godinama je znanost bila na prvom mjestu, prioritet u Vašem životu. Prije nekoliko mjeseci na svijet je došla Vaša kćer od koje se ne odvajate niti na poslovnim događanjima? Kako je biti majka nakon godina posvećenih znanosti?
Ivona: Nalazim se u istoj situaciji kao sve mame koje rade, suočavam se s izazovom balansiranja privatnog i poslovnog života. Imam veliku sreću da imam veliku pomoć, razumijevanje i podršku. Moja kćer je najbolja stvar koja mi se desila u zivotu. Nekoliko puta sam s njom išla i na sastanke, što je na moje iznenađenje jako dobro funcioniralo. I u Austriji postoji mogućnost podijele porodiljnog dopusta između majke i oca te smo se odlučili na tu opciju.

Koliko stignem, nastojim biti prisutna i na insitutu, raditi s disertantima, ali sad ipak imam manje vremena nego prije rođenja kćerke. To svi shvaćaju, moje kolege su iskazale razumijevanje i dosta mi pomažu. Zadnjih godina sam uspjela sastaviti dobar tim, tako da mnoge stvari preuzmu moje kolege. Roditelji imaju odgovornu ulogu, pripremiti dijete za život koji će biti pun izazova, nesigurnosti, tehnoloških promjena, ekonomskih kriza, itd. Nastojat ću kćerki kroz sva moja iskustva, poraze i uspjehe pokazati pravi put…

Suvremena žena: Imate li neku poruku za mlade koje zanima znanost?
Ivona: Svakako bih im poručila da slijede svoje želje, svoje strasti, ali da ne zaborave da kontinuirano moraju biti uporni.

S Ivonom ćemo se još družiti na portalu Suvremena žena . I naravno, želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu.

Foto:  Copyright (c) orange-foto.at

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.