15 ljetnih preporuka Naklade Ljevak

0

Ljeto nam se vratilo…

i došlo je vrijeme da se posvetimo svojem duhu i umu – tijelo je ionako već spremno, zar ne? A što je bolja hrana za naše moždane stanice od dobre literature?

Veliki francuski književnik Flaubert je na jednom mjestu zapisao: „Čitajte da biste živjeli“, a mi u Nakladi Ljevak ćemo ga parafrazirati i reći: „Čitajte da biste uživali.“ Zato, krenite na odmor s knjigom, prepustite se čarima ljeta i posegnite zajedno s nama za 12 novih i 12 nešto starijih knjiga koje biste trebali pročitati u sjeni suncobrana gradskih terasa, uz lahor planinskoga povjetarca ili na sunčanima plažama Jadranskoga mora.

Preporuka noviteta

Ivana Bodrožić, RUPA

U svom novom romanu popularna i višestruko nagrađivana pjesnikinja i prozaistica Ivana Bodrožić kroz žanr političkog trilera hrabro se upušta u raskrinkavanje tranzicijskog društva duboko prožetog korupcijom i kriminalom. Inteligentan, dramatičan, snažan, tragičan, mučan i mračan no nadasve hrabar roman.

Ivica Đikić, BEARA

Dokumentarni roman o pukovniku Ljubiši Beari, nekadašnjem oficiru JNA, glavnom organizatoru u izvršenju najvećeg zločina na području Europe nakon Drugog svjetskog rata – genocida u Srebrenici, u kojem je u pet dana srpnja 1995. godine brutalno ubijeno više od 8000 muslimana.

Philip Kerr, DAMA IZ ZAGREBA

Pišući „Damu iz Zagreba“ Kerr je vrlo pažljivo proučio prilike na našim prostorima u vrijeme Drugog svjetskog rata pa većina kritičara ovaj roman proglašava najboljim iz slavne Kerrove serije  o berlinskom detektivu Bernieju Guntheru, a poglavlja o onome čemu je Gunther svjedočio u NDH ne samo najsnažnijim dijelom ove knjige nego i cijelog serijala.

Ahmet Ümit, UBOJSTVO SULTANA

Psihološko-povijesni triler turske književne zvijezde Ahmeta Ümita (u Turskoj proglašen romanom godine i prodan u 500 tisuća primjeraka) isprepleće sadašnjost i prošlost, a glavna tema nije toliko identitet ubojice koliko povijesni i psihološki pritisci koji čovjeka mogu navesti da počini ubojstvo.

Kristina Ohlsson: TRATINČICE

Svi vi koji volite dobre krimiće čitajući „Tratinčice“ doći ćete na svoje. Dva naizgled nepovezana slučaja uključuju krađu identiteta, naručeno ubojstvo, krijumčarenje ilegalnih imigranata…

 P. Young, EVA

Iz pera autora Kolibe, uspješnice koja je prodana u više od 25 milijuna primjeraka, dolazi zadivljujući novi roman kojem je suđeno da bude jedan od najvažnijih i najspominjanijih knjiga desetljeća. Koliba je uzdrmala granice naše percepcije Boga, a Eva će dokrajčiti štetne zablude koje imamo o samima sebi.

Carl Frode Tiller, U KRUGU

Norveško remek-djelo o nerazmrsivoj isprepletenosti istina i laži. Tillerov inteligentan roman napisan virtuoznim stilom osigurao je svojem autoru mjesto među elitom skandinavskih pisaca.

D. Waters, ARHETIP

Distopijski hit roman M. D. Waters istražuje budućnost u zemlji podijeljenoj građanskim ratom, u kojoj su društvene vrijednosti izvrnute naglavačke, a plodne žene postale rijetkost.

Edna O’Brien, MALE CRVENE STOLICE

Naslov romana slavne irske spisateljice Edne O’Brien odnosi se na obilježavanje 20. godišnjice opsade Sarajeva, koja je obilježena postavljanjem 11 541 crvene stolice u čast jednakog broja poginulih u Sarajevu, među kojima i 643 djece.

Ayaan Hirsi Ali, HERETKINJA

Prešavši put od duboko religioznog odgoja u islamskoj vjeri do feminističke aktivistice i ateistice, briljantna, karizmatična i kontroverzna autorica autobiografske proze „Nevjernica“ i „Nomatkinja“ u ovoj se knjizi snažno i uvjerljivo zalaže za reformaciju islama kao jedini način da se okončaju strahote terorizma, sektaško ratovanje i represija nad ženama.

John C. Parkin: J*** MI SE: Čini ono što voliš

Veliki svjetski hit dolazi nam ususret ljetu… U njemu ćete otkriti kako biti slobodan i živjeti radeći stvari koje volite. Zato, ovo nije knjiga, nego poziv na djelovanje.

Ivana Plechinger: ONO ŠTO OSTAJE, UVIJEK LJUBAV JE

Autorica nam u knjizi daje dobra rješenja za osobni rast kroz vlastite primjere i otkriva kako – unatoč teškim životnim trenucima – živjeti sada i ovdje u zahvalnosti i ljubavi, a ne u strahu.

Nenad Polimac: LEKSIKON YU FILMA

Leksikon predstavlja zanimljiv kritičarski pregled kultnih filmskih ostvarenja, ključnih osoba i fenomena koji su obilježili četrdesetak godina jugoslavenske filmske industrije.

Simone de Beauvoir, DRUGI SPOL

Knjiga Drugi spol temelj je današnjih sve popularnijih rodnih studija, jer, kako kaže Judith Butler, Beauvoirina formulacija „Žena se ne rađa, nego postaje ženom“ prvi put u povijesti razdvaja pojmove „spola“ i „roda“. Knjiga je prevedena na četrdeset jezika, a prvo izdanje pojavilo se 1949. g., s jedne strane izazvavši skandal, posebno zbog pogleda na majčinstvo, a s druge odobravanje.

 Miroslav Krleža: MARGINALIJE O GRADOVIMA I LJUDIMA

Čitajući marginalije možemo vidjeti zašto Krleža nije zastario. Krećući se kroz vrijeme, poput svoga Petrice Kerempuha, on nas i danas potiče na oprez.

Share.

Comments are closed.